Všimli ste si to na potravinách v Lidli aj vy? Zistite, čo znamená špeciálne označenie

Lidl.

Pre jednoduchší nákup nutrične vyváženych potravín a zdravšieho jedálnička nájdete v Lidli špeciálnu pomôcku. Zdroj: Lidl.

Chodíte na nákup do obchodu s vopred pripraveným zoznamom, alebo sa rozhodujete podľa toho, čo vás zaujme? V oboch prípadoch sa vám hodí pomôcka, ktorú ste si na potravinách v Lidli možno už stihli všimnúť.

Až 60 % dospelých Slovákov trpí nadváhou a obezitou

Vyvážený jedálniček zložený z kvalitných potravín je základom zdravého životného štýlu. „Nadváhou a obezitou trpí na Slovensku viac ako 60 % dospelej populácie v produktívnom veku. Navyše je tento trend stúpajúci a môžeme hovoriť o pandémii 21. storočia,“ prezradila MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie, špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.

„Zázračný liek na obezitu neexistuje, roky však opakujeme známu trojčlenku – vyvážená strava, dostatok pohybovej aktivity a zníženie sedavosti. Naša zodpovednosť by sa mala začínať už pri výbere a nákupe potravín,“ dodala.

Nutričný semafor vám pomôže pri výbere

Pre jednoduchší nákup nutrične vyvážených potravín a zdravšieho jedálnička nájdete v Lidli špeciálnu pomôcku. Diskont označil takmer 300 produktov vlastných značiek nutričným semaforom Nutri-Score, pričom ich počet neustále zvyšuje.

Je to päťúrovňová kombinácia farieb a písmen, ktorá vám rýchlo prezradí, akú nutričnú hodnotu daný produkt má. Vzniklo tak prehľadné označenie od zeleného A, ktoré znamená najväčší prínos pre zdravie, po červené E. 

Lidl.
Zdroj: Lidl.

Lidl oslovuje denne vyše 250-tisíc zákazníkov

Každý zákazník si tak vie priamo na mieste overiť a rozhodnúť sa, akou mierou prispeje konkrétny výrobok k jeho zdravšej a vyváženejšej strave. „Zdravie našich zákazníkov je pre nás veľmi dôležité. Každý deň totiž v našich 164 predajniach oslovujeme viac ako 250-tisíc zákazníkov a prispievame k ich výžive,“ povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika zodpovedný za nákup a marketing.

„Chceme zákazníkom ponúknuť produkty, vďaka ktorým sa budú stravovať zdravo a udržateľne. Prostredníctvom Nutri-Score im chceme umožniť robiť informovanejšie a pre ich zdravie prospešnejšie rozhodnutia. Je to ďalší krok na ceste k vedomej výžive,“ doplnil.

Ako funguje systém označovania potravín v praxi?

Systém označovania potravín Nutri-Score bol vyvinutý francúzskym zdravotníckym orgánom a metodika priraďovania jednotlivých písmen k potravinám sa neustále vyvíja. Najprv je potrebné určiť množstvo živín na 100 gramov alebo 100 mililitrov danej potraviny.

Následne odborníci priraďujú 0 – 10 bodov každej živine, ktorá má menej pozitívny vplyv na zdravie – napríklad cukru, soli či nasýteným mastným kyselinám. Živinám, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie, sa priraďuje od 0 do 5 bodov a môže ísť o vlákninu, bielkoviny, zeleninu, ovocie či orechy.

Zelená časť by mala tvoriť hlavnú zložku stravy

Podľa čoho teda vyberať potraviny v Lidli? Tmavozelená klasifikácia A je udelená výrobkom s najvyššou nutričnou hodnotou, zatiaľ čo červené označenie E je priradené najnižšej nutričnej hodnote. „Potraviny, ktoré sa nachádzajú v zelenej časti spektra, by mali tvoriť podstatnú zložku našej stravy,“ priblížila MUDr. Ľubomíra Fábryová.

„Pri potravinách na opačnom konci by sme si mali dávať pozor, konzumovať ich menej často a všimnúť si podrobnejšie, ktoré zložky obsahujú. Niekde to môže byť viac soli, inde zasa väčšie množstvo napríklad nasýtených mastných kyselín či jednoduchých sacharidov,“ dodala na záver.

Viac o Nutri-Score v Lidli

Lidl.
Zdroj: Lidl

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Lidl.

Zdroj: Plnielanu.sk/Advertoriál
Odporúčame