Chodíte na nákup do obchodu s vopred pripraveným zoznamom, alebo sa rozhodujete podľa toho, čo vás zaujme? V oboch prípadoch sa vám hodí pomôcka, ktorú ste si na potravinách v Lidli možno už stihli všimnúť.
Až 60 % dospelých Slovákov trpí nadváhou a obezitou
Vyvážený jedálniček zložený z kvalitných potravín je základom zdravého životného štýlu. „Nadváhou a obezitou trpí na Slovensku viac ako 60 % dospelej populácie v produktívnom veku. Navyše je tento trend stúpajúci a môžeme hovoriť o pandémii 21. storočia,“ prezradila MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie, špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.
„Zázračný liek na obezitu neexistuje, roky však opakujeme známu trojčlenku – vyvážená strava, dostatok pohybovej aktivity a zníženie sedavosti. Naša zodpovednosť by sa mala začínať už pri výbere a nákupe potravín,“ dodala.
Nutričný semafor vám pomôže pri výbere
Pre jednoduchší nákup nutrične vyvážených potravín a zdravšieho jedálnička nájdete v Lidli špeciálnu pomôcku. Diskont označil takmer 300 produktov vlastných značiek nutričným semaforom Nutri-Score, pričom ich počet neustále zvyšuje.
Je to päťúrovňová kombinácia farieb a písmen, ktorá vám rýchlo prezradí, akú nutričnú hodnotu daný produkt má. Vzniklo tak prehľadné označenie od zeleného A, ktoré znamená najväčší prínos pre zdravie, po červené E.
Lidl oslovuje denne vyše 250-tisíc zákazníkov
Každý zákazník si tak vie priamo na mieste overiť a rozhodnúť sa, akou mierou prispeje konkrétny výrobok k jeho zdravšej a vyváženejšej strave. „Zdravie našich zákazníkov je pre nás veľmi dôležité. Každý deň totiž v našich 164 predajniach oslovujeme viac ako 250-tisíc zákazníkov a prispievame k ich výžive,“ povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika zodpovedný za nákup a marketing.
„Chceme zákazníkom ponúknuť produkty, vďaka ktorým sa budú stravovať zdravo a udržateľne. Prostredníctvom Nutri-Score im chceme umožniť robiť informovanejšie a pre ich zdravie prospešnejšie rozhodnutia. Je to ďalší krok na ceste k vedomej výžive,“ doplnil.
Ako funguje systém označovania potravín v praxi?
Systém označovania potravín Nutri-Score bol vyvinutý francúzskym zdravotníckym orgánom a metodika priraďovania jednotlivých písmen k potravinám sa neustále vyvíja. Najprv je potrebné určiť množstvo živín na 100 gramov alebo 100 mililitrov danej potraviny.
Následne odborníci priraďujú 0 – 10 bodov každej živine, ktorá má menej pozitívny vplyv na zdravie – napríklad cukru, soli či nasýteným mastným kyselinám. Živinám, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie, sa priraďuje od 0 do 5 bodov a môže ísť o vlákninu, bielkoviny, zeleninu, ovocie či orechy.
Zelená časť by mala tvoriť hlavnú zložku stravy
Podľa čoho teda vyberať potraviny v Lidli? Tmavozelená klasifikácia A je udelená výrobkom s najvyššou nutričnou hodnotou, zatiaľ čo červené označenie E je priradené najnižšej nutričnej hodnote. „Potraviny, ktoré sa nachádzajú v zelenej časti spektra, by mali tvoriť podstatnú zložku našej stravy,“ priblížila MUDr. Ľubomíra Fábryová.
„Pri potravinách na opačnom konci by sme si mali dávať pozor, konzumovať ich menej často a všimnúť si podrobnejšie, ktoré zložky obsahujú. Niekde to môže byť viac soli, inde zasa väčšie množstvo napríklad nasýtených mastných kyselín či jednoduchých sacharidov,“ dodala na záver.
Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Lidl.
Zdieľať na