Sezóna jesenného zázraku ani zďaleka nekončí: Vyberte sa na šípky, takto ich skvelo využijete!

Musíme uznať, že šípky sú nielen zdravé a chutné, ale tiež aj nádherné (Zdroj: Freepik/ededchechine)

Obľúbenou aktivitou mnohých sú prechádzky. Počas takéhoto výletu do prírody si môžete nazbierať rôzne prírodné predmety, ktorými sa dajú nadekorovať domácnosti. No niektoré z nich majú aj iné využitie. Napríklad, také šípky. Teraz je ten ideálny čas vybrať sa „na lov“, a nazbierať si zásobu týchto drobných červených plodov!

Nie len na ozdobu

Musíme uznať, že šípky sú nielen zdravé a chutné, ale tiež aj nádherné. Sú skvelou ozdobou, ktorá rozžiari aj ten najfádnejší prírodný jesenný (ale aj zimný) venček či inú dekoráciu.

Okrem toho sú však bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Len stačí vedieť, ako ich správne spracovať pre svoj prospech. V ponuke je hneď niekoľko spôsobov – môžete ich vysušiť na čaj, pripraviť z nich vynikajúci džem alebo pečený čaj. Plná špajza dobrôt, ktorej v zime neodoláte, a ešte si aj doprajete imunitný booster!

Nerobte z nich iba čaj

Skúste si pripraviť tinktúru! Je skvelým pomocníkom v boji proti vírusom a baktériám, ktoré sú hlavne počas jesene a zimy na každom kroku.

Predtým, než nabehnete do lekárne, skúste si tinktúru pripraviť doma. Pripravíte ju ako akýkoľvek iný sirup, a stačí polievková lyžica denne (priamo do úst alebo do pohára), a vaša imunita bude neporaziteľná.

(Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Kozmetický pomocník

Potrebuje vaša pleť dokonalú hydratáciu? V tom jej pomôže šípkový olej. Okrem toho, že bojuje proti predčasnému starnutiu pleti a vráskam, je výborný aj na strie. Vaša pokožka bude pri pravidelnom používaní omnoho pružnejšia a zdravšia.

Môžete si ho zakúpiť priamo v drogérií alebo bio obchode, ale taktiež si ho viete, podobne ako ocot, pripraviť doma. A to dokonca veľmi podobným postupom – stačí, ak rozmixované šípky zalejete kvalitným za studena listovaným olejom. Olej nechajte odpočívať zhruba 6 týždňov na tmavom mieste a hotový olej prelejte do fliaš s tmavým sklom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Lístie ako vymaľované: Ktorým druhom stromov jeseň výnimočne pristane?
(Zdroj: Freepik/marinamos16)

Exkluzívna dobrota

Šípky môžete spracovať aj do podoby octu, ktorý využijete najmä v studenej kuchyni. Šaláty, ale aj omáčky či polievky budú mať úplne inú chuť, a pridanú hodnotu vitamínov. Využíva sa aj pri chrípkových stavoch či bolesti hrdla, kedy stačí, ak ním potriete boľavé hrdlo, priložíte fóliu a hrdlo uviažete teplou šatkou. Ocot môžete aj inhalovať – uľavíte tak upchatým dýchacím cestám a nosu.  Inhalovaním octu zase uľavíte svojim dýchacím cestám a upchatému nosu.

Jeho príprava je naozaj jednoduchá – šípky umyte, vysušte, odrežte oba konce a prekrojte na polovicu. Použite zhruba 300 gramov týchto plodov, ktoré následne zalejete kvalitným jablčným octom tak, aby boli úplne ponorené. Prelejte do sklenenej fľaše s dobrým tesnením a nechajte odstáť aspoň mesiac. Z času na čas nádobou potraste, aby sa zmes premiešala. Po mesiaci šípky sceďte a ocot uschovajte na tmavom mieste.

 

Sledujte náš Instagram

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame