Vápnik je prevenciou rednutia kostí vo vyššom veku. Odborníci sa však čoraz viac sústreďujú na skúmanie jeho schopnosti podporiť spaľovanie tuku, resp. zabrániť nadmernému ukladaniu tukových zásob, a tak predchádzať obezite.
Dôležitý nielen pre kosti
Vápnik je dôležitým minerálom v ľudskom tele. Je kľúčový pri udržiavaní zdravia kostí a zubov. Až 99 percent vápnika je uložených práve tu. Zvyšok pomáha udržiavať normálny rytmus srdca, ovplyvňuje svalové funkcie, či zrážanlivosť krvi. V neskoršom veku treba jeho príjem zvýšiť, pretože je prevenciou osteoporózy (spolu s vápnikom je vhodné doplniť aj vitamín D), na ktorú sú náchylné najmä ženy v období klimaktéria.
Príjem vápnika spolu s déčkom sa odporúča zvýšiť aj v období, keď ženu trápi predmenštruačný syndróm (PMS), pretože nedostatok týchto dvoch živín negatívne ovplyvňuje produkciu ženských pohlavných hormónov a zhoršuje príznaky PMS (podráždenosť, únava, bolesť v podbruší).
Dva vplyvy na naše srdce
Predmetom skúmania je aj schopnosť vápnika predchádzať niektorým druhom rakoviny (prsníka, hrubého čreva). Dostatočný prísun tohto minerálu z potravinových zdrojov sa tiež javí ako prevencia vysokého krvného tlaku. Zaujímavosťou je, že príjem vápnika z potravy chráni pred chorobami srdca, ale nadmerné užívanie, hlavne vo forme výživových doplnkov, má presne opačný účinok. Potvrdzuje to aj štúdia, uverejnená v časopise British Medical Journal v roku 2012. Podľa nej užívanie vápnika vo forme výživových doplnkov zvyšuje riziko srdcového infarktu až o 139 percent. Naopak, príjem tohto minerálu z potravín toto riziko nezvyšuje.
Mohlo by vás zaujať: Chcete si zachovať zdravé kosti do vysokého veku? Poradíme vám, ako na to
Príznaky nedostatku
Nedostatok vápnika môže spôsobovať mnoho zdravotných ťažkostí v súvislosti s jeho spomínanými účinkami. Prejaví sa hlavne problémami s kosťami a kĺbmi, zvýšeným kazením zubov, svalovými kŕčmi, ťažkosťami s pleťou (ekzémy), predmenštruačným syndrómom, nespavosťou atď.
Odporúčaná denná dávka
Odporúčaná denná dávka vápnika pre dospelých vo veku 19-50 rokov je 1000 mg. Po päťdesiatke sa toto množstvo zvyšuje na 1200 mg denne. Ak užívate vápnik vo forme výživových doplnkov, dajte si ich spolu s jedlom. Kvôli lepšiemu vstrebávaniu neužite naraz viac ako 500 mg vápnika. Nezabudnite okrem vápnika doplniť aj vitamín D a horčík, ideálne z potravín, najlepšie s odstupom minimálne 1-2 hodín.
Kde ho nájdete?
Za najznámejšie zdroje vápnika sú považované:
- mliečne výrobky (mlieko, jogurty, kefíry, syry atď.)
- mak
- sezamové semiačka
- špenát
- sardinky
- losos
- brokolica
- kel
- čínska kapusta
Vápnikom sú obohatené aj mnohé potraviny (džúsy, cereálie).
Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk
Makové mlieko doplní do organizmu vápnik prirodzene
Skvelým zdrojom vápnika je mak a doslova hitom je makové mlieko. Ako postupovať pri jeho príprave? Aspoň 8 hodín pred konzumáciou nasypte jeden diel maku do nádoby a zalejte ho približne piatimi dielmi vody. Nádobu uzatvorte. Po uplynutí min. ôsmich hodín tekutinu rozmixujte, preceďte a podávajte. Makové mlieko môžete dochutiť škoricou alebo medom.
Nadmerný príjem
Nadmerný príjem vápnika sa môže prejavovať hlavne plynatosťou, zápchou, suchom v ústach, či nepravidelným srdcovým tepom. Vysoké predávkovanie je zodpovedné za vznik obličkových kameňov. Nadmerný príjem tohto minerálu ovplyvňuje aj vstrebávanie ďalších látok a to najmä železa a zinku.
Dopĺňate zásoby vápnika skôr konzumáciou vhodných potravín, alebo ho užívate vo forme výživových doplnkov? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.