Bryndza nepatrí len k haluškám: Skúste bryndzové kolieska, polievku či "šmirkas"

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Bryndza ako slovenská špecialita nemusí byť len súčasťou obľúbených halušiek

Bryndza – slovenská špecialita, liečivá delikatesa, unikát spod slovenských končiarov. Všetky tieto prirovnania sedia na ňu ako uliate. Bryndza je totiž skutočným „bielym“ pokladom. V čerstvej bryndzi sa skrýva to najlepšie, čo môžete od prírody v týchto dňoch dostať – až 28 druhov probiotík (také množstvo nemá v potravinách konkurenciu!), komplex vitamínov B, ale aj C, A, D, E, K, vápnik, železo, horčík, zinok, nenasýtené mastné kyseliny, či bielkoviny. Nezabudnite, že tá najvýživnejšia je 100% ovčia a nepasterizovaná!


Bryndzové kolieska

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze
  • 250 g masla
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 g strúhaného syra
  • trochu soli

Postup: Z múky zmiešanej s práškom do pečiva, masla, bryndze a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme. Vykrajujeme z neho kolieska, alebo iný tvar podľa toho, aký máme radi, alebo máme k dispozícii. Položíme na plech potretý maslom, každý kúsok potrieme rozšľahaným žĺtkom a na vrch nasypeme nastrúhaný syr. Dáme zapiecť do rúry pri teplote 170-180°C asi na 15 – 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


„Stredoslovenský šmirkas“

Potrebujeme:

  • 1 balenie bryndze
  • 1 malú červenú, alebo mladú jarnú cibuľku
  • kúsok čerstvej pažítky
  • mletú červenú papriku
  • štipku soli
  • trochu masla, alebo syrokrému podľa chuti

Postup: Bryndzu zmiešajte s maslom alebo syrokrémom (pridať môžete aj obidve podľa vašej chuti), na drobno nakrájanou cibuľkou, posekanou pažítkou, soľou a mletou červenou paprikou. Natierajte na čerstvý celozrnný chlieb.


Mohlo by vás zaujímať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny


Bryndziaky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 balenie bryndze
  • maslo
  • soľ
  • kôpor

Postup: Zemiaky nakrájame na kolieska a uložíme do pekáča vymasteného maslom. Vyložíme nimi dno a na ne rozotrieme bryndzu zmiešanú s kôprom. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov a druhou vrstvou bryndze. Na vrch položíme pár plátkov masla a dáme zapiecť do rúry pri teplote 170°C na 45 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete


Bryndzová polievka

Potrebujeme:

  • 4 zemiaky
  • 100 g bryndze
  • 200 ml mlieka
  • kúsok masla
  • mletú červenú papriku
  • soľ
  • kôpor

Postup: Zemiaky dáme uvariť do 3 dcl osolenej vody. Scedíme a vodu si odložíme. Bryndzu zmiešame s maslom, paprikou, mliekom a pridáme ku nej vodu zo zemiakov. Pridáme posekaný kôpor, pokrájané zemiaky, ktoré sme pred tým scedili, necháme prevrieť a môžeme podávať.


Ktoré ďalšie chutné jedlá z bryndze si doma pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • SLOVENSKO 27.05.2015, 14:40

    ,,najlepšie mňamko na svete, a čo je najdôležitejšie je to naše SLOVENSKÉ, som nesmierne rád, že sa nedá ničím nahradiť, TOP,TOP,TOP,,

  • Dita 06.06.2014, 11:24

    Bea do tvojej možno nie, ale existuje množstvo receptov na bryndzovú polievku :))) a inak bryndzu milujeeeeeeem

  • Rudykopalson 06.06.2014, 09:23

    Bryndza je skvela, aj zincica, aj ovci syr :-)

  • Petra 03.06.2014, 22:49

    aj ja zboznujem bryndzu, taku fajnu cerstvu jem aj samu, tieto recepty poznam, akurat polievku nerobim, to mi nejako "nesedi", ale mozno raz skusim...

  • Igor BABIC 03.06.2014, 14:15

    Milujem bryndzu od malička. Bola približne asi za 2-.Kčs /10dkg. To sa to hodovalo. Dnes mi ju vozí do Prahy priatel zo Slovenská. Totiž v Čechách sa predáva len všelijako upravená a to nie je to " pravé orechové". S pozdravom "dobrej bryndze nikdy nie je dosť".

  • Bea 03.06.2014, 12:15

    No super, ale do bryndzovej polievky nejde ani paprika, ani kôpor.

  • elena 03.06.2014, 10:33

    skúsim, bryndzu doma lubime

1

Pridať komentár