Často sa hovorí, že jeme aj očami. Estetická úprava jedla je dôležitá ako prvý vnem, ktorý môže povzbudiť naše chuťové poháriky, ale aj odradiť. Farba potravy je dôležitým signálom aj v prírode. Láka vhodných stravníkov, aby konzumovali práve túto časť plodiny a roznášali ďalej semená, prípadne svojim divokým zafarbením vzbudzuje podozrenie a odrádza od požitia. Tento zakódovaný mechanizmus v našom mozgu využívajú aj výrobcovia potravín. Snaha ovplyvniť naše vnímanie a tzv. senzorické hodnotenie potraviny je marketingovým prvkom, ktorý pomáha predávať. Farba potravín má za účel vyvolať pozitívny vnem a túžbu ochutnať.
Prirodzené farbivá
V plodoch a listoch rastlín, ktoré konzumujeme ako ovocie a zeleninu sa prirodzene vyskytujú rôznorodé farbivá v zložitých komplexoch, ktoré prinášajú do organizmu veľmi cenné zložky. Ide o karotenoidy, chlorofyly, flavonoidy, antokyány, lykopén. Majú blahodárny vplyv na zrak, cievy, pôsobia proti rakovine, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Preto odborníci na výživu nabádajú k dennej konzumácii ovocia a zeleniny. Na druhej strane varujú pred nadmerným užívaním farbených potravín, ktoré vznikli spracovaním s pridaním syntetických potravinárskych farbív.
Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!
Čo sú vlastne „éčka“?
Potravinový kódex charakterizuje farbivá ako prídavné látky (aditíva), ktoré zachovávajú a zlepšujú výživové a organoleptické vlastnosti potravín. Majú označenie E100-E199. Výrobca je povinný vhodne označiť potraviny, do ktorých boli aditíva pridané, celým názvom alebo číselným kódom. Zákon vymedzuje aj množstvo, v ktorom sa môžu aditíva pridávať, aby boli potraviny považované za bezpečné. Potravinárske farbivá sa rozdeľujú do troch skupín:
- prírodné
- prírodne identické
- syntetické
Éčka vám môžu aj prospievať
Niektoré farbivá sa získavajú z rastlín a živočíchov a označujú sa ako prírodné. Ak sa vyrobia v laboratóriu a ich chemická štruktúra je totožná s látkou vyskytujúcou sa v prírode, označujú sa ako prírodne identické. Patrí k nim karamel, rastlinné uhlie, výťažky z koreňa kurkumy alebo kvetov nechtíka, zo sladkej papriky, červenej repy, hrozna a bazy, z trávy a špenátu, ale i z krídelok hmyzu (karmín, košenila, E120). Získavanie prírodných farbív je zložitejšie a drahšie ako výroba syntetických farbív, nepredstavujú však pre ľudský organizmus zdravotné riziko a mnohé z nich sú dokonca zdraviu prospešné:
- žlté a oranžové karotenoidy E160a
- extrakty papriky 160c
- červený protirakovinový lykopén 160d
- zelené chlorofyly E140
- modré, červené a fialové antokyány získané z ovocia a zeleniny E163
- žlté šafránové farbivo E164
- riboflavín (vitamín B2) E101
- žlté farbivo z kurkumy E100
Syntetické farbivá
Umelé alebo syntetické farbivá sú látky pripravené v laboratóriu, v prírode sa bežne nevyskytujú. Farbivá používané v potravinárstve môžu napriek prísnemu výberu a toxikologickým testom vyvolať alergické reakcie, hyperaktivitu u detí, poruchy správania, astmu, prípadne pôsobiť karcinogénne.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) prehodnocuje všetky povolené prídavné látky a na základe nových poznatkov navrhuje úpravu podmienok používania, prípadne vyradenie zo zoznamu povolených aditív. Znížené tak boli napríklad maximálne limity pre prídavok niekorých farbív: E 104 (chinolínová žltá), E 110 (žltá SY) a E 124 (Ponceau 4R).
Tiež by vás mohlo zaujať: Bolia vás kĺby, alebo máte zápal? Pomôžte si týmito potravinami
Môžete si vybrať
Pri kúpe potravín sa nedajte zlákať prvým dojmom. Väčšina výrobkov má totiž alternatívy od rôznych výrobcov – farbené, farbené prírodnými farbivami i nefarbené. Či už ide o mliečne výrobky, cukrovinky, pudingové prášky, nápoje. Ak si zavediete do výberu tovaru aj prečítanie zloženia výrobku, stane sa to rýchlo vašim zvykom a získate aj skoro prehľad o najbežnejších prídavných látkach a ich označení.
Zdieľať na