Väčšina z nás vie, že sa treba vyhýbať mastným a priveľmi sladkým jedlám. Niekedy sa však vedia nezdravé pokrmy celkom dobre zamaskovať a nám možno ani nenapadne, že svojmu telu nedodávame práve kvalitné palivo. Ktorým potravinám sa treba radšej vyhnúť?
1. Cereálie
Obľúbené raňajky u mnohých ľudí. V obchode si nevieme vybrať či radšej tie s označením bio, nízkotučné, zdravé či diétne. Majte však na pamäti, že je to len marketingový trik. Tieto cereálie sú zväčša plné cukru a neraz aj tuku.
Náš tip: Nahraďte ich klasickými ovsenými vločkami. Sú naozaj veľmi zdravé a nízkotučné. Vďaka vláknine zasýtia na dlhší čas a vhodne s kombinované s rôznym ovocím dodajú potrebnú dávku vitamínov.
Mohlo by vás zaujímať: Pravda o energetických nápojoch: Ako vplývajú na naše telo – a fungujú vôbec?
2. Energetické nápoje
Chutia úžasne a navyše dodajú energiu na niekoľko hodín. No pozreli ste si niekedy zloženie týchto nápojov? Sú plné sacharózy, glukózy a kofeínu. Čiže vlastne pijete veľmi silnú s kávu s niekoľkými lyžičkami cukru a rôznymi inými sladidlami.
Náš tip: Nahraďte energetické nápoje zeleným čajom, ktorý vám dodá takisto silu ale prírodným spôsobom. Navyše jeho ďalšou úžasnou výhodou je, že pomáha spaľovať kalórie.
3. Ovocné džúsy
Väčšinaľudí kupujetieto džúsy v domnienke, že sú plné vitamínu C a iných telu prospešných látok. Realita je však taká, že väčšina džúsov neobsahuje ovocie ani z polovice, naopak, sú plné cukru a umelých sladidiel. A ako všetci dobre vieme, cukor je príčinou obezity či cukrovky. Počuli ste o tom, že ovocie, napríklad jabĺčka či pomaranče, sú natoľko plné cukru, že sa ich konzumácia odporúča len v doobedňajších hodinách? V skutočnosti ovocné džúsy obsahujú rovnaké množstvo cukru ako napríklad cola.
Náš tip: Džúsy si vždy rieďte s trochou vody.
Mohlo by vás zaujímať: Závislosť na jedle naozaj existuje: Toto sú najväčší zabijaci nášho zdravia
4. Pukance z mikrovlnky
Internet je zaplavený článkami o tom, aké sú pukance zdravé, nízkokalorické a plné vlákniny. Vláknina má za následok to, že naše telo je zasýtené na dlhší čas a vlčí hlad sa tak ľahko nedostaví. Málokde sa však dočítate to, že niektoré obaly, v ktorých sú pukance zabalené, obsahujú kyselinu perfluóroktánovú, ktorá napomáha udržaniu tuku vo vrecku. Akonáhle vložíme vrecko do mikrovlnky a zohrievame ho, táto látka sa do pukancov pomaly uvoľňuje a my ju následne skonzumujeme. Konzumácia kyseliny perfluóroktánovej má veľmi negatívny vplyv na naše zdravie. Škodí nášmu imunitnému systému, zvyšuje neplodnosť a poškodzuje funkciu štítnej žľazy.
Náš tip: Pukance si pripravujte radšej klasickou formou v hrnci alebo rúre.
5. Pizza
Pizza patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na zemi. Niet sa čo čudovať, chutí predsa tak úžasne. Problém je v tom, že je upečená z mnohých nezdravých ingrediencií. Kombinácia bielej múky a klobásy, salámy či slaniny s množstvom často lacného nekvalitného syra nie je nič extra zdravé.
Náš tip: Vyhnite sa kupovaným pizzám, pripravte si radšej domácu a zdravšiu verziu tejto pochúťky. Do cesta pridajte špaldovú múku namiesto tej bielej a na vrch miesto údenín dajte radšej zeleninu s hríbami a trochou kvalitného syra.
Ktoré zo spomínaných potravín si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na