Základom každej skvelej torty je lahodná náplň. Každá z nás má tu svoju, za ktorú by obetovala pol kráľovstva, no z času na čas nezaškodí rozšíriť zbierku o receptík, ktorým zase raz urobíte dojem. Pripravili sme pre vás výber overených a lahodných krémov do torty, na piškótový základ či muffiny. Ktorý bude váš nový najobľúbenejší?
Základný maslový krém a jeho zaujímavé príchute
Tento krém je stávkou na istotu. Korpus torty môžete navyše potrieť džemom, pokvapkať likérom, kávou – bez obáv, že by sa chute navzájom pobili.
Budeme potrebovať:
• 250 g masla
• 150 g kryštálového cukru
• 100 g práškového cukru
• 4 žĺtky
• 1 vanilkový cukor
Postup: Žĺtky vymiešajte s kryštálovým cukrom aj vanilkovým cukrom nad parným kúpeľom do jemnej peny. Maslo vymiešajte ručným mixérom spolu s práškovým cukrom a pridajte do vychladnutej žĺtkovej zmesi. Krém po stuhnutí v torte výborne drží tvar a celú tortu spevňuje omnoho lepšie, ako plnky obsahujúce puding a mlieko. Páčiť sa vám môže aj jeho univerzálnosť.
Stačí, ak pridáte zopár ingrediencií a získate skutočne chutné alternatívy:
• čokoládový krém – pridať navyše 1,5 polievkovej lyžice kakaa a 2 lyžice cukru
• orieškový krém – pridať 4-5 lyžíc najemno pomletých vlašských orechov a 1 polievkovú lyžicu rumu
• jahodový/malinový krém – 150 g ovocia rozmixovať s 1 balíčkom vanilkového cukru a opatrne vmiešať do základného krému
Mohlo by vás zaujať: Horká, mliečna, biela: Fantastické torty z troch druhov čokolád
Krém z kondenzovaného mlieka
Ide o jednu z najjednoduchších náplní do torty, s ktorými isto u najbližších zabodujete. Vyšľahajte 250 gramov masla so 400 ml skaramelizovaného sladeného kondenzovaného mlieka (Salko) a malý zázrak výbornej chuti je na svete. Ak do krému pridáte aj poldeci domáceho likéru, nebudete stíhať naberať ďalší kúsok.
Osviežujúci tvarohový krém
Náplň je vhodná na pečené aj nepečené korpusy a zvládne ju pripraviť každý, bez rizika, že by ju mohol pokaziť. Najskôr cez sitko prepasírujte 250 g plnotučného tvarohu. Vymiešajte s 2 lyžicami medu a 1 balíčkom vanilkového cukru. Smotanu na šľahanie (33 %) vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do tvarohového základu.
Neutrálny mascarpone krém do ovocnej torty
Síce je tento krém jemný a bez výraznejšej chuti, perfektne pasuje k ovociu a je protipólom k ťažkým maslovým plnkám. Lákavá je aj nenáročnosť na prípravu. Smotanu na šľahanie (33 %) vyšľahajte s troškou cukru a po stuhnutí zľahka vmiešajte do mascarpone krému. Ideálny pomer smotany a mascarpone je 1:1.
Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše
Falošný mascarpone krém zo smotany
Od predchádzajúceho receptu môže odradiť, že suroviny nepatria k najlacnejším. Najmä, ak chcete robiť väčšiu tortu a v obchodoch práve nenájdete mascarpone v akciovej cene. Čo tak si vyrobiť domáci roztierateľný krém vynikajúcej chuti? Kyslú smotanu (18 %) dajte ju zohriať na 15-20 sekúnd do mikrovlnky pri výkone 750-800 W, dôkladne premiešajte. Pripravte si čistú gázovú látku, cez ktorú nechajte smotanu cez noc odkvapkávať. Ráno na vás bude čakať jemný krémový „syr“. Postup na plnku je už potom rovnaký ako vyššie.
Ganache 3 krát inak
Ganache patrí medzi univerzálne čokoládové dobroty. V závislosti od pomeru surovín, ktoré do miešania vstúpia, môže vzniknúť poleva, ktorá netuhne a perfektne sa krája, lahodná pena alebo chuťovo výrazný krém. Vzniká iba z dvoch surovín: smotany na šľahanie (33 %) a kvalitnej čokolády (min. 60 % kakao).
Pomer smotany a čokolády je nasledujúci – na polevy 1:1, na krém 1:2, na vyšľahanú penu 2:1.
Ako na to? Smotanu v hrnci zohrejte, kým sa po obvode nezačnú vytvárať malé bublinky. Čokoládu nalámte do misky a prelejte teplou smotanou. Pri stálom miešaní nechajte rozpustiť, kým nevznikne hladká hmota. Ku krémovej verzii je dobré pridať aj 30 g masla na každých 250 ml smotany, nechať do rána stuhnúť a pred nanesením na korpus mierne prešľahať.
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Sušené ovocie a orechy patria k zime, pripravte z nich skvelú tortu
Overený a chutný kávový krém
Budeme potrebovať:
• 200 g masla
• 150 ml mlieka
• 150 g práškového cukru
• 1 lyžicu polohrubej múky (alebo škrobovej múčky)
• 2 lyžičky instantnej kávy
• 1 balíček vanilkového cukru
Postup: Polovicu mlieka dajte zohriať a rozmiešajte v nej 2 lyžičky instantnej kávy. V druhej polovici mlieka rozmiešajte múku a vlejte ku kávovej časti. Za stáleho miešania uvarte hustú kašu. Maslo izbovej teploty vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Na záver vychladnutú kávovú “kašu” spojte s maslovo-cukrovým základom. Dobrú chuť!
Aké tortové krémy si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na