Recept na dnes: Mäkučké pagáče radšej rovno upečte z dvojitej dávky

Domáce koláčiky so syrom na tanieri

Foto: GettyImages

Keď sa povie pagáče, každý si vybaví tie oškvarkové. Obľúbená pochúťka nesmie chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Vy ale nemusíte čakať na vzácnu príležitosť – upečte si ich trebárs hneď.

Cesto:

– 500 g hladkej múky špeciál
– 3 dcl mlieka
– 1 dcl oleja
– 1 vajce
– kocka droždia
– 1 ČL cukru

Plnka:

– 450 g uvarených zemiakov v šupke
– 125 g masla

Posyp:

– 1 vajce
– rasca, sezam, mak, syr

Postup: Najskôr si pripravíme kysnuté cesto. Do trochy vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a počkajte, kým začne kvások pracovať. Do veľkej misy preosejte múku, urobte jamku a rozbite do nej vajce. Pridajte olej, zvyšné mlieko, olej, kvások a poctivo mieste aspoň 15 minút. Aby cesto krásne narástlo, prikryte ho utierkou a nechajte v teple oddychovať.

Keď už cesto „vykúka“ z misy, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Navrch nastrúhajte polovicu zemiakov a masla, trošku posoľte a cesto preložte. Nechajte podkysnúť a prevaľkajte. Celý postup zopakujte ešte raz, vrátane kysnutia, a môžete začať vykrajovať pagáčiky.

Ukladajte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte podľa chuti sezamom, rascou, syrom alebo makom. Aby boli pagáčiky naozaj nadýchané, potrebujú ešte chvíľu kysnúť na plechu. Rúru rozohrejte na 200 °C a približne o 20 minút sa na vás budú usmievať voňavé, mäkučké pampúšiky, ktoré budú rovnako dobré aj o 3 dni.


Pozrite si aj ďalšie recepty našich starých mám! Nájdete ich v tejto výborne hodnotenej knihe!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame