7 známych mýtov o demencii: Ktorým z nich ste uverili?

Senior, Dedko, Staroba

Demencia je veľkou skúškou pre každého človeka, ktorému diagnostikovali toto ochorenie (Zdroj: GettyImages)

Demencia dokáže výrazne znížiť kvalitu života, čo pocíti nielen samotný pacient, ale aj jeho okolie. Je opradená mnohými mýtmi, ktoré sú však ďaleko od skutočnosti. Aká je pravda?

1. Demencia a Alzheimer je jedno a to isté

Ako uvádza portál Healthline, demencia nie je len jedno ochorenie, je to všeobecný pojem, ktorý v sebe zahŕňa široké spektrum rôznych zdravotných problémov. Spôsobujú ich abnormálne zmeny v mozgu, ktoré vedú k poklesu kognitívnych schopností. Niekedy sú také závažné, že človek nie je schopný postarať sa sám o seba a vyžaduje neustálu starostlivosť.

Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie, ktorá tvorí 60 až 80 percent prípadov. Okrem Alzheimera existujú aj ďalšie formy demencie:
Demencia s Lewyho telieskami: kombinácia príznakov Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby
Vaskulárna demencia: vzniká v dôsledku upchatia ciev v mozgu
Parkinsonova choroba: postihuje najmä motoriku
Huntingtonova choroba: dedičná forma demencie

2. Stretne sa s ňou každý z nás

Aj jeseň života môže byť naplňujúce obdobie. Abnormálne zmeny mozgu, ktoré sú typické pre demenciu, sa našťastie neprejavujú u každého staršieho človeka. Podľa magazínu Medical News Today, Alzheimerova choroba postihuje približne 3% Američanov vo veku od 65 do 74 rokov. Vo vekovej skupine od 75 do 84 rokov sa s ňou stretáva približne 17 % obyvateľov. S vyšším vekom stúpa aj riziko vzniku demencie. Trpí ňou približne 32 % Američanov starších ako 85 rokov. Nemusí byť však nevyhnutnou súčasťou starnutia.


Mohlo by vás zaujať: Diagnóza demencia: Spoznáte ju podľa týchto príznakov


3. Náchylnejší na výskyt demencie sú muži

Je to práve naopak. Demencia sa u žien vyskytuje nielen dvakrát častejšie, ale neraz máva rýchlejší priebeh a závažnejšie príznaky ako u mužov. Vedci ešte celkom neodhalili príčinu. Predpokladá sa, že u žien dochádza k výraznejším abnormálnym zmenám v mozgu.

4. Všetko má na svedomí genetika

Ako uvádza portál Medical News Today, väčšina foriem demencie nie je dedičná. Ak niekto z vašich rodinných príslušníkov trpí demenciou, neznamená to, že jej budete musieť čeliť aj vy. Vyšší vek zohráva pri rozvoji demencie oveľa vyššiu rolu než samotná dedičnosť.

5. Okamžitý koniec aktívneho života

Diagnóza demencie znie pre mnohých pacientov priam fatálne. Obávajú sa, že ich život sa zo dňa na deň zmení a oni sa viac nebudú môcť zapájať do bežných činností. V skutočnosti pacienti s demenciou môžu aktívny život neraz viesť celé roky. Choroba sa zhoršuje postupne, zriedkakedy má rapídny priebeh. Ak vám lekár náhodou stanovil túto diagnózu, nezúfajte. Pokúste sa naplno si vychutnávať každý okamih.


Mohlo by vás zaujať: Demencia môže číhať aj na vás: Ktoré potraviny vás môžu pred ňou ochrániť?


6. Prevencia je základ

Bohužiaľ, nie je to tak. Zdravý životný štýl síce pomôže zmierniť príznaky, avšak nedokáže zabrániť rozvoju ochorenia. Vedci zistili, že niektoré faktory však môžu riziko vzniku demencie zvýšiť. Patria medzi ne napríklad hypertenzia, porucha sluchu, fajčenie, obezita, depresia, nedostatok pohybu, poranenie mozgu, sociálna izolácia, cukrovka či konzumácia alkoholu.

7. Všetci pacienti trpiaci demenciou sú zlí a agresívni

Správanie pacientov s ťažkou formou demencie môže byť nepredvídateľné. Preto vo svojich blízkych neraz vyvolávajú strach. Nie všetci ľudia sú však zlí a agresívni, i keď s postupujúcim ochorením sa tieto črty u nich môžu prejaviť. Jedna zo štúdií ukázala, že agresivitu u pacientov vyvoláva predovšetkým fyzická bolesť a slabé vzťahové puto medzi pacientom a ošetrovateľom.

Demencia je veľkou skúškou pre samotného človeka, ktorému diagnostikovali toto ochorenie. Je preňho veľmi ťažké zmieriť sa s postupnými zmenami, pri ktorých prestáva spoznávať sám seba. Ak máte v okolí aj vy pacienta trpiaceho demenciou, skúste mu pomôcť a nezabudnite na empatiu.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame