Ako založiť záhon bez skúseností? Prevedieme vás krok po kroku k rozkvitnutej záhrade

Práca v záhradke

Ako založiť záhon aj bez skúseností? (Zdroj: GettyImages)

Máte pocit, že vašej záhrade niečo chýba? Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako založiť záhon s kvitnúcimi rastlinami, skalničkami aj trvalkami, ktorý bude pastvou pre oči! Pri dodržaní niekoľkých pravidiel sa nemusíte obávať ani náročnej starostlivosti. Výsledok bude od jari do jesene perfektný!

Nájdite najlepšie miesto

Väčšine rastlín vyhovuje slnečné alebo polo tienisté miesto, kde nie sú vystavené nárazovému vetru. Nájdu sa aj také, ktorým sa páči v tieni, pre kvitnúci záhon sú však typické rastliny, ktoré milujú dostatok slnka. Môže ísť o menšiu plochu lemujúcu chodník, záhon blízko domu alebo altánku na sedenie. Tento výstavný kúsok vášho dvora nechce byť učupený mimo pohľad. Vopred už preto myslite aj na to, aké bude pozadie záhonu. Je za ním stena domu, tehlový múrik, susedov plot alebo zatiaľ nevzhľadná kopa stavebného materiálu z nedávnej prerábky?

Pamätajte, že dobre zorganizovaný záhon nie je náročný na údržbu. Nájdite mu preto miesto:

  • s dobrou pôdou – pozor na piesčité pôdy, ktoré rýchlo presychajú
  • blízko zdroja vody – pre jednoduché polievanie
  • s prístupom aspoň z troch strán – aby ste rastliny mohli jednoducho udržiavať v peknom tvare, bez buriny a zbytočného fyzického úsilia.

Kreslíme a plánujeme

Ešte skôr, ako sa pustíte do rýľovania trsov trávy a prerastajúcej buriny, nakreslite svoj záhon na papier v správnych pomeroch, rešpektujúc rozmery záhrady. Navštívte záhradné centrá a urobte si predstavu o kvitnúcich trvalkách, menších drevinách a okrasných trávach, ktoré v záhonoch najčastejšie vídať. Inšpiráciu tiež načerpáte zo záhradkárskych magazínov, ale aj z hotových záhrad známych, ktoré ste doteraz iba obdivovali.


Mohlo by vás zaujať: Oživte si záhradu vyvýšeným záhonom: Prinesie úľavu chrbtici aj bohatú úrodu!


Opakovanie alebo jedinečnosť?

Aká je najčastejšia chyba pri zakladaní záhonu? Chceme všetky rastliny naraz, veľké a rýchlo rastúce. Určite však treba počítať s tým, že sa zopár odpadlíkov objaví a prázdne miesta si vyžiadajú zástupcov. Na úvod si preto skúste vybrať menej druhov rastlín, no kúpte viac kusov z každého. Opakujúce sa úseky svedčia tradičným aj moderným záhradám, do ktorých vnášajú príjemnú estetiku.

Rozhodnite sa pre farby. Či už také, ktoré máte radi, alebo skôr tie, ktoré budú ladiť s fasádou domu. Veľmi príťažlivé sú záhony, v ktorých sú pokope biele, ružové a fialové kvety. Zaujímavé je aj spojenie oranžových a modrých farieb. Tmavšie karmínové a fialové farby výborne vyniknú na slnku, drobné biele a svetložlté kvietky zase rozjasnia aj tmavší záhon.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Aua’s garden (@auanpuutarha)

Náš tip: Ak máte čerstvo vysadený záhon s menšími rastlinami, ktoré ešte nemajú svoju plnú veľkosť, prvé sezóny zaplňte prázdnejšie miesta letničkami alebo cibuľovinami. Letničky po sezóne zvyčajne skončia v komposte, cibuľoviny môžete presádzať tam, kde sa to najviac hodí.

Správny čas aj postup

Na zakladanie trvalkového záhonu je vhodný čas na jar, no do jeho výsadby sa môžete pustiť aj cez leto alebo počas teplej jesene. Vtedy už však vysádzajte silné rastliny s veľkým koreňovým balom.

  • Na úvod z pôdy odstránime trávu a burinu aj s rozvetvenými koreňovými systémami.
  • Porýľujeme pôdu aspoň do hĺbky 35 – 40 cm a prikryjeme tmavou netkanou textíliou aspoň na týždeň. Takto výrazne zamedzíme budúcemu rastu buriny.
  • Následne do pôdy motykou a hrabľami zapracujeme kompost alebo záhradnícky substrát. Rašelina nie je vhodná, pretože rýchlo zhnije.
  • Rastliny poukladáme na plochu najskôr v kvetináčoch. Keď sme im už našli správne miesto, vykopeme jamy také hlboké, ako vysoké sú kvetináče.
  • Bezprostredne po výsadbe výdatne zalejeme záhon tak, aby sa pôda premokrila aspoň do hĺbky 20 cm.
  • Najbližšie dni rastliny kontrolujeme a pravidelnej polievame. Pozor na útoky domácich zvierat, ktoré sa s obľubou pustia do nováčikov alebo ich zo záhonu povyťahujú a roznosia po záhrade.

Náš tip: Ak nechcete mať s údržbou žiadne starosti navyše, hneď na začiatku oddeľte záhon od trávnika – či už kameňmi, tehlami, alebo pomocou oddeľovačov záhonov z plastu/ dreva. Kosenie trávy bude jednoduchšie, nehrozí ani žiadne prerastanie trávy, púpavy a truskavcu medzi rastliny!


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame