Moja starká je vášnivá hubárka. A pritom hríby ani neje. Preto u nás každú sezónu skončí poriadna kopa hríbov. Ešte sme ani nestihli usušiť tie posledné, už sa babka objavila s novou várkou urastených dubákov. Čo s nimi? Dať ich do mrazničky by bola škoda. Ale hríbovej polievky a praženice sme už tiež prejedení. Vymyslela som si teda recept z toho, čo bolo doma a vzniklo hríboto. A poviem vám, všetci si pýtali dupľu.
Budeme potrebovať:
- 250 g ryže
- olej
- soľ
- 1 cibuľu
- dubáky alebo iné lesné hríby
- 2 mrkvy
- celú rascu
- 1 cuketu
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- 4 vajcia
- petržlenovú vňať
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Lacné a jednoduché na rizoto s cviklou a medvedím cesnakom
Postup:
- Najskôr dáme variť ryžu. Iba ju prepláchneme, opražíme na rozpálenom oleji, zalejeme vodou v pomere 1 : 1,5 a dusíme na miernom ohni 10 až 15 minút.
- Medzitým cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na oleji. Pridáme očistené, nakrájané huby, na kocky nakrájanú mrkvu, rascu a chvíľu restujeme. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť asi 10 minút.
- Cuketu nešúpeme. Stačí ju umyť, pozdĺžne prekrojiť na polovice, vybrať stred, nakrájať na kocky a hodiť do hrnca. Dusíme, kým zelenina zmäkne, no ešte stále je pekne chrumká. Dochutíme roztlačeným cesnakom, korením, soľou, premiešame s ryžou a odstavíme.
- Na panvici rozpálime maslo a z vajec urobíme rýchlu praženicu. Pridáme k ryži a opäť premiešame.
- Ryžové hríboto je na svete. Už len naložíme na tanier a ozdobíme nasekanou vňaťou. Pýtalo by si ešte kyslú uhorku, no tú sme doma nemali.
Dobrú chuť
Zdieľať na