Šípky sú nabité mnohými vitamínmi: Ich sezóna je práve teraz, pripravte si z nich lahodnú omáčku aj čaj

šípky

Šípky sú obľúbeným plodom jesene (Zdroj: GettyImages)

Jeseň nie je iba o popadanom lístí či tekvici. Jedným z najvýraznejších prvkov tohto ročného obdobia sú rozhodne aj krásne červené šípky. Viete, aké recepty sa z nich dajú pripraviť, kde ich zbierať a čo majú spoločné s ružami?

O šípkach

Možno iba málokto by si tipol, že šípka má toho mnoho spoločného s ružami. Už samotná stonka, na ktorej sa nachádza niekoľko tŕňov nám naznačuje podobnosť. V máji a v júni má obdobie kvitnutia, kedy sa na stonkách vynímajú biele a ružové okrasné kvety. Neskôr, ku koncu dozrievania nahradia tieto kvety šípky. Tie sú krvavo červenej až bordovej farby, oválneho tvaru s ostrejším ukončením.

Nájsť ker, ktorý je vysoký miestami aj do 3 metrov, nie je na Slovensku vôbec ťažké. Tým, že rastlina nie je náročná na pestovanie, nachádza sa aj na slnečných stanovištiach pri poľných cestách, v lese či na mnohých miestach v prírode. Ak sa rozhodnete pestovať túto rastlinu doma, je viac ako pravdepodobné, že zožnete úspech a že sa jej bude dariť.

Zaujímavosť: Šípky poznali už starovekí Rimania. Dodnes sa môžeme stretnúť s označením „psia ruža“. Je to kvôli tomu, že plody využívali proti besnote.

Kedy a ako zbierať šípky

Šípky sú pomerne odolné voči mrazom, avšak najvhodnejší čas na ich zber je práve teraz, počas jesene. Dozretý plod nie je príliš tvrdý ale naopak, ani mäkký. To by značilo jeho poškodenie. Pri zbere odporúčame používať rukavice, predídete tak mnohým škrabancom z ich ostrých tŕňov. Skvelou pomôckou sú tiež malé záhradné kliešte či nožnice. Zbierajte šípky len vtedy, ak nepršalo alebo nie je na nich mráz.

Dajte ich do košíka alebo plátenného vrecka, nikdy nie do plastových igelitových obalov. Ak nebude šípka dýchať, začnú sa na nej tvoriť plesne. Doma ich ešte radšej skontrolujte, očistite od stopiek či vetvičiek.

Prečo sú zdraviu prospešné

Už v minulosti ľudia verili, že sú šípky liečivou rastlinou. Využívali každý centimeter z nich. Dnes sa používajú najmä plody, ktoré sú nabité vitamínmi. Nachádza sa v nich dokonca oveľa viac vitamínu C ako v takom citróne! Okrem toho v nich nájdeme vitamíny B1, B2 a aj o niečo menej známy, avšak veľmi prospešný vitamín P. Samozrejmosťou je pri šípkach tiež horčík, vápnik či železo.

Na známom webe sme našli presné zloženie vitamínov, ktoré vášmu telu doprajete 2 polievkovými lyžicami, čo zodpovedá približne 16 gramom malých jedlých semienok nachádzajúcich sa vnútri šípok.

  • Kalórie: 26
  • Sacharidy: 6 gramov
  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamín A: 4 % dennej hodnoty
  • Vitamín B5: 3 % dennej hodnoty
  • Vitamín C: 76 % dennej hodnoty
  • Vitamín E: 6% dennej hodnoty

Všetky vyššie spomenuté vitamíny naše telo potrebuje. Vďaka šípkam sa znižujú zápalové procesy, oxidačný stres, podporujú zdravie pokožky a očí a v neposlednom rade množstvo vitamínu C podporujú našu imunitu. Práve tá dostáva počas jesenných a zimných mesiacov zabrať viac ako počas zvyšku roka. Napriek tomu, že sú nabité vitamínmi, nepreháňajte to s nimi! Inak si môžete privolať preháňanie, bolesť hlavy alebo zhoršený spánok.

Zaujímavý výskum

Šípkam sa venovalo už niekoľko odborníkov. Jeden z výskumov preukázal, že šípky pomáhajú pri úprave postavy a odbúravaní tuku. Konkrétne išlo o 12-týždňovú štúdiu uskutočnenú na 32 ľuďoch. Tí každý deň užívali 100 mg tablety zo šípok. Na pozorovanej skupine vedci zaznamenali výrazne znížený brušný tuk v porovnaní s druhou kontrolnou skupinou. Autori pripisujú tento účinok tilirozidu, silnému antioxidantu, ktorý môže zvýšiť metabolizmus tukov.

Recepty zo šípok

Využitie šípok je veľmi široké. Používajú sa v gastronómií, liečivách ale aj pri kozmetických produktoch po celom svete. Azda najznámejším je lahodný šípkový čaj alebo klasická švédska šípková polievka. Pripravte si spolu s nami niekoľko skvelých a originálnych receptov.


Šípkový olej

Využijete ho napríklad pri domácej starostlivosti o pokožku tela, ale aj pri popáleninách. Výborne sa tiež hodí pre ľudí, ktorým sa objavili prvé vrásky alebo pre každého, kto má slabé nechty.

Potrebujete:

  • 1 šálku (127 g) čerstvých alebo sušených šípok
  • 2 šálky (475 ml) mandľového, olivového alebo jojobového oleja

Postup:

Šípky dajte do menšieho hrnca a zalejte olejom. Odporúčame použiť najmä mandľový či olivový. Pomiešajme, prikryte pokrievkou a na veľmi nízkej teplote dajte spolu variť približne na osem hodín. Šípky sa tak budú lúhovať. Olej by sa nikdy nemal zahriať na viac ako 38 °C .

Celú zmes preceďte tak, aby sa oddelila aj šípková sušina, ktorá je určená na vyhodenie. Takto pripravený olej stačí nechať trochu vychladnúť, naliať do čistej tmavej sklenenej nádoby a poriadne uzavrieť. Skladujte v chladničke a spotrebujte najneskôr do 6 mesiacov.


Čaj, ktorý nielen zahreje

Ak patríte k milovníkom čaju, po nazbieraní si plody vysušte. Urobiť tak môžete v rúre, kedy následne vysušené šípky podrvíte a túto zmes si uskladníte v papierovom vrecúšku alebo v inej, vhodnej nádobe.

Potrebujete:

  • šípky
  • med
  • citrón

Postup:

Podrvené šípky zalejte horúcou (nie vracou) vodou a nechajte luhovať približne 8 minút. Preceďte. Následne do vody pridajte trochu medu, citrónu a zdravý chutný čaj máte na svete.


Šípková omáčka

Hodí sa výborne k mäsu, ktorému dodá neopakovateľnú chuť a prenikavú arómu.

Potrebujete:

  • šípky
  • citrónovú kôru
  • maslo
  • šípkový lekvár
  • biele víno
  • celú škoricu
  • vývar

Postup:

Na panvici si pripravte klasickú maslovú zápražku, ktorú zalejte približne 5 dcl vývaru, 5dcl bieleho vína. Pridajte približne 2ČL šípkového lekváru, škoricu a citrónovú kôru. Povarte niekoľko minúť a následne sceďte. Takáto omáčka sa hodí k divine aj k bravčovému mäsu.


Šípkový lekvár

Klasikou je rozhodne šípkový lekvár. Ten viete využiť počas niekoľkých rokov do koláčov ale aj pri tvorbe omáčok či ako doplnkovú chuť k mäsu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a chuť lahodná.

Potrebujete:

  • 1 kg šípok
  • 500g cukru

Postup:

Čerstvo pozbierané šípky dáme variť do hrnca a zalejeme vodou. Varíme tak dlho, kým nebudú šípky úplne rozvarené. Následne ich prepasírujeme cez sitko a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor, trochu vody a ešte dobre za stáleho miešania prevaríme. Keď zmes zhustne môžeme nalievať do pripravených zaváraninových pohárov.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, healthline.com, wikihow.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Odporúčame