POROVNANIE Vstavané, stojace aj dvojdverové chladničky: Vieme, podľa akých parametrov vyberať!

Chladnička

Pri výbere chladničky zvážte viacero kritérií (Zdroj: GettyImages)

Život bez chladničky si dnes už nevieme predstaviť. Nemožno sa preto čudovať, že výrobcovia sa snažia zaujať spotrebiteľov rôznymi prevedeniami a funkciami, aby si vedel vybrať skutočne každý. Nad jej výmenou uvažujte najmä počas sťahovania či rekonštrukcie alebo v prípade, že sa vám spotreba zdá príliš vysoká.

Ešte pred samotnou kúpou je však dobré rozmyslieť si, do akej domácnosti chladničku kupujete. Nejde o lacný špás a mala by slúžiť niekoľko dlhých rokov. Ujasnite si, pre koľko ľudí ju potrebujete, kam ju umiestnite a či ju zabudujete do kuchynskej linky.

Monoklimatické chladničky

Typ monoklimatických chladničiek dnes už nie je príliš populárny a uprednostní ho len málo domácností. Ide o typ, ktorému chýba mraziaca časť, slúži teda len na chladenie potravín. Voľte ju v prípade, že mrazničku už máte. Kombinovaný typ vie okrem ušetrených peňazí ušetriť aj miesto.

Ak by sme mali hľadať výhody monoklimatickej chladničky, vyzdvihli by sme obrovský priestor na chladenie, čo môže byť výhodou napríklad v práci či na chate, kde nepotrebujete mraziacu časť. Umiestniť do nej môžete aj päťlitrový sud piva. Tento typ si môže kúpiť spoločne s mrazničkou a vytvoriť tak falošnú americkú kombináciu.

Klasické kombinované modely

Bezkonkurenčne najvyhľadávanejším a najpredávanejším typom na slovenskom trhu je už roky kombinovaná chladnička. Je spojením väčšej chladiacej časti a menšej mraziacej, zvyčajne v pomere 2:1, pričom dvere k obom častiam sú oddelené a otvárajú sa zvlášť. Či už chcete mať mraziacu časť navrchu alebo dole, je už len a len na vás – častejšie si však ľudia vyberajú mrazničku v spodnej časti.

Tento typ je ideálny pre rodiny s deťmi, zmestíte doň všetko potrebné. Drahšie modely majú miesto jedného kompresoru až dva. To znamená, že chladiaca aj mraziaca časť má svoj vlastný a teplotu si viete nastaviť v každej časti zvlášť. V prípade, že vám nebude postačovať kombinovaná chladnička, na výslnie sa začína predierať takzvaná americká chladnička, ktorá je ako stvorená pre náročnejších.


Mohlo by vás zaujímať: Čistá a voňavá chladnička je zrkadlom domácnosti: Ako sa o ňu správne starať?


Americké (dvojdverové) pre veľkú domácnosť

Pre viacčlennú alebo generačnú domácnosť sa určite obzrite po dvojdverovej chladničke, ktorej sa hovorí aj americká chladnička. Ponúka takmer dvojnásobne viac miesta na uskladnenie potravín. S úložným miestom však ide ruka v ruke aj cena, preto je tento typ aktuálne najdrahším na trhu. Okrem vyššej ceny zariadenia treba rátať aj s vyššími nákladmi na energie.

Čo očakávať od najmodernejších modelov? Chladenie a mrazenie potravín je samozrejmosť, no americké chladničky majú na dverách napríklad aj výrobník ľadu či nápojový automat, vďaka ktorému ušetríte nejaké miesto vo vnútri. Čím viac funkcií a vymožeností bude chladnička mať, s tým vyššou vstupnou investíciou treba počítať.

Malé pultové chladničky na chatu

Pultová chladnička je malé zariadenie na chladenie základných potravín. Sú vhodné na víkendovú chatu, na internát, do menšej kancelárie alebo pre jednočlennú domácnosť. Potešia veľmi nízkymi obstarávacími nákladmi a faktom, že zaberajú oveľa menej miesta vďaka svojim kompaktným rozmerom.

Pri pultových chladničkách si dajte pozor, aby ste okolo nich a najmä za nimi mali dostatočný priestor na prúdenie vzduchu. Taktiež patria medzi hlučnejšie typy a môžu počas tichej práce vyrušovať pri sústredení sa. Takýto model kúpite síce za menej peňazí, no stále má vyšší odber energií a vnútri málo priestoru. Jej kúpu preto dobre zvážte.

Voľne stojaca alebo vstavaná?

Pri umiestnení chladničky dobre zvážte, v ktorej časti vašej kuchynskej linky napokon skončí. „Chladnička by nemala byť blízko zdroja tepla,“ radí Miroslav, odborník na kuchynské spotrebiče. „Ľudia robia chybu, ak ju umiestnia k sporáku alebo k umývačke riadu. Zbytočne tým zvyšujú jej spotrebu, pretože musí viac chladiť. Odporúčam umiestniť ju na koniec linky a aspoň 5 centimetrov od steny.“

Vstavané typy majú zvyčajne menšie rozmery ako voľne stojace, aj keď len o pár centimetrov. Z praxe však vieme, že aj takýto detail rozhoduje o tom, či dovnútra vmestíme plech alebo nie. Ak nemáte v kuchyni dostatok miesta, vstavaná chladnička môže pomôcť. Dokonca bude ladiť s dizajnom kuchyne. Zabudovanou chladničkou sa však pripravíte o predĺženie pracovnej dosky.

Na rozdiely sme sa opýtali aj Miroslava: „Viac sa predávajú voľne stojace, no ak si zákazník zariaďuje novú kuchyňu, uvažuje aj nad zabudovanou. Povedal by som, že je to tak 1:1. Ak sú zákazníci so svojou chladničkou spokojní, môžu ju zabudovať aj do novej kuchyne, stačí o tom dať vopred vedieť. Z farebných kombinácii jednoznačne vedie nerez, ale populárne sú aj biele prevedenia. Všetko závisí od vkusu a štýlu samotnej kuchyne.“


Mohlo by vás zaujímať: Overené tipy, ako skladovať potraviny: Mraznička je pomoc, toto tam však nikdy nedávajte!


Vyberajte podľa týchto parametrov

Ak už viete, aký typ chcete kúpiť, ostáva vám zvoliť ten správny model. Pri výbere je dobré sledovať nasledujúce parametre:

Energetická trieda: Minulý rok sa zmenili energetický štítky a výrobcovia musia prinášať stále lepšie modely. Najlepšie je, samozrejme, hľadať písmenko čo najbližšie Áčku. Koľko zaplatíte za prevádzku? Stačí vynásobiť počet kWh cenou za jednu kWh.

Objem: Objem chladničky sa udáva v litroch. Voľte podľa toho, koľko členov domácnosti máte. Zvyčajne sa odporúča 70 litrov chladiaceho a 30 litrov mraziaceho miesta na jedno osobu. Pre štvorčlennú rodinu teda odporúčame siahnuť po modeli s celkovým objemom približne 400 litrov.

Hlučnosť: Nakoľko chladnička je zapojená do elektriny a beží neustále, hlučnejší model vás môže časom otravovať. Ak chcete tichý chod, hľadajte taký s hlučnosťou pod 40 dB. Tento parameter však vie o trošku zdvihnúť cenu.

Hmotnosť: Hmotnosť zariadenia sa odvíja od veľkosti. Bežné kombinované modely majú asi 50 – 60 kilogramov, americké sa vedia dostať aj nad 100. V prípade, že kupujete pultovú chladničku, ktorú chcete prenášať, je možné nájsť modely aj okolo 10 až 15 kilogramov.

Vnútorné rozostavenie: Pred samotnou kúpou odporúčame prezrieť si model aj zvnútra. Uistite sa, že vám vyhovuje usporiadanie. S regálmi síce viete pohybovať, no skontrolujte si výšku poličiek na dverách či dostatočné osvetlenie.

Najlepšie modely chladničiek za rok 2021

Testmagazín rozhodol, že v teste chladničiek vyhral kombinovaný model LG GBP31SWLZN. Ponúka veľmi nízku hlučnosť, takmer 400-litrový objem, 72-kilogramovú hmotnosť a police z tvrdeného skla. Zamrzí len energetická trieda E. Kúpite ju od 440 eur.

Na dobrom mieste skončila aj kombinovaná chladnička Samsung RB30J3215WW s totožnou nízkou hlučnosťou, avšak nižšou hmotnosťou, s jednou vnútornou poličkou navyše a o niečo väčším objemom. Energetická trieda sa nemení, cena je však len 360 eur.

Ak hľadáte niečo lacnejšie, obzrite sa po modeli Gorenje RK6192EW4. Chladnička má tichý chod, hmotnosť len 55 kilogramov, avšak len 350 litrový hrubý objem a základné funkcie. Aj napriek pretrvávajúcemu štítku E poteší cena – od 300 eur.

Najobľúbenejšou americkou chladničkou je nerezový Samsung RS67A8811S9. Napriek veľkosti je tichá, ponúka až 600-litrový objem, výrobník ľadu, zásobník na vodu s displejom a množstvo funkcií. Jej cena začína na 850 eurách.

Do kancelárie či na chatu dobre poslúži pultová chladnička PHILCO PTB 91 FW. Síce má 40 dB, poteší však slušných 100 litrov objemu, ale aj malá 12-litrová mraziaca časť. Za 140 eur tak viete mať 84 centimetrov vysokú prenosnú chladničku s mrazničkou.

Zdroj: plnielanu.sk, covybrat.sk, testmagazin.sk
Odporúčame