Overené tipy, ako skladovať potraviny: Mraznička je pomoc, toto tam však nikdy nedávajte!

Žena so šunkou z chladničky

Viete ako správne skladovať potraviny? (Zdroj: GettyImages)

Zvyšky uvareného jedla sú tak trochu lotéria- môžu nám výrazne uľahčiť celý týždeň, avšak pri nesprávnom skladovaní skončia rovno v smetnom koši. Keď vložíme zvyšky nedojedeného jedla do chladničky, hodiny začínajú tikať. Kľúčom k úspechu je dobré plánovanie aj skladovanie. Pozreli sme sa na to, ak dlho vydrží uvarené jedlo v chladničke a ako predĺžiť jeho trvanlivosť.

Bezpečný čas

Trvanlivosť väčšiny zvyškov uvareného jedla je pomerne krátka. Uskladnené v chladničke vydržia v bezpečí len tri až štyri dni. Počas tejto doby môžete zvyšky znovu ohriať – odporúča sa minimálna teplota 75 stupňov Celzia. Nepoužitú porciu nezabudnite vrátiť do chladničky do dvoch hodín – platí to rovnako po uvarení aj po ohrievaní.

Predĺženie trvanlivosti za istú cenu

Jeden jednoduchý trik, ktorý dokáže potravinám predĺžiť trvanlivosť predsa len existuje. Je ním pravidelné ohrievanie uvarených zvyškov. Podľa odborníkov z USDA (Americké ministerstvo poľnohospodárstva) po každom opätovnom ohriatí budú zvyšky v bezpečí v chladničke ďalšie tri až štyri dni.

Má to však jeden háčik. Pri takomto zaobchádzaní v jedle klesá množstvo výživných látok a celková kvalita pokrmu sa znižuje. Telo v konečnom dôsledku prijme potrebné kalórie a žalúdok bude sýty, veľa vitamínov a ďalších výživných látok však nezískame. Najlepšie je preto vždy ohrievať iba potrebné množstvo zvyškov a ak v chladničke zostanú aj po štyroch dňoch, nemilosrdne ich vyhodiť.


Mohlo by vás zaujať: Niektoré potraviny majú v chladničke stopku: Urobte si v nej poriadok podľa dôležitých pravidiel


Radšej do mrazničky

Varené jedlá, ktoré nedokážete spotrebovať do štyroch dní, odborníci odporúčajú radšej vložiť do mrazničky. Zvyšky sú tam v bezpečí na dobu neurčitú, najlepšiu kvalitu si však zachovajú zväčša len tri až šesť mesiacov, maximálne jeden rok. Horúce potraviny do mrazničky nepatria. Odborníci odporúčajú nechať jedlo vychladnúť najprv vonku, potom ho na pár hodín vložiť do chladničky, aby sa jeho teplota ešte viac znížila a až následne presunúť do mrazničky.

„Uistite sa, že potraviny sú v nádobách dobre zatvorené, aby sa k nim nedostal vzduch a námraza a vložte najriskantnejšie potraviny ako mäso či ryby do zadnej časti mrazničky, kde sú teploty stabilnejšie,“ radí USDA.

Ako zvyšky správne rozmraziť

Ako upozorňuje klinika Mayo, pri uskladňovaní nespotrebovaného jedla by ste sa vždy mali vyhnúť „nebezpečnej zóne“. Tá predstavuje teplotu medzi 4 až 60 stupňov Celzia – teplotný rozsah, ktorý spôsobuje rýchle množenie baktérií. Vyhnúť sa mu treba nielen pri uskladňovaní, ale aj počas procesu rozmrazovania.

Namiesto toho, aby ste nechali jedlo na pulte pomaly sa roztápať, odborníci radia vždy všetky zvyšky jedla rozmrazovať najprv v chladničke. Toto pravidlo platí dvojnásobne pre mäso a mliečne výrobky. Jedlo je bezpečné opätovne ohrievať pečením, grilovaním alebo v mikrovlnnej rúre. Klinika Mayo však radí vynechať elektrický hrniec na pomalé varenie, ktorý je síce pri samotnom varení zdravý, no pri zohrievaní zvyškov jedla nedosahuje dostatočne vysoké vnútorné teploty na zničenie baktérií.


Mohlo by vás zaujať: Chlad im škodí: Tieto potraviny by ste v chladničke skladovať nemali


Čo do mrazničky nepatrí

Pri správnom mrazení potraviny strácajú len minimum prospešných látok, a tak je ideálne na predĺženie ich životnosti. Aj tu však existujú výnimky. Do mrazničky nepatria potraviny s vysokým obsahom tuku a ani potraviny s vysokým obsahom vody a soli. Mraziť by ste nemali ani prílohy ako je ryža, kaša či varené zemiaky, ktoré síce budú stále bezpečné na konzumáciu, ale mrazením stratia svoju chuť. Ďalšími produktami, ktoré do mrazničky nepatria sú:

Celé vajcia

Čerstvé vajcia po zmrazení zväčšia svoj objem, a tak hrozí, že ich škrupina praskne. Ak potrebujete zmraziť vajcia, uvarte ich, alebo ich rozbite a bielka a žĺtky dajte do vrecka na mrazenie.

Mliečne výrobky

Väčšina mliečnych výrobkov teploty pod bodom mrazu neznesie. V prípade mlieka príde po vybratí z mrazničky k oddeleniu tekutiny, pri jogurtoch a smotane sa okrem vodovej konzistencie môžu objaviť aj hrudky. Mäkké a tavené syry úplne zmenia svoju štruktúru a stratia chuť.

Ovocie a zelenina

Mnoho ovocných plodov ako lesné ovocie, banány, ananás a mango nízke teploty znášajú bez problémov. Pozor by ste si ale mali dávať na citrusy či melón s vysokým obsahom vody. Hrozí, že po rozmrazení budú zvädnuté, zmäknuté a bez chuti. Ani šťavnaté paradajky, uhorky či cukiny do mrazničky nepatria.

Listový šalát aj čerstvý špenát po zamrazení strácajú všetku chuť a nikdy sa nerozmrazia do pôvodnej konzistencie. Zemiaky zasa obsahujú veľa vody, mrazením sa v nich vytvoria ľadové kryštáliky a získajú sladkú pachuť. Ak ich chcete pridať do zemiakového cesta, pred mrazením ich uvarte.

Vyprážané jedlo a ovocné koláče s posýpkou

Rezne alebo fašírky môžete dať pokojne do mrazničky, no rátajte s tým, že po rozmrazení už nebudú chrumkavé. To isté platí pre ovocné koláče, ktoré v mrazničke navlhnú a sladká posýpka zmäkne.

Tip gazdinej: Chladnička chlebu a pečivu životnosť nepredĺži, ale mraznička áno. Uzavreté v plastových vreckách takto vydrží aj niekoľko mesiacov. Bochníky, bagety a ďalšie pečivo budú chutiť ako z pekárne, keď ho po vybratí z mrazničky pokropíte vodou a na pár minút vložíte do rúry. Chuť, vôňa a chrumkavosť sa opäť rozvinú.

Rady na záver

Potraviny skladujte v uzatvárateľných vreckách, z ktorých vytlačte všetok vzduch, dobre poslúžia aj plytké plastové dózy. Ak dávate zmraziť niečo v skle, uistite sa, že v nádobe zostalo dosť priestoru. Tekutiny sa pri mrazení roztiahnu a ak nebudú mať dosť miesta, sklo praskne.

Do mrazničky nepatria plechovky ani nápoje s obsahom CO2, ktoré môžu doslova vybuchnúť. Potraviny skladujte podľa čerstvosti – najstaršie potraviny patria navrch, tie by ste mali skonzumovať ako prvé. Zmrazujte vždy len čerstvé potraviny a pokrmy, inak utrpí ich kvalita a chuť a tú istú potravinu nikdy nezmrazujte dvakrát.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close