FOTORECEPT Zdravší koláčik ku káve? Fantastická broskyňová žemľovka s jablkami rozvoniava až k susedom!

Proteínová žemľovka Fotorecept

Fantastická broskyňová žemľovka s jablkami a poriadnou dávkou proteínov ulahodí aj vašim chuťovým pohárikom (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Kam sa stratili časy, keď sme si pochutnávali na jednoduchej jablkovej žemľovke s tvarohom a bez okúňania pýtali dupľu? Dnes počítame kalórie, alebo máme problém s laktózou. Na tradičný múčnik zostala iba sladká spomienka… Dobrá žemľovka ale nemusí byť presladená a dokonca k príprave nepotrebujete ani mlieko. Vyskúšajte náš recept na originálnu žemľovku s proteínom.

Potrebujeme

  • 5 bezlaktózových rožkov
  • 3 vajcia
  • 50 g rastlinného proteínu (odporúčame ryžový)
  • 250 g bezlaktózového tvarohu
  • 200 ml vody
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžičku rastlinného masla alebo olej na vymazanie plechu
  • 3 jablká
  • pár kúskov zaváraných broskýň
  • hrsť sušených hrozienok
  • 1 lyžicu medu
  • 1 vanilkový lusk
  • mletú škoricu

Postup

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ako inak, začneme so základom. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, vnútro vyberieme a vymiešame s tvarohom, medom a hrozienkami. V čistej miske rozšľaháme žĺtky z vajec, pridáme vodu, proteín, cukor a vyšľaháme. Bielky odložíme bokom.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rožky nakrájame na tenké kolieska. Každé koliesko namáčame do proteínovej zmesi a vyplníme nimi dno vymasteného plechu.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Vrstvu rožkov zakryjeme postrúhanými jablkami a broskyňami, nakrájanými na malé kocky. Posypeme škoricou a zakryjeme vrstvou tvarohu. Takto pokračujeme, kým minieme všetky suroviny, pričom posledná vrstva bude tvarohová. Vrch polejeme zvyškom proteínovej zmesi.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Žemľovku dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Zatiaľ si urobíme snehovú čapicu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Či je sneh hotový, zistíme jednoducho – nádobu otočíme hore dnom. Poriadne vyšľahaný sneh nikdy neskončí na podlahe.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Žemľovku po 30 minútach pečenia vytiahneme. Vrch rovnomerne potrieme snehom a vrátime ešte na 5 minút do rúry.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Šťavnatá proteínová žemľovka predsa najlepšie chutí mierne vychladnutá a v spoločnosti ľudí, ktorých máme radi.

Proteínová žemľovka, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vyskúšate si pripraviť našu zdravšiu verziu žemľovky s proteínom?

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame