Koreň zázvoru (ďumbiera) je známym liekom proti chrípke, nachladnutiu i nevoľnosti. Vďaka látke gingerol, ktorá má prehrievacie účinky, pomáha zázvor nielen ako čaj alebo masážny olej. Popularitu si získava aj v kuchyni. Pikantná chuť i vôňa z neho robí obľúbené ochucovadlo a je súčasťou koreninových zmesí karí, do perníkov a pečiva.
Domáci zázvorový olej
Olej možno použiť v kuchyni i ako masážny prostriedok. Na jeho prípravu potrebujeme väčší koreň zázvoru a kvalitný, za studena lisovaný olej. Použiť môžete olivový, mandľový či sezamový. Postup prípravy:
- zázvor ošúpeme a nakrájame na tenke plátky alebo nastrúhame nahrubo
- vložíme do uzatvárateľného skleneného pohára
- zalejeme zohriatym olejom, tak aby bol všetok zázvor ponorený
- olej necháme lúhovať v teple 2 dni, niekoľkokrát pretrepeme
- olej precedíme a zázvor dôkladne vytlačíme
Pohár pri lúhovaní môžete položiť na radiátor alebo krb. Po precedení skladujeme v chladničke, nemá dlhú trvanlivosť.
Mohlo by vás zaujať: Proti chrípke a nachladnutiu pomôže príroda: Využite silu týchto korenín!
Zázvorový sirup
Sirup využijete ako prevenciu i liek do teplého čaju či mlieka. Na prípravu potrebujeme:
- 100 g koreňa zázvoru
- 1 kg cukru
- ½ litra vody
Postup: Čerstvý zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Varíme s cukrom a vodou 15 minút, prikryjeme a necháme ešte 15 minút vylúhovať. Scedíme do čistej fľaše a uchovávame v chlade. Vyvarené plátky zázvoru môžeme vysušiť a konzumovať ako cukrovinku, pridať do šalátov či múčnikov.
Nátierka so zázvorom
- 100 g šošovice
- 120 g mrkvy
- 50 g zeleru
- 1 malá cibuľa
- olivový olej
- čerstvý zázvor
- soľ, bobkový list
Postup: Šošovicu namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny, vodu zlejeme a uvaríme v čerstvej spolu s bobkovým listom. Zeleninu nastrúhame najemno a podusíme na oleji. Pridáme k šošovici a rozmixujeme, podľa konzistencie dolejeme olej. Ochutíme strúhaným čerstvým zázvorom a soľou.
Mohlo by vás zaujať: Liečivý zázvor: Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti
Zázvorové pivo
Zázvorové pivo je perlivý nápoj pochádzajúci z Anglicka s nízkym obsahom alkoholu. Na jeho prípravu budeme potrebovať:
- 50-100 g koreňa zázvoru
- ¼ kocky droždia
- 1 lyžička kyseliny vínnej (vínny kameň)
- 140 g cukru
- 1 chemicky neošetrovaný citrón
- 1 l vody
Postup: Do misky nastráhame očistený zázvor, pridáme kôru a šťavu z citróna, cukor a kyselinu vínnu. Zalejeme vriacou vodu, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme lúhovať 2-3 hodiny. Do vlažnej vody pridáme droždie rozmiešané v malom množstve vody, znovu prikryjeme a necháme kvasiť na teplom mieste 24 hodín. Z povrchu potom odstránime vytvorenú vrstvu z kvasníc a precedíme cez jemné sitko a plátno. Nalejeme do čistých sklenených fliaš, vhodné sú s mierne zúženým hrdlom od kečupu alebo ovocnej šťavy. Fľaše plníme asi do 4/5, aby nám obsah nevykypel. Necháme kvasiť otvorené ne teplom mieste ďalších 48 hodín. Hotové zázvorové pivo skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 6 dní. Je mliečne zakalené a je to nápoj s originálnou chuťou, ktorý slúži aj ako medicína v sychravých dňoch.
Mohlo by vás zaujať: Zázvor pre vaše telo: Vyskúšajte domáce masky pre krajšiu pleť aj vlasy!
Zázvorové mlieko
Zázvorové mlieko je čínska špecialita, ktorá sa pripravuje z mlieka, cukru a čerstvého zázvoru. Má gélovú konzistenciu podobnú pudingu alebo tvarohu. Potrebujeme:
- 10-30 g zázvoru
- 250 ml mlieka
- 20 g cukru
Postup: Zázvor najemno nastrúhame a prepasírujeme, aby sme získali čerstvú šťavu. Nalejeme do malej misky. Mlieko s cukrom zohrejeme na teplotu 60-65ºC a vlejeme zvysoka do misky so zázvorovou šťavou, aby sa obsah samovoľne premiešal, necháme odstáť 5-10 minút. Nemiešame lyžičkou! Nastáva proces enzymatického zrážania mlieka, čím sa zmes zahustí. Dôležité je dodržať správnu teplotu, pri ktorej má mechanizmus koagulácie najvyššiu aktivitu a použiť čerstvo vytlačené šťavu, lebo skladovaním aktivita enzýmov klesá. Hotové jeme ako puding.
Na prípravu čoho všetkého používate zázvor vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na