Kokosový cukor má nízky glykemický index, príjemnú karamelovú chuť a obsahuje veľa živín. Je výbornou náhradou rafinovaného cukru a ocenia ho aj diabetici.
Mnoho ľudí stále používa na sladenie nápojov, pri pečení i varení rafinovaný cukor. Priemyselným spracovaním sa z neho odstránia výživné látky, čiže je len zdrojom prázdnych kalórií. Navyše má podľa výrobcov vysoký glykemický index (GI 70), teda spôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a následne vylúčenie veľkého množstva inzulínu. To v dlhodobejšom horizonte zvyšuje riziko vzniku nadváhy, obezity, cukrovky a ďalších civilizačných ochorení. U detí môže vysoká spotreba cukru vyvolávať agresivitu a hyperaktivitu. Preto je lepšie siahnuť po zdravších alternatívach bieleho cukru. Jednou z nich je kokosový cukor.
Ako sa kokosový cukor získava?
V ázijských krajinách sa kokosový cukor používa dlhé roky a patrí k obľúbeným sladidlám. U nás patrí k novodobejším náhradám bieleho cukru. Vyrába sa z nektáru, ktorý pochádza z kvetov kokosových paliem. Po ručnom zbere sa nektár šetrne spracuje tak, aby sa prebytočná voda odparila a došlo k vzniku hustej hmoty. Po ochladení a rozdrvení je na svete hotový kokosový cukor, s ktorým sa stretávame aj na našom trhu. Kokosový cukor pochádza najmä z Indonézie a Filipín.
Mohlo by vás zaujať: Pozor na cukor: Toto všetko môže narobiť s vaším zdravím
Obsah kokosového cukru
Keďže kokosový cukor pochádza z nektáru paliem, spracováva sa ručne a šetrným spôsobom, je v ňom veľa výživných látok. Bohato zastúpené sú vitamíny zo skupiny B, železo, draslík, horčík, zinok, mangán a ďalšie.
V sto gramoch kokosového cukru sa nachádza približne 320 kalórií, 1,8 g proteínov 3,4 g tuku, 4,5 g vlákniny a 92 g sacharidov.
Pozitíva kokosového cukru
- má antivírusové a antibakteriálne účinky
- prospieva ľuďom s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami hlavne vďaka obsahu draslíka
- posilňuje imunitný systém
- je prevenciou anémie, pretože je aj zdrojom železa
- zastúpený vápnik posilňuje kosti
- vláknina prospieva tráviacemu traktu
Kde všade sa dá kokosový cukor použiť?
Kokosový cukor možno použiť rovnako ako bežný cukor. S dávkovaním nie je problém, pretože je rovnako sladký ako rafinovaný cukor. Kokosový cukor sa hodí na osladenie teplých i studených nápojov, ako napríklad kávy, čaju, kokteilov či smoothies. Alebo sa jednoducho pridá do pudingov, kaší, doma pečených koláčov, sušienok, alebo zákuskov.
Mohlo by vás zaujať: Naučte sa sladiť zdravo: Prospejete štíhlej línii aj celému telu
Nepreháňajte to s ním
Aj keď je v súčasnosti vnímaný ako zdravšia forma sladenia, podľa Americkej diabetologickej asociácie s ním nemožno zaobchádzať inak ako s bežným cukrom, pretože obsahuje rovnako veľa karbohydrátov a kalórií ako bežný cukor. Takže ani od tohto trendy zázraku nemožno očkávať sladkú chuť bez kíl navyše.
Nemýľte si kokosový cukor s palmovým cukrom
Niekedy dochádza k zámene kokosového cukru s palmovým cukrom. Palmový cukor sa získava z miazgy rozličných druhov paliem, napríklad výhonkov datľovej palmy. Má inú chuť, konzistenciu a aj vyšší glykemický index. Aj v tomto prípade sa preto oplatí pozorne čítať etiketu. Vyberajte si kokosový cukor s označením BIO, alebo 100 % čistý cukor z kokosových kvetov, poprípade nerafinovaný, nebielený, bez prísad, podľa tradičnej receptúry atď.
Dajte šancu aj ostatným produktom z kokosu
Okrem kokosového cukru sú čoraz populárnejšie aj ostatné kokosové produkty, ako napríklad kokosový olej, kokosové mlieko či kokosová múka.
Vyskúšali ste už sladenie kokosovým cukrom? Aké s ním máte skúsenosti? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na