My Slováci sme vraj národ zemiakov – veď kto by nemal rád jedlá z tejto zeleniny? Hoci ich najčastejšie servírujeme len ako prílohu, oplatí sa im dať aj inú formu – napríklad polievku. Pri krémovej možnosti môžete použiť aj zemiaky varného typu C, pri ostatných voľte radšej prílohové (typ B).
Krémová zemiaková polievka
Potrebujeme:
- Cca ¼ kg zemiakov
- 2 lyžice masla
- cibuľu
- 250 ml smotany
- muškátový oriešok
- čierne korenie
- soľ
- hrsť sušených alebo čerstvých hríbov (podľa chuti)
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť. Na masle si do sklovita opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a ak chceme, pridáme aj nakrájané hríby. Ochutíme čiernym korením a dusíme kým hríby nie sú hotové. Potom dáme do hrnca k uvareným zemiakom vo vode a rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme smotanu, pridáme podľa chuti soľ a muškátový oriešok. Chvíľu povaríme a môžeme podávať. Ozdobiť ju môžeme zvyškom smotany, pažítkou, alebo kúskom masla či tkvicovým olejom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu
Česká „bramboračka“
Potrebujeme:
- 300 g zemiakov
- mrkvu
- petržlen
- ½ zeleru
- pór
- list kapusty
- 3 strúčiky cesnaku
- za hrsť nakrájaných hríbov (ak nemáme čerstvé, môžu byť aj sušené)
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- kocku bujónu
- kmín
- čierne korenie
- soľ
- majoránku
- petržlenovú vňať
- podľa chuti smotanu alebo ocot
Postup: Očistíme si zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu na menšie kúsky. Na masle si trochu opražíme cibuľku, po chvíli prihodíme ostatnú zeleninu a tiež ju trochu opražíme. Potom pridáme múku, poriadne premiešame a zalejeme horúcou vodou. Pridáme huby a bujón a za občasného miešania varíme asi pol hodinu. Keď je zelenina mäkká pridáme pretlačený cesnak, koreniny a soľ a ešte chvíľu povaríme. Podľa chuti môžeme zahustiť smotanou či dochutiť octom.
Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!
Zemiaková nakyslo
Potrebujeme:
- 3 väčšie zemiaky
- 1 kyslú smotanu
- lyžicu polohrubej múky
- bobkový list
- soľ
- podľa chuti ocot, vajcia natvrdo
Postup: Zemiaky ošúpeme a pokrájeme na menšie kocky. Dáme variť s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme do hrnčeka trochu vody a rozhabarkujeme v nej smotanu aj s trochou múky. Pridáme k zemiakom a povaríme. Dochutíme podľa chuti octom, môžeme pridať nakrájené vajcia natvrdo.
Na aký spôsob si doma zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na