S Vianocami sa spája mnoho zvykov – netreba ani prechádzať hranice, už len vrámci Slovenska sa tradičné jedlá líšia, hoci ryba nezvykne na stole chýbať. Nuž a keď sa pozrieme mimo našej krajiny, je ponuka klasických jedál ešte širšia. S našimi receptami z rôznych krajín, môžete ochutnať celý svet a pritom neopustiť vlastnú kuchyňu.
Anglicko – Moriak s gaštanovou plnkou
Potrebujeme:
- 3 kg moriak
- soľ
- tenké plátky slaniny
Plnka:
- 500 g gaštanov
- 3 dl vývaru
- 60 g slaniny
- 90 g strúhanky
- 30 g masla
- 1 vajce
- citrónová kôra
- zelená petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Pripravíme si plnku – umyté gaštany nakrojíme a varíme vo vode 10 až 15 minút. Potom ich vyberieme, vrchnú i spodnú šupku olúpeme, vložíme do vývaru a uvaríme do mäkka. Uvarené gaštany popučíme vidličkou alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme slaninu pokrájanú nadrobno, strúhanku, maslo, vajce, postrúhanú citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie a spolu premiešame. Následne očisteného moriaka zvnútra i zvonka osolíme, naplníme plnkou (brušnú dutinu naplníme len do troch štvrtín, lebo pri pečení zväčší svoj objem), zo zvyšnej plnky urobíme guľky a pridáme ich pri dopekaní k moriakovi. Prsia moriaka zakryjeme plátkami slaniny, obalíme do dvojitej vrstvy alobalu a pečieme v mierne vyhriatej rúre do mäkka asi 2 až 3 hodiny. Pol hodiny pred dopečením alobal odstránime. Ako prílohu môžete servírovať napríklad opekané zemiaky či zeleninu.
Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!
Chlebová omáčka
Potrebujeme:
- 2 klinčeky
- 1 cibuľu
- 5 dl mlieka
- soľ
- 20 g masla
- 90 g strúhanky
Postup: Klinčeky zapichneme do cibule, vložíme ju do mlieka, ktoré trochu osolíme, privedieme do varu, odstavíme a necháme stáť na teplom mieste asi 15 minút. Potom pridáme maslo, strúhanku a prevaríme. Pred podávaním cibuľu s klinčekmi vyberieme. Omáčku podávame s pečeným moriakom.
Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?
USA – Zázvorové (ďumbierové) keksy
Potrebujeme:
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžice sirupu
- 125 g masla
- 1 vajce
- 250 g polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžičku potlčených klinčekov
- mletú škoricu
- strúhaný muškátový oriešok
- 1 lyžičku mletého ďumbiera
- kryštálový cukor
Postup: Cukor zmiešame so sirupom, pridáme zmäknuté maslo, vajce a vymiešame. Počas miešanie postupne pridáme múky, jedlú sódu, potlčené klinčeky, mletú škoricu, strúhaný muškátový oriešok a mletý zázvor. Cesto dôkladne vypracujeme a dáme do chladničky na 30 minút. Potom z neho vyformujeme guľky veľké ako vlašských orech, obalíme ich v kryštálovom cukre, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba a pečieme v stredne teplej rúre 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete
Česká republika – Zemiakové šišky (slejšky)
Potrebujeme:
- 1 kg uvarených zemiakov
- 2 vajcia
- 350 g hrubej múky
- 200 g masla
- 100 g sušených hrušiek
- kryštálový cukor
Postup: Uvarené, ošúpané a postrúhané zemiaky vypracujeme s vajcami, soľou a múkou. Potom z cesta urobíme šišky hrubé ako prst, vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 až 20 minút. Ocedené šišky dáme na misu, polejeme roztopeným maslom posypeme podrvenými sušenými hruškami a kryštálovým cukrom.
Mohlo by vás zaujať: Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu
Francúzsko – Pečené baranie stehno
Potrebujeme:
- 900 g baranieho mäsa zo stehna
- 80 g údenej slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- 50 g masti
- 3 dl vývaru
- maslo
Postup: Očistené, odblanené, umyté a osušené mäso prešpikujeme prúžkami slaniny, osolíme, okoreníme, opečieme z oboch strán v rozohriatej masti, podlejeme vývarom a upečieme do mäkka a zlatista. Počas pečenia mäso polievame výpekom, ktorý podľa potreby dolievame horúcim vývarom. Upečené mäso vyberieme z pekáča, zo šťavy pozbierame tuk, pridáme vývar a maslo, krátko povaríme a precedíme. Upečené mäso pokrájame na plátky a prelejeme šťavou. Podávame s varenými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?
Nemecko – Drážďanská vianočka
Potrebujeme:
- 500 g hladkej alebo polohrubej múky
- 6 lyžíc mlieka
- 60 g droždia
- 100 g masti
- 100 g masla
- 1 lyžicu postrúhanej citrónovej kôry
- soľ
- aníz
- 100 g mandlí
- 300 g hrozienok
- rum
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- maslo
- práškový cukor
Postup: Do múky nalejeme teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali droždie, pridáme roztopenú masť a maslo, postrúhanú citrónovú kôru, štipku soli a anízu, pokrájané mandle, hrozienka namočené v rume, pokrájanú kandizovanú kôru, niekoľko lyžíc rumu a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu. Potom ho sformujeme do tvaru bochníka, dáme na vymastený plech, v strede narežeme a pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 80 minút. Hotovú vianočku potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Ktoré zo spomínaných jedál ste už ochutnali? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na