Nie ste práve fanúšikom sladkých koláčikov, no občas si radi pomaškrtíte? Pripravili sme pre vás niekoľko skvelých receptov na slané pochúťky, ktorými môžete ponúknuť hostí, no skvele sa hodia aj k letným grilovačkám a na rodinné oslavy ako malé občerstvenie.
Cesnakové trojuholníky
Potrebujeme:
- 800 g polohrubej múky
- 1 kocku droždia
- ½ litra mlieka
- 1 dl repkového oleja
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 250 g hery
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 žĺtka
- 1 celé vajíčko
- sezam
Postup: Z deci mlieka, droždia a trochy cukru si pripravíme kvások. Vo väčšej miske si z múky, pripraveného kvásku, zvyšného mlieka, oleja, zvyšného cukru a soli vymiesime vláčne a nadýchané cesto, ktoré odložíme na teplejšie miesto a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravíme cesnakovú plnku. Vymiešame heru, pretlačené cesnakové strúčiky, 2 žĺtka a soľ tak, aby vznikol krém. Keď je cesto nakysnuté, rozdelíme ho na 3 časti a každú postupne vyvaľkáme na tenko. Potom asi tretinu plnky rozotrieme na prvé rozvaľkané cesto a stočíme do rolády. Teraz roládu krájame na trojuholníky. Rovnaký postup spravíme aj so zvyšnými cestami. Na plech vystlaný papierom poukladáme nakrájané trojuholníky, každý potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme štipkou sezamových zrniečok. Pečieme v predhriatej rúry dozlatista asi 20 minút pri 200 stupňoch.
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Pizza slimáky
Potrebujeme:
- 1 balenie lístkového cesta
- kečup
- 100 g nakrájanej šunkovej salámy
- 100 g na tenké plátky nakrájaného tvrdého syra
- 1 črievko taveného syra
- oregano
- bazalku
- 1 vajíčko
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na tenko, naň rozotrieme kečup. Na jednej dlhšej strane cesta necháme pás cesta, ktorý nepotrieme, budeme ho s vajíčkom lepiť o zvyšné cesto. Po celej kečupom potretej ploche cesta poukladáme najskôr plátky šunky a potom aj syra. Cesto pevne skrútime do rolády a suchý pás pretrieme rozšľahaným vajíčkom, potom ho prilepíme o zvyšnú rolku. Teraz opatrne nakrájame cesto na kolieska tak, aby sa nám nedeformovalo. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom. Každé jedno potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme troškou bazalky a oregana, ktoré sme si zmiešali dokopy. Na záver ešte vytlačíme kúsok syra v črievku. Dáme piecť do predhriatej rúry, pečieme asi 12 minút pri teplote 200 stupňov.
Mohlo by vás zaujať: Recepty z lístkového cesta: Skvelé chuťovky vykúzlite za pár minút
Zemiakové pagáčiky
Potrebujeme:
- 350 g zemiakov
- 600 g hladkej múky
- 50 ml vlažného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 2 vajíčka
- 250 g hery
- 175 ml kyslej smotany
- 1 čajovú lyžičku cukru
- soľ
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, vodu vylejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Potom ich nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Postupne pridáme vajce, mlieko, kyslú smotanu, zmäknutú heru a všetko spolu dôkladne premiešame rukou. Cesto musí byť hladké. Keď také je, prisypeme aj múku, cukor, sušené droždie a soľ a znovu rukou miešame dovtedy, kým nevznikne mäkké a hladké cesto. Ak sa cesto lepí, nezľaknite sa, tak je to správne. Cesto uhladíme do bochníka, posypeme trochou múky a necháme na teplom mieste kysnúť. Po asi polhodine, ak je už cesto nakysnuté, môžeme na pomúčenej doske rozvaľkať na centimetrovú hrúbku. Cesto z viacerých strán preložíme, pomúčime a necháme odpočívať ešte 10 minút. Znovu rozvaľkáme a znovu preložíme a necháme odpočívať. Teraz cesto znovu rozvaľkáme na centimetrovú hrúbku. Pomocou vykrajovacej formičky v tvare kruhu si pripravíme pagáčiky. Následne ich poukladáme na plech vystlaný papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Podľa chuti ich môžete ešte posypať nastrúhaným tvrdým syrom, či sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 15 minút pri teplote 170 stupňov.
Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov
Brokolicovo-syrové muffinky
Potrebujeme:
- 200 g brokolice
- 120 g hrubej múky
- 60 g polohrubej múky
- 1 menšiu cibuľu
- 3 vajíčka
- 100 ml vody
- 100 g tvrdého syra
- 7 polievkových lyžíc olivového oleja (2 z nich na praženie cibule)
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
- 1 čajovú lyžičku solčanky
- 1 čajovú lyžičku mletého koriandra
- 2 čajové lyžičky petržlenovej vňate
Postup: Na dvoch polievkových lyžiciach olivového oleja si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď má cibuľa zlatistú farbu, pridáme umytú a naružičkovanú brokolicu. Po asi 2 minútach pridáme vlažnú vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť do polomäkka. Potom vodu zlejeme, brokolicu odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzitým si vo väčšej miske zmiešame múku s kypriacim práškom. V ďalšej miske rozšľaháme žĺtky, pridáme olej, 100 ml vody a koreniny a všetko spolu zmiešame. Tekuté prísady následne zmiešame s múkou a do cesta pridáme aj vychladnutú brokolicu a syr, ktorý sme si nakrájali na malé kocky. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a úplne na záver ho ešte opatrne primiešame k cestu. Pomocou lyžičky rozdelíme cesto do foriem na muffiny a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 150 stupňov.
Aké slané dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na