Kvalitné slovenské welfare kuracie mäso: V čom je výnimočné a kde sa dá kúpiť?

Surové kura na doštičke.

Kuracie mäso si doprajeme radi a často. (Zdroj: Gettyimages.com)

Kuracie mäso je jednou zo základných potravín, ktorá má na slovenských tanieroch svoje stabilné miesto. Štatistiky hovoria jasnou rečou – ročne sa na Slovensku skonzumuje vyše 120 000 ton hydinového mäsa, čo je viac ako 20 kg na človeka. Obľúbené kuracie mäso má spomedzi hydiny najväčšie zastúpenie. Ako v obchode vybrať to najlepšie?

Univerzálne a obľúbené

Nielenže sa dá v kuchyni pripraviť na desiatky spôsobov, je takisto vhodné pre každú vekovú kategóriu, dokonca aj pre najmenšie deti. Obsahuje bielkoviny so zastúpením všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú dôležité na uchovanie zdravých svalov. Má relatívne nízku energetickú hodnotu, preto je číslom jeden aj pri diétnych režimoch. Kuracina má oproti iným druhom mäsa jednu veľkú výsadu – má jemné svalové vlákna, vďaka ktorým sa rýchlo pripraví a je dobre stráviteľná.

Znaky kvalitnej kuraciny

Rozdiely v kvalite kuracieho mäsa môžu byť priepastné. Nielen na prvý pohľad, ale aj v cene za kilogram. Kurence, ktoré boli počas života kŕmené výživovo hodnotným krmivom, majú výraznejšiu chuť a aj krajšiu ružovú farbu s jemným nádychom dožlta. Predovšetkým ak v ich krmive bola zastúpená aj kukurica.

Kura na tácke by malo vyzerať proporčne vyvážene. Má mať súmernú hrudnú časť a dostatočne vyvinuté končatiny. Pri urýchlene kŕmenej kuracine sme často svedkami veľkých (a na pohľad lákavých) pŕs, pri ktorých sa krčia slabé končatiny. Takéto kurence žili v stiesnených priestoroch bez dostatku pohybu. Od kúpy by vás mali odradiť aj podliatiny a sivasté škvrny.

Pečené kura na tanieri.
Pečené kurča je obľúbeným nedeľným obedom. (Zdroj: Gettyimages.com)

Lepší život kuraťa, lepšie mäso

Fakt je, že čím lepšie podmienky na život kura má, tým je aj mäso z neho chutnejšie a výživnejšie. Preto sa oplatí v obchodoch hľadať hydinu z obohateného (alebo inak welfare) chovu. Ten si zakladá na tom, aby hospodárske zvieratá neboli počas života vystavené stresu, strachu, fyzickej a psychickej nepohode.

Rozdiel v kvalite si všimnete zrejme už počas prípravy, ako aj v samotnej chuti jedla. Toto mäso je síce o niečo drahšie, ale rozdiel vôbec nemusí byť obrovský. Kvalitnú slovenskú kuracinu z obohateného chovu dnes dostanete nielen vo farmárskych obchodoch, ale aj v reťazci Lidl, a to za veľmi priaznivé ceny.

Rozhoduje aj spôsob chladenia

Dávate prednosť chladenej kuracine pred mrazenou? Potom sa zaujímajte aj o spôsob, akým bola zachladená. Všetky časti kuracieho mäsa treba totiž vychladiť na teplotu maximálne 4 °C. Možností, ako to docieliť, je viacero – napríklad chladenie vzduchom alebo chladenie v hromadnom vodnom kúpeli.

Na Slovensku je zlatým štandardom chladenie vzduchom alebo chladenie vzduchom s miernym rosením. Ide o bezpečnejšiu cestu, ktorá zároveň poteší vašu peňaženku. V niektorých krajinách aj v rámci EÚ sa ešte stále používa chladenie v hromadnom vodnom kúpeli. To však prináša viaceré riziká – napríklad prenos salmonely z jedného chorého kusa na ostatné či vstrebanie vody do kurčiat. Takto upravené kura je ťažšie a vy tak platíte peniaze navyše.

Hľadajte čerstvosť

Jedným z najdôležitejších kritérií by mala byť čerstvosť mäsa. Za prirodzene najčerstvejšie môžete považovať kurence, ktoré boli chované, zabité aj zabalené na Slovensku, prípadne v blízkom okolí. Cesta na pulty obchodov býva v ich prípade totiž najkratšia a klesá riziko, že by bolo mäso počas prepravy vystavené nevhodným podmienkam. Pozorne preto sledujte všetky informácie, ktoré súvisia s krajinou chovu i zabitia. Čerstvosť v obchode zistíte aj zatlačením prsta do mäsa. Ak sa priehlbina po chvíli vyrovná, máte v rukách kuracie mäso ako stvorené na dnešný obed.

Náš tip: Vyššia kvalita za výhodnú cenu

Chcete sebe aj svojej rodine dopriať kvalitné kuracie mäso bez toho, aby vaša peňaženka zívala prázdnotou? Obľúbený reťazec Lidl spravil jedinečný krok a ako prvý celoslovenský reťazec zaradil do svojej stabilnej ponuky slovenské welfare kuracie mäso za výhodnú cenu. 

Kurence dostávajú kvalitné krmivo, pričom dĺžka ich výkrmu nesmie byť kratšia ako 40 dní, čo je o tretinu dlhší čas oproti bežným chovom. Pre kurence je pripravená podstielka s hrúbkou minimálne 10 cm a nonstop prístup k vode a krmivu. Majú takisto postarané o vhodný teplotný komfort a striedanie dňa a noci.

Kuracie mäso tak vyzerá krajšie a chutí neporovnateľne lepšie. Cena je pritom tiež príjemná – 2,45 € za kilogram pri celom kurčati či napríklad 2,89 € za kuracie štvrte. V ponuke sú aj prsné rezne a ďalšie variácie. Od novembra ho nájdete v chladiacich boxoch všetkých 145 Lidl predajní po celom Slovensku, od Trebišova až po Bratislavu.

VIAC O KVALITNOM KURACOM MÄSE

Lidl

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Lidl.

Zdroj: Plní Elánu/Advertoriál
Odporúčame