Dodajte telu viac vitamínov, vlákniny a minerálov: Vymeňte bielu ryžu za hnedú

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varíte si doma hnedú, alebo bielu ryžu?

Neupravovaná hnedá ryža je omnoho zdravšia ako jej klasická biela varianta

Biela ryža, teda tá na ktorú sme roky zvyknutí a ktorú bez rozmýšľania vkladáme do nákupného košíka, má veľmi nízku výživovú hodnotu. Pri procese výroby bola totiž zbavená vrchného obalu, s ktorým zároveň stratila aj všetky cenné a výživné látky. A práve preto je hnedá ryža, ktorá je neupravovaná, omnoho zdravšia ako jej klasická biela varianta.


Ponúka to, čo telo potrebuje

Hnedá ryža je z hľadiska výživy pre telo veľmi cenná. Poskytuje mu totiž širokú škálu vitamínov, minerálnych látok, ale aj antioxidantov. Všetky tieto látky sa však pri výrobe bielej ryže stratia, pretože sa z nich odstráni vrchný obal – otruba, v ktorej sa drvivá väčšina zdravých látok nachádza. Robí sa tak najmä preto, lebo biela ryža sa ľahšie upravuje na konzumáciu a je o niečo jemnejšia. Z výživového hľadiska je však oveľa menej cenná.

Varenie trvá dlhšie, ale stojí to za to

Varenie hnedej ryže je niekedy také malé čarovanie. V prvom rade sa treba pripraviť na asi trojnásobne  dlhšie varenie. Namiesto klasického pomeru bielej ryže a vody 1:2, sa pri varení hnedej ryže používa pomer 1:3. Pretože potrebuje viac času na zmäknutie, potrebuje aj viac vody, aby neprihorela. Okrem dlhšieho času a potreby väčšieho množstva vody je už zvyšný postup identický s prípravou bielej ryže. Postupujte teda podľa vami overeného domáceho receptu. Treba si len zvyknúť na dlhšiu prípravu, resp. na to, že treba dať ryžu variť o niečo skôr. Možno sa vám na prvýkrát nepodarí, no všetko je len vec cviku. Ani vaše koláče predsa neboli prvýkrát také, aké sú dnes, no nie?


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


V porovnaní s bielou ryžou má celozrnný typ tieto prednosti:

  • obsahuje 4 krát viac vlákniny
  • 2 krát viac vitamínu B2
  • o 30 % viac vitamínu B3
  • 3 krát viac vitamínov E a B6
  • 2 krát viac horčíka, draslíka a fosforu
  • omnoho viac zinku a selénu (antioxidant)
  • množstvo kalórií (okolo 230) a sacharidov (okolo 50 g) v jednej šálke je v porovnaní s bielou ryžou približne rovnaké

Podľa čoho si ju vybrať?

Existuje viacero druhov ryže. Medzi tie najznámejšie druhy, aké si môžete v našich obchodoch kúpiť patrí:

  • hnedá ryža –zdravá varianta ryže obsahujúca množstvo cenných látok, balenie 500 g stojí okolo1,70 Eur
  • ryža parboiled – ide o bielu ryžu, ktorá je obohatená o niektoré výživné látky, ktoré jej boli odobraté. Nepridáva sa do nej však vláknina a preto stále nie je tak výživná ako hnedá ryža, 500 g vás vyjde asi na 1,20 Eur
  • jasmínová – chuťovo výnimočná varianta, vynikajúca príloha k hlavnému jedlu. Stojí okolo 1,90 Eur za 500 gramov
  • basmati – je považovaná za najkvalitnejšiu ryžu, 500 g stojí okolo 2,- Eur. Určite je škoda použiť ju na rizoto

Tiež by vás mohlo zaujať: Prečistite svoj organizmus: Tu sú 4 jednoduché spôsoby, ako zbaviť telo toxínov


Ideálna potravina pri diéte a rekonvalescencii

Hnedá ryža je okrem zdravotných benefitov známa aj ako diétna potravina. Počas jej konzumácie teda ani nepriberiete. Navyše, ak ju skombinujete so strukovinami, dostanete plnohodnotnú dávku pre telo potrebných bielkovín. Je vhodná pri zdravej výžive, počas rekonvalescencie, či pri potrebe šetrného zaobchádzania s organizmom, pretože je ľahko stráviteľná a neobsahuje cholesterol, ani lepok. Okrem toho optimalizuje hladinu cukru v krvi, zbavuje telo toxínov a znižuje krvný tlak.


Uprednostňujete v kuchyni bielu alebo zdravšiu hnedú ryžu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • mates 17.01.2015, 20:17

    Toto iste ma zarazalo na pecive z bielej a celozrnnej muky. Preco je celozrnne pecivo niekolkonasobne drahsie ked samotny technologicky postup je jednoduchsi a lacnejsi? Je to kombinacia viacerych faktorov. Za prve, s bielou mukou sa lahsie pracuje, jednoduchsie sa z nej pecu finalne vyrobky, nedroli sa atd. Za druhe vyrobky z bielej muky pravdepodobne viac chutia resp. dobroty a specialitky ktore spravis z bielej muky len tazko urobis z celozrnnej muky. No a toto viedlo v minulosti k tomu ze sa zacala presadzovat biela muka a v nadvaznosti na to aj vsetky potravinarske technologie. A s tym suvisi dopyt. Ak pekar vyraba 90% vyrobkov z bielej muky urcitym technologickym postupom, a 10% vyrobkov oidlisnym ale priblizne rovnako nakladnym technologickym postupom, tak tych 10% vyrobkov musi predat vyrazne drahsie aby mal zisky z rozsahu. Velka skoda pre tych ktori sa chcu stravovat zdravo.

  • kiki 08.12.2013, 20:46

    Prosim vas to kto vam povedal, ze natural ryza sa vari 3x dlhsie ? Treba vediet ako na to a nebude sa varit ani o 5 minut dlhsie nez biela ryza.. Staci ked ryzu preperieme, vlozime do hrnca, zalejeme vodou a varime. Bez soli, korenia, ci inych dochucovadiel.. Prave sol je totiz dovodom preco sa natural/nelupana/pololupana ryza neda uvarit ani za 3/4 hodinu k spokojnosti.. Takze ziadna sol a varenie sa podari.. Dochutit az 2-3 minutky pred koncom varenia..... Inak nechapem jednu vec - ak je treba z beznej bielej ryze odstranovat otruby, znamena to, ze ten postup je drahsi, nez zobrat tu istu nelupanu ryzu a hodit do sacku a predat.. Preco je potom nelupana/pololupana/natural ryza 2-3-4 x drahsia nez ta, ktoru treba lupat....vysvetli to nejaky blbecek z mnozstva zbytocnych ekonomickych institutov ktore tu mame ?

1

Pridať komentár