Jeseň, to je čas štrúdlí: Vyskúšajte jablkovú klasiku, ale i slané verzie

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi štrúdle?

Jeseň, to je čas na štrúdľu

Jeseň, to je čas na štrúdľu. Nie, že by táto dobrota nechutila rovnako výborne celý rok, no čerstvé jablká, chladné počasie a potreba sa sladko odmeniť je najsilnejšia práve v týchto mesiacoch. Či už ide o klasickú ťahanú jablkovú štrúdľu, prípadne jej ľahšie alternatívy z lístkového cesta, vždy si pochutíte. Na sladko i na slano.


Jablková štrúdľa

Potrebujeme:

  • 1 kg jabĺk
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 50 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na poprášenie
  • 4 PL tuzemského umu
  • 50 g hrozienok
  • 3 PL oleja
  • citrónovú šťavu
  • nastrúhané orechy (vlašské alebo mandle)
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla
  • soľ

Postup: Vypracujeme si cesto z múky, soli, vajec a vody a miesime, kým nebude hladké. Cesto necháme odpočívať. Medzitým hrozienka zalejeme umom a očistíme jablká. Tie ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájané ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme k nim podrtené orechy a hrozienka. Ťahané cesto rozvaľkáme na obruse alebo kuchynskej utierke, ktorú pomúčnime. Naťahujeme ho pomúčnenými rukami tak, že je priesvitné. Cesto potom potrieme roztopeným maslom a posypeme strúhankou. Plníme jablkovou zmesou, cesto preložíme na kratšej strane tak, aby bola plnka prikrytá. Následne pomocou obrusu zvinieme, potrieme maslom a pečieme okolo 30 minút na 200 stupňoch. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Ďalšie obľúbené štrúdle:

  • maková
  • orechová
  • tvarohová
  • višňová

Ovocná štrúdľa z lístkového cesta

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 5 jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • sušené brusnice
  • 1 višňový kompót
  • citrón
  • 100 ml tuzemského umu
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 ČL škorice
  • práškový cukor

Postup: Višne z kompótu  zbavíme šťavy a zmiešame ich s brusnicami. Tie zalejeme tuzemským umom tak, aby sa napili. Po niekoľkých hodinách zmes skaramelizujeme na panvici s kryštálovým cukrom, citrónovou kôrou a nakrájanými jablkami pokvapanými citrónovou šťavou. Na miernom plameni ohrievame, kým jablká nezmäknú. Rozvaľkáme si lístkové cesto, aby bolo tenké a posypeme ho zmesou drtených mandlí, škorice a práškového cukru. Následne potrieme vrstvou jabĺk z panvice a zasypeme opäť mandľami, škoricou a cukrom. Takto pokračujeme, kým neminieme obsah panvice. Vtedy štrúdľu opatrne zvinieme, potrieme žĺtkom a necháme piecť na 180 stupňoch približne 20 minút, alebo kým lístkové cesto nie je zlatisté.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Slaná štrúdľa s hubami

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • huby (druh podľa chuti)
  • 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 cibuľu
  • 3 vajcia
  • tymián
  • soľ a čierne korenie
  • rascu
  • strúhanku

Postup: Huby očistíme a nakrájame, podusíme ich na cibuľke s čiernym korením, rascou a tymianom. Prihodíme dve vajcia a necháme stuhnúť. Medzitým si rozvaľkáme lístkové cesto na tenko, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme trochou strúhanky. Hubovo-vajcovú zmes rozotrieme na cesto a zakrútime. Vrch štrúdle potrieme žĺtkom a pečieme približne 25-30 minút na 180 stupňoch.


Na aké spôsoby si štrúdľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár