Pripraviť oslavu dá poriadne zabrať. Natrápime sa s upratovaním, výzdobou a najviac asi s občerstvením. Svojim hosťom chceme naservírovať len to najlepšie, aby domov odchádzali nielen s plným bruchom, ale aj s gastronomickým zážitkom. Jednohubky a chlebíčky sa dajú pripraviť s fantáziou a chutne, ale ak chceme prichystať niečo skutočne štýlové, musíme zapojiť fantáziu. Skúste hosťom pripraviť takéto luxusné občerstvenie a určite budú váš domov opúšťať očarení.
Plnené šampiňóny
Potrebujeme:
- šampiňóny
- baklažán
- sušené paradajky
- cibuľu
- parmezán
- strúhanku
- bazalku
- olivový olej
Postup: Šampiňónové hlavičky ošúpeme a umyjeme, nožičky odrežme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľku si nasekáme najemno a osmažíme ju na olivovom oleji. Postupne pridávame nakrájané huby, baklažán, bylinky a nakoniec sušené paradajky. Zmesou plníme klobúčiky, ktoré posypeme nastrúhaným syrom. Uložíme na plechu a na 180 stupňoch zapekáme približne 20 minút (riadime sa skúsenosťami s našou rúrou), pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty
Guacamole s opečeným toastom
Potrebujeme:
- 2 zrelé avokáda
- 1 fialovú cibuľu
- 1 – 2 paradajky zbavené jadierok
- 1 čili papričku
- 2 PL limetkovej šťavy
- koriander
- cesnak podľa chuti
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup: Avokáda rozpolíme, zbavíme jadierok a lyžičkou vyberieme dužinu, ktorú vidličkou roztlačíme. Preložíme ju do misky a pridáme najemno pokrájanú cibuľu, limetkovú šťavu, koriander, soľ a čierne korenie. Dôkladne spracujeme a dochutíme chilli papričkou (veľmi opatrne). Nakoniec pripojíme na malé kocky nakrájané paradajky a necháme odstáť v chladničke. Medzitým si opečieme hrianky alebo bagetky a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Lacná a veľmi chutná: Tradičná rómska kuchyňa vás určite zaujme
Sushi s krabími tyčinkami
Potrebujeme:
- ryžu na sushi
- krabie tyčinky
- 1 ČL ryžového octu
- 1 riasu nori
- wasabi pastu
- sójovú omáčku
Postup: Ryžu uvaríme (riadime sa návodom na obale) a ochutíme ryžovým octom. Vytvarujeme z nej malé bochníčky (približne na jeden hlt), na ktoré ukladáme krabie tyčinky (pokrájané na menšie kúsky) a previažeme riasou. Podávame so sójovou omáčkou zmiešanou s wasabi pastou, do ktorej jednotlivé kúsky tesne pred konzumáciou namáčame.
Tiež by vás mohlo zaujať: Využite dary jesene naplno: Upečte si tieto jablkové pochúťky
Venčeky plnené lososovou penou
Potrebujeme:
Cesto:
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- 1/4 KL soli
- 150 g polohrubej múky
- 3 vajcia
Pena:
- 300 g údeného lososa
- 100 g nátierkového masla
- 1 PL posekaného kôpru
- 100 ml mäsového vývaru
- 20 g želatíny
- soľ
- biele mleté korenie
Postup: V hrnci privedieme do varu mlieko, vodu, soľ a maslo. Potom prisypeme múku, poriadne zamiešame, aby sa nevytvorili hrudky a začneme tvarovať. Keď je cesto hotové (zistíme to tak, že je kompaktné, nelepí sa a na dne sa vytvoril biely povlak) ho vyberieme z hrnca a necháme trochu ochladnúť. Do vlažného cesta postupne vmiešame vajcia. Cesto nesmie byť príliš riedke ani príliš husté, preto ak máme veľké vajíčka dáme o jedno menej, ak sú malé, o jedno viac. Medzitým si zapneme rúru a vyhrejeme ju na 200 stupňov. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na papierom vyložený plech nastriekame venčeky (na veľkosti nezáleží, no čím sú menšie, tým rýchlejšie sa upečú). Pečieme 10 minút na 200 stupňoch a potom dopekáme na 170 stupňoch. Treba dať veľký pozor, aby sa venčeky neusmažili, ale taktiež, aby neboli surové. V žiadnom prípade rúru neotvárame, lebo by klesli. Po upečení ich ešte za tepla prekrojíme napoly a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Lososa, maslo, kôpor, soľ a korenie dôkladne vymiešame a v 100 mililitroch vývaru si pripravíme želatínu. Vlejeme ju k plnke a znova dobre premiešame, následne pridáme dohusta vyšľahanú smotanu. Opäť pomocou cukrárskeho vrecka plníme venčeky a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!
Guľôčky z kozieho syra
Potrebujeme:
- mäkký kozí syr
- sezam
- pažítku
- červenú papriku
- med
- vodu
Postup: Do misiek si pripravíme sezam, najemno nasekanú pažítku a červenú papriku nakrájanú na malé kocky. Kozí syr spracúvame rukami a tvarujeme malé guľôčky. Namáčame ich do medom ochutenej vody a obaľujeme v pripravených surovinách. Najlepšie chutia s bagetkou.
Ktoré ďalšie originálne a chutné recepty pre hostí by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na