FOTORECEPT Rodinný recept na tradičné langoše: Dedí sa u nás generácie, lepšie ste nejedli!

Langoše

Langoše sú tradičnou a mimoriadne obľúbenou klasikou (Zdroj: Plnielanu.sk - Lucia)

Langoše, hoci pochádzajú z Maďarska, patria k tradičným jedlám aj v našej kuchyni. Ako to už býva, existuje veľmi veľa rôznych receptov. Tentokrát vám však prinášame jeden rokmi overený recept na krásne nadýchané a mäkučké langoše. U nás v rodine má táto verzia svoje miesto už desiatky rokov. A inú ani neskúšame!

Budeme potrebovať (na 12 až 13 kusov):

– 800 g hladkej múky (na cesto aj pomúčenie pracovnej dosky)
– 10 – 12 strúčikov cesnaku
– 1 kocku čerstvého droždia
– soľ
– celú rascu
– cukor
– vodu
– rastlinný olej


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma


Postup:

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

1. Najskôr si pripravíme základný kvások. Tentokrát nie z mlieka, ale z vody. Do 200 ml mierne teplej vody pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a jednu kocku čerstvého droždia (42 g). Necháme vykysnúť. Do misy dáme 250 g hladkej múky.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

2. Pripravíme prvé malé “cestíčko”, ktoré necháme podkysnúť 15 minút v teple.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

3. Po tom, ako prvé cesto podkysne, zväčšíme jeho objem a to tak, že pridáme 500 g hladkej múky, 250 ml teplej vody, 1 čajovú lyžičku soli a 1,5 čajovej lyžičky celej rasce.


Mohlo by vás zaujať: Langoš trikrát inak: Vyskúšajte najlepší klasický, zemiakový i plnený


Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

4. Všetky ingrediencie dôkladne vymiešame do lesklej “hrudky” a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

5. Medzi tým si pripravíme cesnak. Očistíme strúčiky, prepučíme ich a presunieme do hrnčeka so slanou vodou (150 ml vody a 1 lyžička soli).

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

6. Cesto je po hodine krásne nakysnuté.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Mohlo by vás zaujať: Langoše milujeme všetci: Pripravte si ich doma za pár minút!


7. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme. Rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Jednotlivé langoše môžeme vykrojiť napríklad aj šálkou na čaj.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

8. Prstami cesto natiahneme do strán, rýchlo presunieme do panvice s rozhorúčeným olejom a smažíme z oboch strán do zlatista.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

9. Povaríme “cesnakovú vodu” z bodu 5 (prelisovaný cesnak, soľ, voda). Vo chvíli, ako začne voda vrieť, odstavíme hrnček z plameňa. Každý hotový langoš potrieme touto zmesou. Budú krásne voňavé a vláčne.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk – Lucia)

10. Podávame so syrom, kečupom, tatárskou omáčkou, pikantom, “topinkovou” zmesou, kuracou pečienkou na prírodno, alebo čímkoľvek, čo máte radi. Dobrú chuť!


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close