Grilovanie je veľmi populárnou prípravou pokrmov najmä počas leta. Neznamená to však len rozpáliť gril, hodiť na rošt nejaké mäso či zeleninu, a je hotovo. Ku grilovaniu pristupujte ako k vede – vyžaduje si totiž správnu techniku, trpezlivosť a trošku precíznosti. Či už ste grilmajster alebo začiatočník, s našimi tipmi pripravíte chutné pokrmy, ktorými ulahodíte svojim hosťom!
Naolejujte gril
Gril potrebuje olej (presne tak ako panvica), aby sa naň neprilepilo jedlo. Najjednoduchšie to môžete urobiť tak, že použijete v oleji namočenú papierovú utierku. Pretriete ňou rošt ešte predtým, než gril rozpálite.
Určite nepokladajte na gril kus mäsa, ktorý plával v olejovej marináde. Riskovali by ste príliš veľké plamene, pretože olej by stiekol na drevené uhlie. A tieto veľké plamene by spálili mäso na povrchu, čo by nebolo príliš zdravé.
Vhodné nástroje
Plastové kliešte či obracačky si nechajte do kuchyne. Pri vysokej teplote a otvorenom ohni by sa vám mohli ľahko roztopiť a kontaminovať jedlo plastom. Siahnite radšej po kovových nástrojoch s drevenou rúčkou, čím zabránite popáleniu. Ak je to možné, nikdy do mäsa nepichajte vidličkou – vytiekla by z neho všetka šťava.
Dostatočne rozpálený gril
Je fajn, ak máte možnosť gril rozpáliť aspoň 20-30 minút vopred. Okrem toho, že zabijete možné baktérie si zaistíte, že vaše jedlo bude pripravované pri ideálnej teplote. Niektoré druhy mäsa potrebujú na zatiahnutie vyššiu teplotu.
Menej je viac
Negrilujte naraz veľké množstvo jedla – hrozí, že sa správne neprepečie, prípadne sa začne dusiť. Namiesto toho skúste grilovať menšie porcie, takto bude mať čas a priestor, ktorý potrebuje na splnenie vašich kulinárskych očakávaní.
Neponáhľajte sa
Rôzne druhy mäsa majú rôzne časy varenia a odporúčané teploty. Mať po ruke teplomer na mäso pomáha v tomto prípade zabezpečiť, aby sa každý druh jedla, ktoré pripravujete, uvaril pri správnej teplote a správnom čase.
Neservírujte pokrm hneď
Chybou je vytiahnuť steak z grilu a hneď sa doň pustiť nožom a vidličkou. Keď hneď nakrájate horúci kus mäsa, vytečie z neho veľa šťavy.
Položte mäso na tanier a zakryte ho fóliou aspoň na 10 minút. To mu umožní odpočívať a šťava vsiakne, čím vznikne jemnejší a šťavnatejší kúsok mäsa.
Čas na omáčku
Omáčky a glazúry sú bohaté na cukor, takže ak ich natierate príliš skoro, skaramelizujú a môžu sa pripaľovať. Odporúča sa ich natierať až tesne pred dokončením alebo vtedy, keď mäso stiahnete z ohňa.
Zdieľať na