Horké potraviny pomaly miznú z našich stolov: Môžu nás však ochrániť

Grep

unsplash.com

Sú zdravé a regulujú chuť k jedlu. Také sú horké potraviny, ktoré sa pomaly, ale isto začali vytrácať z našich jedálničkov. Čím to je? Grapefruity či jablká sú dnes omnoho sladšie, ako kedysi, ľuďom by však prospelo, ak by sa horkosti nevyhýbali. Jednou z pozitívnych vlastností horkých potravín je aj boj proti nádorom.

Horkosť takmer vymizla

Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčali horkastú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú tak kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svojej pôvodnej výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.


Mohlo by vás zaujímať: Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu


Varovný signál

Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek sa odjakživa správal voči horkej chuti podozrievavo. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu na to, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli. Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.

Zdravá horká chuť

Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú „toxické. Horké látky obsiahnuté v citrusových plodoch pôsobia proti zápalom, v brokolici, kapuste a keli pôsobia proti rakovine. Tie isté látky pôsobiace proti nádorom sa nachádzajú v zelenom čaji. Čisté kakao, červené víno a káva môžu mať priaznivé účinky práve vďaka svojim trpkým substanciám.

Fytonutrienty, živiny rastlinného pôvodu, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, pomáhajú predchádzať nádorom, pretože deformujú bunky: sú zdravé práve preto, že sú toxické,uvádza epidemiológ Adam Drewnowski z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore, ktorý študoval protinádorové pôsobenie zeleného čaju, brokolice a červeného vína u silných fajčiarov.


Mohlo by vás zaujímať: 15 faktov o čokoláde, ktoré ste zrejme netušili: Je zdravá, odbúrava stres…A nevieme si bez nej predstaviť život!


Ako prázdne kalórie

Jed Fahey tiež z tejto univerzity tak trochu provokuje: Jesť selektované ovocie a zeleninu alebo plody zbavené horkej chuti je to isté, ako jesť prázdne kalórie, hovorí. Rozhodne by sme si pre svoje dobro mali zvyknúť tolerovať trochu viac trochu horkú chuť aj z toho dôvodu, že fytonutrienty s nepríjemnou chuťou sú najlepším regulátorom chuti do jedla. „Ak vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny rastlinného pôvodu, pripravíme sa nielen o látky užitočné pre naše zdravie, ale narušíme si schopnosť konzumovať menšie porcie, vysvetľuje Daniele Del Rio z Parmskej univerzity.

Bez horkej ozdravný účinok klesá

Mohli by sme namietať, že tým, ako bola z rastlín odstránená horká chuť, vzrástla ich spotreba, predovšetkým u detí. Potraviny rastlinného pôvodu majú tiež nízky energetický obsah, obsahujú vlákninu, vitamín C, ale ich ozdravný účinok klesá, ak z nich odstránime horké fytonutrienty: naším cieľom bude teda dávať prednosť menej sladkým druhom ovocia a zeleniny, hovorí Adam Drewnowski

To nie je nemožné: káva a pivo sa nám páčia, pretože horkú chuť prisudzujeme kofeínu a alkoholu, ktoré chápeme ako odmenu. Túto koncepciu možno však aplikovať aj na zdravšie jedlá. Nepríjemnú chuť môžeme spájať s inou, ktorá nám vyhovuje, napríklad dopĺňať cestoviny kelom alebo kapustou. Môžeme si dopriať aj aperitív horkej chuti, ktorý zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a prispieva k tráveniu, aby sme si tak zvykali na chuť, ktorá nie je sladká.


Aké horké potraviny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Milan, ČTK, Corriere della Sera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close