Kedy zbierať bazu a na čo sa vlastne používa? Jej blahodárne účinky vás prekvapia, vyskúšajte recept na osviežujúci sirup

bazový sirup

Viete kedy zbierať bazu? (Zdroj: GettyImages)

Baza čierna je najčastejším druhom kríkov strednej Európy. Je odolná voči mrazom a na Slovensku ju často nájdeme na lesných čistinkách v lužných lesoch a iných listnatých lesoch. Je to veľmi vzácny krík a považuje sa za všestranný liek už od pradávna, kedy sa kvety tejto rastliny využívali na liečenie popálenín a jej plody na znižovanie horúčky či posilnenie imunity. Poďme sa pozrieť na to ako sa využívajú dnes.

Baza ako všestranný liek

Už jedna šálka denne z listov bazy pomáha pri stabilizácii cukru v krvi, samozrejme, aj s vhodne zvolenou stravou. Túto informáciu ocenia najmä cukrovkári. Baza čierna obsahuje flavoidy, prírodné látky, ktoré sa v menších množstvách vyskytujú v ovocí a zelenine. Majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Odvar z bazových listov je veľmi účinný pomocník napríklad pri liečbe akné či ekzémov. Listy bazy opláchneme pod tečúcou vodou a následne zalejeme cca 200ml vriacej vody. Necháme vylúhovať približne 10 minút. Do odvaru namáčame gázu a prikladáme na postihnuté miesto. Takýto odvar nám vie pomôcť aj pri bolestiach chrbta či kolien.

Nezmeškajte čas zberu

Za najlepší čas na zber bazových kvetov sa považuje koniec mája až začiatok júla. Ak je to možné, vyhnite sa dažďovým dňom, pretože voda zmýva peľ, vďaka ktorému majú kvety výraznejšiu a príjemnejšiu chuť. Striháme ich nožnicami do košíka či plátennej tašky. Sušíme ich voľne položené na plechu ďalej od seba približne 2 týždne, prípadne ich zavesíme na špagát. Jej plody, čierne kôstkovičky, sa tvoria v auguste až septembri a sú požívateľné až po prevarení.

Vedeli ste že? Farbivo antokyán obsiahnuté v týchto plodoch sa využíva v potravinárskom aj textilnom priemysle ako prírodné farbivo.

Priaznivé účinky čaju

  • preventívne pitie posilňuje náš imunitný systém
  • obsahuje vitamíny C, A, B – B1, B2, B6, B12
  • čaj je výborným pomocníkom pri liečbe prechladnutí a silnom kašli
  • vďaka močopudným účinkom zbavuje telo škodlivých látok pri chorobe a napomáha pri znižovaní vysokej teploty

V našich končinách je veľmi obľúbený taktiež bazový sirup, ktorý sa využíva nielen na pitie a osviežujúce domáce limonády, ale aj ako sladidlo, napríklad do raňajkových kaší či pečení obľúbených koláčov. Skúste náš recept bazový sirup a budete mať zásobu tejto sladkej zdravej pochúťky na dlhšiu dobu.

Pripravte si bazový sirup

Budeme potrebovať:

  • 35 a viac bazových kvetov
  • 3 l vody
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • 3 kg cukru (najlepšie prírodný trstinový cukor)
  • 2 citróny

Postup:

Čisté kvety zbavené stoniek zalejeme 2 litrami vychladnutej vody, v ktorej sme predtým prevarili 50 g kyseliny citrónovej. Pridáme dobre umyté citróny nakrájané na tenšie kolieska.

Prikryjeme a necháme odstáť 24-36 hodín. Občas premiešame.

Celú zmes aj s citrónmi vlejeme do odšťavovača. Vznikne nám tekutina do ktorej pridáme 1 l vody a 3 kg cukru. Necháme prejsť varom asi 1 minútu.

Ešte horúci sirup nalejeme do čistých pohárov a prevaríme v hrnci. Následne dole dnom zabalíme do deky a necháme aj 2 dni stáť.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame