Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma

Kung pao

flickr.com/radishhai

V našich končinách je čínska kuchyňa mimoriadne obľúbená. Lahôdky z opačnej strany našej zemegule vám dnes už aj a Slovensku pripravia rodení čínski kuchári. No ak túto kuchyňu skutočne milujete, nemusíte sa spoliehať len na čínske reštaurácie a byť obmedzení ich otváracími hodinami. Najobľúbenejšie dobroty si môžete pripraviť aj u vás doma.

Kung – pao

Potrebujeme:

  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 3 lyžice worcestrovej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ
  • zázvor
  • zelená paprika
  • bambusové výhonky (plátky)
  • cibuľa
  • pór
  • (vegeta)

Postup: V miske si zmiešame worčestrovú omáčku, sójovú omáčku, soľ a mletý zázvor. Na pásiky pokrájame pór, papriku, cibuľu, aj bambusové plátky. Pokrájanú zeleninu dáme na panvicu s olejom a sprudka opražíme. Vyberieme, do panvice dolejeme olej a pridáme na malé tenké plátky nakrájané kuracie mäso. Po asi 5 minútach mäso polejeme zmesou a pridáme zeleninu. Potom smažíme ešte asi 5 minút spolu. Podávame s ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínska ostro-kyslá polievka

Potrebujeme:

  • 2 kuracie stehná
  • maslo
  • mrkva
  • zeler
  • petržlen
  • tofu
  • čierne huby
  • chilli
  • sójová omáčka
  • ocot
  • solamyl
  • 1 vajce
  • čierne korenie
  • (vegeta)

Postup: Kuracie stehná uvaríme vo vode (milivníci vegety môžu pridať za lyžicu). Po uvarení ich vykostíme a mäso pokrájame na drobno. Mäso dáme späť do vody, pridáme sójovú omáčku, tak aby polievka dostala farbu ( asi 8 – 9 lyžíc). Potom pridáme chilli a na drobné kocky nakrájané biele tofu. Po chvíli pridáme aj huby, ktoré sme pred tým krátko opražili na masle a posypali korením. Následne na masle opražíme aj na pásiky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú taktiež pridáme do polievky. Keď je zelenina mäkká, dochutíme vývar lyžicou octu, soľou a zahustíme solamylom. Polievku odstavíme, no vzápätí do nej vmiešame ešte aj jedno rozšľahané vajíčko.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínske cestoviny

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 500 g cestovín
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 1 mrkvu
  • 1 žltú papriku
  • olivový olej
  • 1 lyžičku zázvoru
  • sójovú omáčku
  • 1 malý pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Cestoviny uvaríme. V páci zo sójovej omáčky a olivového oleja marinujeme pár hodín kuracie prsia pokrájané na pásiky. Potom mäso opečieme na oleji a pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a zázvor. Neskôr pridáme aj na kúsky nakrájaný pór, mrkvu a papriku. Uvarené cestoviny pridáme do mäsa, pridáme aj sójovú omáčku a ďalej dochutíme podľa vlastnej chuti.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty z činskej kuchyne? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: flickr.com/radishhai, flickr.com/radishhai, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close