Kupujete nové hrnce? Vyberte si ten správny materiál pre váš sporák

Panvice a hrnce

amazon.com

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo je dôležité vybrať si na varenie správny hrniec? Kúpiť si ho nie je však vôbec jednoduché. Na trhu existuje obrovské množstvo rozličných materiálov, z ktorých sa hrnce vyrábajú. Nie všetky sú však vhodné na každý varný povrch.

V dnešnej dobe sa už hrnce vyrábajú z množstva materiálov a varí sa na viacerých dostupných povrchoch. Množstvo reklám v televízii nás presviedča o tom, aby sme si vybrali práve ten ich produkt. No pritom hrnce, ktoré sú vhodné na plynový sporák, nie sú vhodné napríklad na indukčnú varnú dosku. Vyznáte sa v tom? Pomôžeme vám vybrať najvhodnejší typ hrncov, ktorý sa hodí pre váš varný povrch.


Tiež by vás mohlo zaujať: Strašiak menom teflónová panvica: Kedy ohrozuje naše zdravie?


Druhy hrncov:

  • Liatinové – sú o niečo ťažšie, no môžete si byť istý rovnomerným opekaním povrchu potravín. Sú vyrobené na z vysoko odolného materiálu, ktorý navyše dobre udržuje teplotu jedla. Vďaka kvalite zliatiny môžete tento hrniec pokojne dať aj do rúry. Kvalitu tohto druhu panvice potvrdzuje aj fakt, že postupom času dokonca naberá na kvalite, keďže počas prípravy jedál jej póry absorbujú tuk.
  • Teflónové – tento povrch je veľmi diskutovanou záležitosťou. Teflón je plast. Niektorí tvrdia, že výpary z neho spôsobujú rakovinu. To však platí len pri určitej teplote, ktorá sa bežným používaním nedá dosiahnuť. Aby si dlho udržal svoj vzhľad, radšej ho priveľmi nepoužívajte na elektrických platniach a plynových sporákoch.
  • Nerezové – ľahké použitie, dlhotrvajúci dobrý vzhľad a vysoká odolnosť. Všetkými týmito pozitívami sa vyznačuje nerez. Je možné ho jednoducho vyčistiť, no nepatrí medzi najlepšie vodiče tepla a niekedy môže zostať v uvarenom jedle zápach kovu. Inak je vhodný na každý typ variča.
  • Keramické – stará dobrá klasika sa vracia. V takýchto hrncoch sa vám jedlo nepripáli a nie sú náročné na údržbu. Okrem indukčnej platne sú vhodné na všetky typy varných povrchov.
  • Sklokeramické – sú atraktívne svojim dizajnom, neprepúšťajú vôňu potravín, vyznačujú sa dobrou tepelnou vodivosťou a sú výborne udržiavateľné. Vhodné sú najmä na sklokeramické varné dosky a elektrické platne.
  • Oceľové – sú najlepšími vodičmi tepla. Nehrdzavejúca oceľ je veľmi trvanlivá a používaná najväčšími šéfkuchármi. Musíte dať však pozor na kvalitu, pretože tenkostenné oceľové nádoby sa môžu začať krútiť a tiež sa vám na panvici môže jedlo pripiecť. Preto je vhodné kupovať oceľové panvice kombinované s hliníkom, kde hrubšie hliníkové dno zabezpečí stabilitu panvice a dokáže správne rozložiť teplotu do celého pripravovaného pokrmu. Oceľ môžete použiť na všetky typy spotrebičov.
  • Smaltované – ďalšie stará dobrá klasika. Hodí sa na všetky typy sporákov a je ľahko udržiavateľná. Jedinou nevýhodou je krehkosť materiálu, ktorý sa môže ľahko odlúpiť.
  • Hliníkové – samostatné hliníkové hrnce sa v dnešnej dobe už asi používajú len na stanovačky. Síce rovnomerne rozvádzajú teplo, no vhodné sú už len ako prímes, alebo jeden z povrchov, do iných druhov kvalitnejších panvíc.
  • Varné sklo – misy z varného skla sú vhodné najmä na pečenie v rúre, kde sa v nich dá pripraviť výborný pokrm. Neviaže na seba pachy. Je však veľmi chúlostivé na údržbu, pretože sa rýchlo zafarbí a ľahko sa v ňom jedlo aj pripečie.
  • Titánové – kvalitná novinky, ktorá udržuje pokrm dlho teplý a udržiava v ňom množstvo vitamínov. Predstavuje obdobu zdravej prípravy jedál a je vhodný na všetky typy spotrebičov.

Tiež by vás mohlo zaujať: Vyberáme kávovar: Ktorý je pre vás ten pravý?


Ktorý varný povrch je najuniverzálnejší?

Táto odpoveď je jednoznačná. Na sklokeramickej varnej doske môžete jedlo pripravovať takmer vo všetkom, dokonca ja vo varnom skle. Na druhom mieste sa umiestnili elektrické platne, ktoré sú pomerne rovnako vhodné ako sklokeramika, avšak sú už trochu zastaralé. Na plynový sporák nie je vhodný napríklad teflón a na indukčnú varnú dosku sa hodia len niektoré hrnce.Ak ste si kúpili indukčný sporák a neviete, či naň budú pasovať vaše hrnce, skúste jednoduchý test. Ak sa na dne vášho hrnca udrží magnet, hrniec je vhodný na indukciu.

Zdroj: amazon.com, amazon.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close