Lahodné syry na vašom stole: Ako ich skladovať, aby vydržali dobré čo najdlhšie?

Syr

photl.com

Možno sa už aj vám niekedy stalo, že sa váš syr v chladničke pokazil. Alebo ste naň zabudli, alebo naň pleseň zaútočila nečakane skoro. Takýmto prípadom sa dá do určitej miery predísť – nemožno však podceňovať spôsob skladovania. Ako ich udržať dobrej chuti a bez plesne či oschnutia čo najdlhšie?

Keď sa v obchode naskytne výrazná akcia na váš obľúbený syr, neodoláte a kúpite poriadny kusisko. O desať dní však máte zjedenú ledva polovicu a zvyšok už nevyzerá najlepšie? Na začiatok si treba osvojiť niekoľko základných pravidiel, ktorých sa treba pri skladovaní syrov držať.

Chladnička alebo izbová teplota?

Väčšinu syrov treba počas bežnej spotreby držať v chladničke. Jednou z výnimiek sú napríklad zrejúce plesnivé syry ako camembert či brie, ktorým pobyt v izbovej teplote pomôže v prípade potreby dozrieť a nadobudnúť výraznejšiu chuť. Či s nimi do chladničky alebo nie môžeme určiť podľa pachu a tvrdosti syra (ak už vonia výrazne a je skôr mäkký, radšej s ním do chladničky). Staré syry možno skladovať aj v chladnejšej miestnosti – napríklad v pivnici.

Na fóliu zabudnite

Väčšina syrov potrebuje dýchať a potravinárska fólia tak rozhodne nepatrí medzi ideálne materiály, do ktorých ich baliť. Naopak, neraz v nej syr splesnivie rýchlejšie a chuťovo mu tiež rozhodne neprospieva. Ak vám syr do nej zabalili už v obchode, po príchode domov ho prebaľte.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete syry? Urobte si doma svoj vlastný v bio kvalite!


Vzduch je dôležitý

Pre zachovanie výbornej chuti by syry mali dýchať, preto je vhodné ich baliť napríklad do papiera na pečenie. Ak sa nechystáte konzumovať hneď nasledujúce dni, môžete takto zabalený syr dať aj do plastového vrecúška na zips, ale tak, aby vo vnútri zostalo čo najviac vzduchu.

Dobrým spôsobom je aj klasika – položiť kus syra na tanier a prikryť ho zvrchu mištičkou – ideálny spôsob pre zrejúce syry. Úplne na zahodenie nie sú ani plastové nádoby, na dno ktorých je vhodné položiť kuchynskú papierovú utierku, takže syr nepríde do kontaktu s plastom a utierka pohltí aj prípadnú vlhkosť. V nádobe možno skladovať aj viacero syrov rovnakého typu, nemali by sa však vzájomne dotýkať. Ak uprednostňujete syry s veľmi výraznou arómou, skladujte ich radšej každý osve. Keď máte syrov v domácnosti naraz viacero, dajte na obal dátum jeho nákupu, aby ste nestratili prehľad.

Zalejte ho

Máte pocit, že vám syr čoskoro začne zasychať? Zalejte ho zmesou olivového oleja, zaváraných papričiek a nálevu z nich, celého čierneho korenia, cibuľky a ďalších pochutín či byliniek. Takúto pochúťku môžete po 24 hodinách státia bez obáv naservírovať aj návšteve.


Mohlo by vás zaujímať: Lahôdka menom syr: Tieto veci ste o ňom možno netušili


Mraziť len opatrne

Odborníci zmrazovanie syrov veľmi neodporúčajú, ale niekedy je predsa len lepšie syr zmraziť, ako by sa mal pokaziť.  Niektorým syrom dokáže mraznička predĺžiť život – patrí medzi ne napríklad mozzarela, ale aj ďalšie druhy. ,,S manželom nikdy nezjeme celý trojuholník parmezánu  naraz, takže ho dávam zamrznúť  a jeme ho postupne. Keďže ho používame najmä strúhaný na cestoviny, nevidím medzi čerstvým a rozmrazeným veľký rozdiel,“ pochvaľuje si čitateľka Marcela.  Ešte pred zmrazením je ho treba naporciovať na menšie kusy na jedno-dve použitia, aby sa nemusel rozmrazovať celý. Niektorým druhom syra však môže zmrazenie zhoršiť textúru. Preto je vhodné malý kúsok dať skúšobne zamrznúť a podľa výsledku posúdiť, či je na mrazenie vhodný alebo ani nie a či vám vyhovuje jeho chuť a textúra po rozmrazení.


Máte radi syr? Ktoré druhy syra vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: photl.com, photl.com, Viera
Odporúčame