Mexiko, to nie sú len telenovely: Vychutnajte si ich rýchle a výživné pochúťky

Burritos

pixabay.com

Mexiko je pre väčšinu z nás len vzdialenou krajinou, v ktorej sa odohrávali niektoré známe telenovely. Ide však o miesto s bohatou kultúrou a tiež fantastickou kuchyňou, ktorá sa postupne rozširuje do rôznych kútov sveta, vrátane Slovenska. Jej základom je veľké množstvo strukovín, kukuričné placky či príjemne pikantný nádych.

Špeciálne v Spojených štátoch sa mexické jedlo stalo súčasťou tradičnej fast foodovej kultúry. To znamená, že vo všeobecnosti nie je považované za najzdravšie. Jedným z problémov je časté vyprážanie a polotovarová príprava. Ak si ho však rozoberiete na časti a pripravíte pekne poctivo v domácich podmienkach, ide o vyváženú stravu plnú čerstvej zeleniny. Navyše, strukoviny dodávajú potrebné proteíny.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Chilli con carne: Odvážte sa a ochutnajte, neoľutujete!


Burritos

Burritos je tortilla, teda kukuričná placka, plnená mletým mäsom a fazuľovou pastou. Tak, ako v prípade ďalších mexických jedál, aj pri burritos je postup pomerne variabilný a záleží tak od vašich osobných preferencií i od toho, čo aktuálne máte v špajzi či chladničke.

Potrebujeme:

  • 8 ks kukuričnej tortilly
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 konzervu olúpaných paradajok
  • sterilizovanú kukuricu
  • sterilizovanú fazuľu
  • 1 čili papričku, napríklad jalapeňo
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • kajenské korenie
  • mletú papriku
  • mletú rascu

Postup: Na oleji opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme mleté mäso. Neustále miešame, až kým nezhnedne. Posolíme a pokoreníme ho kajenským korením, mletou paprikou i rascou. Do masy pridáme konzervu paradajok a tiež fazule. Varíme necelú polhodinu, pod pokrývkou na miernom ohni. Keď bude zmes hotová, rozvinieme si tortily, ktoré ňou naplníme, pridáme tiež strúhaný syr. Placku opatrne zmotáme a dáme na chvíľku zapiecť do rúry. Zvinutú tortillu potom prekrojíme na polovicu s priečnym zakončením. Vrch môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Náš tip: V obchode si vyberajte čo najtenšie a najohybnejšie kukuričné placky. Narába sa s nimi jednoduchšie a nelámu sa.


Mohlo by vás zaujímať: Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!


Quesadilla

Aj základom jedla nazvaného quesadilla je tortilla. Tá sa zapeká s roztopeným syrom, no pri jej napĺňaní sa opäť fantázii medze nekladú. Navyše, ide o mimoriadne jednoduchý pokrm, ktorý dokážete pripraviť aj za štvrť hodinku.

Potrebujeme:

  • 2 menšie kuracie prsia
  • 4 ks tortilly
  • mozzarellu
  • čedar
  • petržlenovú vňať
  • mletú rascu
  • 1 ČL čili
  • šťavu z polovice limetky

Postup: V zmesi z olivového oleja, šťavy z limetky, soli a rasce obalíme kuracie prsia, ktoré rýchlo pripravíme na rozohriatej panvici. Po niekoľkých minútach ich otočíme a keď sú hotové, natrháme alebo nakrájame ich na menšie kúsky. Na doske si na malé kocky nakrájame paradajky, zmiešame ich s kuracími kúskami, dodáme petržlenovú vňať. Tortilly si rozložíme, potrieme olivovým olejom a na polovicu pridáme pripravenú znes. Na jej vrch nastrúhame čedar a natrháme mozzarellu, tortillu preložíme a necháme 2-3 minúty zapiecť v rúre.


Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú


Ďalšie populárne mexické pochúťky:

Fajitas: recept podobný ako quesadilla bez syra, kuracie mäso zvinieme do tortilly. Podávame s guacamole (avokádová pasta) alebo paradajkovou salsou.

Chimichanga: menšie osmažené  burritos.

Enchiladas: plnené a následne v rúre zapekané tortilly.


Máte radi mexickú kuchyňu? Ktoré mexické jedlá máte najradšej? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close