Milovníci syrov, pozor! Pripravte si dobroty, ktoré sa vám rozplynú na jazyku

Recepty s lasagne

freedigitalphotos.net

Koľko druhov syra, toľko možností. Aj vy zbožňujete, keď sa vám kúsok dobrého camembertu rozplýva na jazyku? Neprejde týždeň, aby ste neservírovali nivu či cheddar? Syr v súčasnosti nie je lacnou záležitosťou, a preto by sme sa ho mali naučiť vychutnávať. Zaraďte sa medzi gurmánov aj vy a vyskúšajte tieto lahodné recepty.

Syrové suflé

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 ČL sypkej horčice (mleté horčičné semienka)
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • 100 g akéhokoľvek strúhaného syra
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • maslo
  • strúhanku

Postup: Formičky na suflé dôkladne vymastíme mäkkým maslom, vysypeme strúhankou a odložíme vychladiť do mrazničky aspoň na 15 minút. Medzitým si rozpustíme v hrnci maslo, pridáme horčicu a múku a zmes pražíme, kým nie je svetložltej farby. Následne ju zalejeme studeným mliekom a dôkladne miešame až vznikne bešamel. Necháme ho vychladnúť a vmixujeme žĺtka, nastrúhaný syr a tuhý sneh pripravený z bielkov. Formy naplníme do dvoch tretín pripravenou zmesou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov 25 až 30 minút. Dôkladne sledujeme, aby suflé nespľaslo alebo neprihorelo. Hotové je, keď sa okraje začnú oddeľovať od formy. Ihneď podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Zapekaná cuketa s ovčím syrom

Potrebujeme:

  • 4 menšie cukety
  • 1 ks cibule
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 vajcia
  • 300 g ovčieho syra

Postup: Cukety umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a lyžičkou vyberieme dužinu. Na oleji udusíme nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekanú dužinu z cukiet, pretlačený cesnak a podľa potreby soľ a korenie. Keď je zmes hotová, odstavíme ju z plynu a necháme vychladnúť. Potom primiešame ovčí syr a vajcia. Polovice cukiet naplníme a pečieme pri 180 stupňoch približne 25 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vymeňte kupované cestoviny za domáce: Celozrnné lasagne či farfalle zachutia aj vám


Hermelín s banánom

Potrebujeme:

  • 2 hermelíny
  • 2 vajcia
  • strúhanku
  • olej
  • 2 banány
  • 4 plátky pomaranča
  • brusnice

Postup: Banán narežeme na tenké plátky. Vychladený hermelín rozkrojíme na polovice a naplníme plátkami banánu. Potom ho obalíme vo vajíčku a strúhanke. Pre istotu postup dvakrát zopakujeme, aby sa pri pečení nerozpadol. Syr vysmažíme a na teplom tanieri ozdobíme pomarančom a dochutíme brusnicami.


Tiež by vás mohlo zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Kelové lasagne

Potrebujeme:

  • 500 g kelu
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 2 PL olivového oleja
  • 400 g mletého mäsa
  • 1 KL tymiánu
  • 900 g lúpaných paradajok
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL masla
  • 4 PL múky
  • 500 ml bieleho vína
  • 150 ml mlieka
  • tuk
  • 500 g lasagní
  • 300 g ovčieho syru

Postup: Očistený a umytý kel si predpripravíme – nakrájame na prúžky, ktoré potom blanšírujeme vo vriacej vode približne 5 minút. Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Následne cibuľu osmažíme do sklovita. Pridáme mrkvu, mleté mäso a spolu dusíme. Po chvíli do zmesi vhodíme paradajky, tymián, soľ a korenie. Z masla a múky si pripravíme zápražku, ktorú podlejeme bielym vínom. Primiešame mlieko a osolíme. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Mäsovú zmes zmiešame s kelom a striedavo plníme vrstvami omáčky, nevarenými plátkami lasagní a rozdrobeným ovčím syrom. Takto pripravené dáme lasagne zapiecť do zlatista, približne na 40 minút.


Máte radi syr? Aké ďalšie zaujímavé jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close