Cuketová pizza bez múky
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké cukety
- 100 g tvrdého syra
- 2 vajcia
- soľ
- korenie
- olej
- paradajkovú omáčku na základ pizze/domáci kečup
- suroviny na obloženie pizze – šunka, olivy, šampiňóny, rôzne druhy syrov…
Postup: Cuketu dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu. Odoberieme jadrovník a zvyšnú dužinu aj so šupkou nastrúhame. Primiešame jednu čajovú lyžičku soli a vložíme do sitka. Položíme ho cez okraj hrnca/misky, aby mohla odkvapkávať prebytočná voda. Vyšťavenú cuketu zmiešame s vajíčkami, 50 g nastrúhaného syra, pridáme čierne korenie podľa chuti a obľúbené bylinky.
Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrieme do formy na pizzu alebo na plech. Formu predtým vystelieme papierom na pečenie a jemne potrieme olejom. Cuketové cesto pečieme v rúre 10 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme z rúry, potrieme pizzovým základom a naukladáme ingrediencie podľa chuti. Posypeme zvyškom nastrúhaného syra a dopekáme ďalších 15-20 minút pri 180°C.
Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky
Sýte cuketové lode s ryžou
Potrebujeme:
- 2 väčšie cukety
- 1 väčšiu cibuľu
- 100 g slaniny
- 200 g uvarenej ryže
- 3 paradajky
- 200 g konzervovaných červených fazuliek
- 2 vajíčka
- 200 g tvrdého syra
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ, čierne korenie, chilli
Postup: Cukety umyjeme, prepolíme stredom a vyberieme jadrovník. Nemusíme ich zbavovať šupky. Časť dužiny lyžicou odoberieme a v „lodiach“ ponecháme hrúbku cca 1 cm. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu so slaninkou. Pridáme na kúsky pokrájané paradajky, odobratú dužinu a červené fazuľky. Miešame do zmäknutia. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením. Kto má rád pikantné, môže siahnuť aj po chilli.
Do hotového základu pridáme uvarenú ryžu a 2 surové vajcia. Plechy potrieme olejom a poukladáme prázdne cuketové lode. Zmesou ich opatrne naplníme a vložíme ich na 30-35 minút do rúry pri teplote 180 °C. Pár minút pred dopečením posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme do zlatista.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Šťavnatá plnená cuketa: Pochutí si na nej celá rodina!
Zapekaná smotanovo-cuketová „prekladačka“
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké cukety
- 3 vajcia
- 50 g hladkej múky
- 1 téglik kyslej smotany
- 200 g kuracej šunky
- 200 g tvrdého syra (ideálne parmezán)
- rastlinný olej
- soľ, čierne korenie
Postup: Cukety umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Osolíme ich, počkáme 30 minút, kým pustia vodu a osušíme. Na rozpálenom oleji opečieme kolieska cukety do zlatista. Zapekaciu formu vytrieme olejom a uložíme prvú vrstvu cukety. Smotanu, vajcia a múku zmiešame dohladka. Časť z tejto zmesi rozotrieme na cuketu. Následne posypeme nastrúhaným syrom a uložíme tenké plátky šunky. Opäť nasleduje vrstva cukety, za ňou vajíčkovo smotanová zmes, syr, šunka – kým sa neminú suroviny. Posledná vrstva by mala byť syrová. Uvedené množstvo surovín zaplní stredne veľkú sklenenú zapekaciu misku. Pečieme približne 35-40 minút pri teplote 200°C. Dobrú chuť!
Aké ďalšie chutné cuketové jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na