Kto by ju nemiloval? Asi najznámejšie talianske jedlo, ktoré sa dostalo do celého sveta. S obľubou si na ňom zamaškrtia asi všetky vekové generácie. Existuje mnoho spôsobov prípravy pizze a každý ju má rád nejako inak. My vám prinášame chutné recepty na pizzu z kysnutého, nekysnutého a tiež z netradičného lístkového cesta.
Pizza z lístkového cesta
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
1 sladkú smotanu
1 vajce
soľ, čierne korenie
1 lyžicu vegety
prísady na pizzu podľa chuti: šunka, syry, šampiňóny, olivy,…
Postup: Lístkové cesto rovnomerne rozložíme na vymastený plech tak, aby okraje boli natiahnuté aj popri krajoch plechu. Na cesto poukladáme suroviny podľa vlastnej chuti, napríklad šunku, syr, šampiňóny, olivy alebo iné ingrediencie, ktoré máte na pizzovom ceste radi. Keď sú všetky ingrediencie poukladané na ceste, zalejeme cesto rovnomerne smotanovou zmesou, ktorú si pripravíme zmiešaním sladkej smotany, 1 lyžice vegety, trochou soli, čierneho korenia a 1 vajca. Ak chceme, môžeme na vrch nastrúhať aj syr. Dáme zapiecť do rúry na pol hodinku.
Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!
Nekysnutá pizza
Potrebujeme:
2 vajcia
0,5 l kyslej smotany
250 g polohrubej múky
½ prášku do pečiva
prísady na pizzu podľa vlastnej chuti: šunka, syry, šampiňóny, olivy,…
Postup: Do misky vysypeme múku, do ktorej zamiešame prášok na pečenie. Prilejeme smotanu a 2 vajcia, z ktorých vypracujeme cesto. To vylejeme na vymastený plech a na vrch poukladáme ingrediencie na pizzu podľa vlastnej chuti. Dáme zapiecť do rúry, kým nebude cesto upečené.
Mohlo by vás zaujať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!
Pizza z kysnutého cesta
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
50 g masla
150 ml vlažnej vody
½ lyžičky soli
½ lyžičky práškového cukru
½ malej kocky droždia
prísady na pizzu podľa vlastnej chuti: šunka, syry, šampiňóny, olivy,…
Postup: Do vlažnej vody dáme cukor, rozmrvené droždie a necháme vykysnúť. Vykvasený kvások dáme do múky s maslom a soľou. Vypracujeme cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Necháme ešte vykvasiť asi 1 hodinu. Po vykvasení dáme na plech a na vrch poukladáme suroviny podľa vlastnej chuti. Dáme zapiecť do rúry asi na 20 minút.
Poznáte ďalší zaujímavý recept alebo tip na prípravu pizze? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.
Zdieľať na