Zostalo vám otvorené víno? Rozhodne ho nevylievajte, môžete ho využiť v kuchyni!

Do varenia môžete použiť tak biele, ako červené víno (Zdroj: Freepik/orion_production)

Zvýšilo vám nedopité víno, a neviete čo s ním? Rozhodne ho nevylejte do drezu! Je mnoho spôsobov, ako sa dá využiť – skúste ho použiť ako prísadu do varenia, pokrmy tak posuniete na iný level, a určite to neoľutujete… Či už obľubujete rizoto, marinády na mäso, alebo redukované výpeky, víno ich povýši na kulinársky zážitok. A alkoholu a nebojte, ten sa, samozrejme, varením odparí, preto bude jedlo vhodné aj pre deti a abstinentov.

Aké víno je vhodné použiť?

Ak si myslíte, že je škoda použiť kvalitné víno do varenia, ste na omyle. Pretože je to ďalšia z ingrediencií ktorá buď jedlo pokazí, alebo vďaka nemu získa nový rozmer.

Do varenia môžete použiť tak biele, ako červené víno. Červené víno sa hodí k červenému mäsu – pokojne ho teda použite pri príprave hovädziny, bravčoviny či diviny. Biele víno je zasa svieže. Práve preto najlepšie chutí v rizote, s rybami, hydinou, špargľou a tiež s citrusmi.

Skúste vyšperkovať rizoto

Ak chcete pripravovať pravé talianske rizoto, biele víno by nemalo v recepte chýbať. Odporúčame zvoliť nejakú lepšiu odrodu, ktorá váš pokrm urobí nezabudnuteľne lahodným. Za nás vyhráva napríklad špargľové rizoto, ktoré keď ochutnáte, nebudete chcieť iné! Vyberte si recept, ktorý vám vyhovuje, a hor sa do varenia!

Lahodná marináda na mäsko

Nebojte sa do marinády na mäso pridať trošku vínka. Druh zvoľte podľa toho, aké mäsko marinujete. Dobre dochutená marináda dodá mäsu nielen lahodnejšiu chuť, ale štruktúra mäsa bude vďaka vínu omnoho jemnejšia.

Dusenie na víne

Jedna z najväčších klasík. Nech pripravujete akékoľvek mäso s omáčkou, použite vhodné víno. Hodí sa do gulášov, ale aj iných pokrmov napríklad z diviny. V tomto prípade odporúčame pridať červené víno ešte počas varenia. Nielen že dodáte jedlu vínom skvelú farbu, ale aj chuť.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Rýchle a jednoduché pesto z červenej repy: Túto zdravú pochúťku zvládne pripraviť naozaj každý!

Víno môžete použiť aj do ovocných omáčok k steakom. Červené víno skvelo ladí s chuťami v slivkovej či šípkovej omáčke, ktoré odporúčame servírovať napríklad s bravčovou panenkou.

Pomocník pri pečení mäsa

Ak pečiete mäso v celku, víno je priam nutnosťou. Jedlu dodá potrebný šmrnc, ktorý potrebuje. Použite ho namiesto výpeku, alebo ním mäso pravidelne podlievajte a potierajte. Kôrka, ktorú vám na mäsku zaručí bude chrumkavá, chutná a voňavá… Pre iný level skúste víno zmiešať s medom, a nebudete veriť vlastným chuťovým bunkám, akú explóziu chutí vám to garantuje!

 

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame