Ryža ako príloha nie je nuda: S našimi receptami budú vaše obedy pestrejšie!

Jedlo

thinkstockphotos.com

Ryža sa už stala takpovediac bežnou prílohou našich jedál. No nemusí to byť vždy o tom istom. Vyskúšajte do jej prípravy zapojiť aj menej tradičné suroviny ako zázvor či šafrán. Uvidíte, že vy aj vaši stolovníci budete nadšení.

Vajíčková ryža

Milujete exotickú čínsku kuchyňu? V tom prípade určite viete, že k nej jednoznačne patrí vajíčková ryža. Obed bude vďaka nej zaujímavejší a navyše veľmi dobre chutí.

Potrebujeme:

  • ryžu
  • mrazenú zeleninu podľa chuti (nemusí byť)
  • olej
  • vajíčka (cca 1 kus na servírovanú porciu)

Postup: Ryžu dajte na olej a opražte. K tomu môžete pridať trošku mrazenej zeleniny, no nemusíte. Všetko zalejte vodou, osoľte a varte tak, ako ste zvyknutí. Keď je ryža takmer mäkká, zohrejte si na inej panvici olej. Potom doň vlejte vymiešané vajíčka a vytvorte z nich suchšiu praženicu. Následne ju zmiešajte s uvarenou ryžou. Pridávajte ako prílohu, najlepšie k čínskym pochúťkam, no hodí sa naozaj k čomukoľvek.


Mohlo by vás zaujať: Ryža je viac ako len príloha: Pripravte si nákyp či ryžovú polievku


Šafranová ryža

Potrebujeme:

  • dlhozrnnú ryžu
  • mletý šafran
  • suché biele víno
  • hydinový vývar
  • mleté čierne korenie

Postup: Trochu mletého šafranu premiešajte s vínom a pridajte do horúceho vývaru. Potom doň pridajte ryžu v klasickom pomere a dochuťte čerstvo pomletým čiernym korením. Nádobu prikryte a 15-20 minút pomaly varte dovtedy, kým sa všetka tekutina neodparí. Ryža by mala byť mäkká, no dajte pozor, aby sa nerozvarila.


Mohlo by vás zaujať: Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál


Mexická ryža

A čo tak zájsť aspoň počas jedenia do Mexika? Výhodou našej mexickej ryže je, že nemusí byť len prílohou a jej príprava je naozaj jednoduchá.

Potrebujeme:

  • 250 g ryže
  • 200 g mäkkej klobásy
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 100 g sterilizovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • mäsový vývar
  • soľ

Postup: Cibuľu nadrobno nakrájajte a speňte na rozpálenom oleji. Pridajte sparenú ryžu a opražte ju. Primiešajte k tomu paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Všetko zalejte vývarom, osoľte a pridajte aj olúpanú a nakrájanú klobásu. Hrniec zakryte a duste domäkka.


Mohlo by vás zaujať: Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty


Ryža so zázvorom

Účinky zázvoru už všetci poznáme, no vedeli ste, že s ním môžete vytvoriť aj zaujímavú ryžu s osobitou chuťou?

Potrebujeme:

  • ryžu
  • čerstvý zázvor
  • biele víno
  • sójovú omáčku

Postup: Ryžu prepláchnite a nechajte obschnúť. Zatiaľ si pokrájajte čerstvý zázvor na rezance a na hodinu ho namočte do studenej vody. Ryžu klasicky zalejte vodou a pridajte aj trochu sójovej omáčky a bieleho vína. Hrniec zakryte a pomaly duste, kým sa voda neodparí. Počas dusenia pridajte k ryži namočený čerstvý zázvor, ktorý jej dodá netradičnú chuť.


Ktoré zaujímavé a chutné jedlá si z ryže pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close