Tri perfektné zemiakové recepty: Sedliacka panvica, paprikáš aj výdatná omeleta

Tanier jedla s kyslou kapustou

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Zemiaky sú v kuchyni mimoriadne tvárnou potravinou. Každý z nás má minimálne jeden spôsob, ako ich rád pripravuje. Poslúžia do polievok, prívarkov, aj ako príloha, do šalátu alebo zapečené so šťavnatým mäskom a zeleninou. Nasledujúca trojica receptov v sebe kombinuje chute, ktoré máme radi a čo naviac – zasýtia aj najväčších hladošov.

Sedliacka panvica

Budeme potrebovať:

– 600 g zemiakov
– 300 g kyslej kapusty
– 100 g slaniny
– 200 g údeného mäsa
– 2 stredne veľké cibule
– 1 polievkovú lyžicu masti
– soľ, čierne korenie, rascu

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť do osolenej vody. Medzitým si nakrájame cibuľku nadrobno a začneme ju restovať na rozpálenej masti. Kyslú kapustu prepláchneme pod vodou, nakrájame na menšie časti a pridáme ju restovať k cibuľke. Premiešame a prikryjeme, aby sa kapusta chvíľku podusila a zmäkla. Údeninu a slaninku nakrájame nadrobno a spolu opekáme, kým nechytia peknú farbu. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu a zmiešame ich spolu s opečenou klobásou a slaninou. Necháme spoločne prehriať a na záver primiešame kapustu s cibuľou. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Môže sa podávať aj s kyslou smotanou.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky


Zemiaková omeleta

Budeme potrebovať:

– 6 zemiakov
– 150 g šunky
– 3 vajcia
– 1 cibuľu
– 1 dcl mlieka
– soľ, korenie
– plátok masla

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájame na drobno a opečieme na masle do zlatista. Do panvice pridáme kolieska zemiakov, trošku podlejeme vodou, aby sa cibuľa nepripálila, mierne posolíme a chvíľku necháme pod pokrievkou prehriať. Šunku nakrájame na rezance, ak je v celosti, môžeme ju aj nastrúhať. Vajcia vymiešame s 1 dcl mlieka, troškou soli a korením podľa chuti. Na vrstvu zemiakov nasypeme šunku, zalejeme rozmiešanými vajíčkami, zakryjeme pokrievkou a necháme prevariť. Dozdobíme jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Zemiakový paprikáš

Budeme potrebovať:

– 8 väčších zemiakov
– 2 klobásy alebo párky
– 250 ml paradajkového pretlaku
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– mletú papriku – sladkú alebo pálivú
– trochu masti/oleja
– soľ

Postup: Tento recept je známy aj ako „krumpli paprikáš“. Môže sa pripravovať ako echt chlapská verzia so štipľavou klobásou, alebo aj ako menej korenistá s párkami. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Ak sú kolieska ešte veľké, prekrojíme ich na polovicu. Na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vo chvíli, ako začne sklovitieť a rozvoniavať, ju odložíme z plameňa a primiešame 2 lyžičky mletej papriky. Do hrnca pridáme k cibuli a paprike nakrájané zemiaky, nakrájanú klobásu (alebo párky), prelisovaný cesnak a zľahka všetko v hrnci osmahneme. Podlejeme 3-4 dcl teplej vody a necháme pod pokrievkou dusiť. K polomäkkým zemiakom prilejeme paradajkový pretlak a privedieme k varu. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a podávame s chlebom.


Aké chutné dobroty si zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close