Tri perfektné zemiakové recepty: Sedliacka panvica, paprikáš aj výdatná omeleta

Tanier jedla s kyslou kapustou

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Zemiaky sú v kuchyni mimoriadne tvárnou potravinou. Každý z nás má minimálne jeden spôsob, ako ich rád pripravuje. Poslúžia do polievok, prívarkov, aj ako príloha, do šalátu alebo zapečené so šťavnatým mäskom a zeleninou. Nasledujúca trojica receptov v sebe kombinuje chute, ktoré máme radi a čo naviac – zasýtia aj najväčších hladošov.

Sedliacka panvica

Budeme potrebovať:

– 600 g zemiakov
– 300 g kyslej kapusty
– 100 g slaniny
– 200 g údeného mäsa
– 2 stredne veľké cibule
– 1 polievkovú lyžicu masti
– soľ, čierne korenie, rascu

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť do osolenej vody. Medzitým si nakrájame cibuľku nadrobno a začneme ju restovať na rozpálenej masti. Kyslú kapustu prepláchneme pod vodou, nakrájame na menšie časti a pridáme ju restovať k cibuľke. Premiešame a prikryjeme, aby sa kapusta chvíľku podusila a zmäkla. Údeninu a slaninku nakrájame nadrobno a spolu opekáme, kým nechytia peknú farbu. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu a zmiešame ich spolu s opečenou klobásou a slaninou. Necháme spoločne prehriať a na záver primiešame kapustu s cibuľou. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Môže sa podávať aj s kyslou smotanou.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky


Zemiaková omeleta

Budeme potrebovať:

– 6 zemiakov
– 150 g šunky
– 3 vajcia
– 1 cibuľu
– 1 dcl mlieka
– soľ, korenie
– plátok masla

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájame na drobno a opečieme na masle do zlatista. Do panvice pridáme kolieska zemiakov, trošku podlejeme vodou, aby sa cibuľa nepripálila, mierne posolíme a chvíľku necháme pod pokrievkou prehriať. Šunku nakrájame na rezance, ak je v celosti, môžeme ju aj nastrúhať. Vajcia vymiešame s 1 dcl mlieka, troškou soli a korením podľa chuti. Na vrstvu zemiakov nasypeme šunku, zalejeme rozmiešanými vajíčkami, zakryjeme pokrievkou a necháme prevariť. Dozdobíme jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Zemiakový paprikáš

Budeme potrebovať:

– 8 väčších zemiakov
– 2 klobásy alebo párky
– 250 ml paradajkového pretlaku
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– mletú papriku – sladkú alebo pálivú
– trochu masti/oleja
– soľ

Postup: Tento recept je známy aj ako „krumpli paprikáš“. Môže sa pripravovať ako echt chlapská verzia so štipľavou klobásou, alebo aj ako menej korenistá s párkami. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Ak sú kolieska ešte veľké, prekrojíme ich na polovicu. Na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vo chvíli, ako začne sklovitieť a rozvoniavať, ju odložíme z plameňa a primiešame 2 lyžičky mletej papriky. Do hrnca pridáme k cibuli a paprike nakrájané zemiaky, nakrájanú klobásu (alebo párky), prelisovaný cesnak a zľahka všetko v hrnci osmahneme. Podlejeme 3-4 dcl teplej vody a necháme pod pokrievkou dusiť. K polomäkkým zemiakom prilejeme paradajkový pretlak a privedieme k varu. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a podávame s chlebom.


Aké chutné dobroty si zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame