Veríte cereálnym tyčinkám z obchodu? Najlepšie spravíte, ak si ich pripravíte doma

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Vyhľadávajú ich najmä tí, ktorí túžia po zdravom životnom štýle. Kupujú ich aj strážcovia štíhlej línie, lebo si myslia, že im pomôžu schudnúť. Sú však müsli tyčinky skutočne také zdravé a nízkokalorické, ako sa nám zdá?

Nie všetky müsli tyčinky ponúkané na trhu sú zlé. Pri nákupe treba dbať na ich zloženie. Pod zdravým názvom sa môže ukrývať veľa látok, ktoré pre nás nie sú najvhodnejšie. Na čo si dať pozor?

Rozhodujúce je zloženie

Výrobcovia vyzdvihujú obsiahnutú vlákninu, ale podielom tuku, cukru a prídavných látok sa už nechvália. Ak si dôkladne prezriete obal, možno budete prekvapení, koľko cukru sa do tejto malej maškrty zmestí. V závislosti od veľkosti môže tyčinka obsahovať až 22 g, čiže až 5 kociek cukru! Ani tie s nápisom „bez pridaného cukru“ nie sú žiadnou výhrou. Musíte pri nich rátať s pridanými umelými sladidlami, ktorým vďačia za lákavú sladkú chuť.

Radšej bez polevy

Najhoršie sú na tom tyčinky s čokoládovou a jogurtovou polevou. Tá tvorí až tretinu hmotnosti a vyrába sa najmä z cukru a škodlivých stužených rastlinných tukov. Ich dlhodobý príjem zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky II. typu a poukazuje sa aj na možný negatívny vplyv na rakovinu hrubého čreva. Poleva zvyšuje aj kalorickú hodnotu produktu – a to asi o štvrtinu. Výrobcovia tak robia z niečoho, čo by mohlo byť skutočne zdravé, celkom nezdravú potravinu.


Mohlo by vás zaujať: Vyskúšajte domáce müsli: Dodajú vám energiu v podobe granole či tyčiniek


Keď sa hrajú na zdravé

Na müsli tyčinke si vraj môžete pochutiť aj počas diéty, keď nechcete porušiť svoje stravovanie. Pozrime sa však na ňu zblízka:

– Prednosťou je vysoký obsah vlákniny, za čo väčšina tyčiniek vďačí 38-percentnému podielu ovsa a 8-percentnému podielu orechov.
Z ďalších prísad už takú radosť nebudeme mať: cukrový sirup, trstinový cukor, stužené tuky, sójová múka a aróma.
– Pri 70-gramovom balení sa energetická hodnota pokojne vyšplhá na približne 330 kcal, čo nie je málo.

V upozornení sa častokrát dočítate, že produkt nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Alergény sú: glutén z ovsa, sója, mlieko, oriešky a mandle. Ešte stále si myslíte, že táto tyčinka je taká zdravá, ako sa zdalo na prvý pohľad? Ak chceme urobiť niečo pre svoje zdravie, vyberajme starostlivo.

Jesť, či nejesť?

Viaceré druhy obsahujú minimálne množstvo vlákniny, zato často až štvrtinový podiel cukru a stužených tukov. Majú pomerne vysoký glykemický index, teda síce dodajú energiu, ale len nakrátko – po zjedení rýchlo pocítite hlad. Nemusíte ich úplne zatracovať, len ich berte ako rýchly zdroj na doplnenie energie. Ak tyčinka, tak najviac jedna, a to len v prípade, že nemáte poruke zdravšiu možnosť.


Mohlo by vás zaujať: Sedem sabotérov vašej diéty: Ak chcete schudnúť, na tieto potraviny zabudnite!


Recept na nepečené domáce müsli tyčinky

Nie je nad to, keď viete, čo jete. Doma pripravené tyčinky sú zárukou kvality. Suroviny v nich možno obmieňať. Záleží len na tom, akej príchuti dávate prednosť.

Potrebujeme:

– po hrnčeku sypaných ovsených vločiek, strúhaného kokosu a zmesi semienok (sezamových, slnečnicových)
– ½ hrnčeka pšeničných klíčkov
– ½ kocky masla
– ½ hrnčeka medu
– niekoľko lyžíc mlieka
– podľa chuti hrozienka či iné kúsky sušeného ovocia, orechy

Postup: Na panvici pomaly a za stáleho miešania opražte spolu suché suroviny – vločky, kokos, semienka a klíčky. V kastróliku zahrejte maslo, med a mlieko. Medovú hmotu nalejte na suchú zmes a dobre premiešajte. Môžete pridať aj prepláchnuté hrozienka či rozdrvené orechy, zmes rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pritlačte rukou a nechajte dobre stuhnúť. Potom pokrájajte na tyčinky.


Aké chutné müsli tyčinky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Vlaďa, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close