Vianočná kapustnica: Recept plus tipy, aby bola tento rok naozaj skvelá!

Kapustnica

thinkstockphotos.com

Pomaly v každom dome rozvoniava škorica a vanilka, neklamný znak toho, že Vianoce sú za dverami. O pár dní k týmto arómam pribudne aj vôňa vianočnej kapustnice. Tá nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.

Všetci varíme kapustnicu, ale každý z nás má na ňu svoj vlastný recept. Jediné čo majú všetky druhy kapustnice spoločné je kvasená kapusta. Spôsob prípravy sa líši región od regiónu, mesto od mesta a aj sused od suseda. Každá domácnosť má svoje extra prísady, ktoré do nej pridáva. Taktiež záleží i od náboženských tradícií, aká bude kapustnica na vašom stole – s klobásou, údeným mäsom, alebo bude bezmäsitá.

Výborná kapustnica starej mamy

Receptov na kapustnice je mnoho, ale základ býva zväčša podobný.

Potrebujeme:

  • kvasenú kapustu
  • bravčovú masť
  • cibuľu (môžete pridať aj cesnak)
  • klobásu, údené mäso
  • sušené hríby, sušené slivky
  • ďalšie ingrediencie: bobkový list, mletá sladká paprika, celé čierne korenie, rasca, soľ

Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Postup:

Sušené hríby namočíte do vody aspoň na 15 minút. V hrnci na bravčovej masti, prípadne na oleji osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu a necháte restovať. Pridáte trochu mletej papriky pre lepšiu farbu a vlejete menšie množstvo vody. Kvasenú kapustu môžete premyť vodou, následne ju  pokrájate na menšie kúsky a pridáte do hrnca. Do kvasenej kapusty pridáte ďalšie ingrediencie ako bobkový list, korenie, soľ… Ďalej pridáte scedené hríby a klobásu a privediete kapustnicu do varu. Celú zmes dobrôt varíme asi 30-40 minút. Keď sú huby a kapusta takmer uvarené pridáme sušené slivky. Ku koncu varenia pridáme smotanu a zahustíme zátrepkou s trochou vody a múky. Všetko povaríme pár minút a môžete jesť. So soľou opatrne. Lepšie je menej ako viac. Ak máte radšej redšiu polievku nemusíte ju zahustiť.

Na klobáse záleží

Odporúčame dať prednosť kvalitnejšej klobáse, ktorú už poznáte a viete aká je jej príchuť. Menej kvalitná klobása nedodá polievke taký šmrnc, ako by ste v závere očakávali. Nakrájate ju asi na 1cm kolieska (alebo aj užšie) a vložte do polievky. Ak ju nakrájate na hrubšie kúsky, neuvoľní sa jej príjemná a lahodná chuť. Kto obľubuje údené mäso, môže pridať do polievky i to.


Mohlo by vás zaujať: Hriech, ktorý stojí za to: Mńam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Ako kapustnicu ešte vylepšiť?

Na Slovensku existujú stovky receptov na kapustnicu. Ak hľadáte inšpiráciu a chcete svoju tohtoročnú kapustnicu niečím vylepšiť máme pre vás pár tipov.

  • Na dochutenie sa môžu do kapustnice pridať hríby sušené slivky, sušené jablká či dokonca hrušky.
  • A nájdu sa aj kapustnice, kde miesto vody pridávajú vývar z údeného mäsa.
  • Ak dávate prednosť kyslejšej kapustnici, kvasenú kapustu nemusíte premývať a do polievky môžete počas varenia pridávať vodu z kapusty
  • Zahustiť polievku môžete miesto zátrepky aj nastrúhaným surovým zemiakom. Spestriť chuť kapustnice si môžete aj pridaním varených zemiakov v šupke. Tie si očistíte, nakrájate na kocky a do polievky ich pridáte tesne pred dovarením.
  • Existujú aj vegetariánske verzie kapustnice, miesto klobásky sa pridávajú sójové kocky či krúpy.
  • Hovorí sa, že kapustnica je najlepšia po 2-3 dňoch od jej uvarenia – keď sa všetky chute prepoja. U nás doma sa traduje, že najlepšia je kapustnica, ktorá je sedemkrát zohrievaná…

Ako to je u vás doma? Varíte podľa podobného receptu, alebo máte nejaké eso v rukáve, vďaka čomu je práve tá vaša najlepšia? Možno pridávate istú špeciálnu ingredienciu len do tej sviatočnej kapustnice a možno tú svoju pripravujete úplne inak.

Či kapustnicu pripravujete tak či onak, má svoje čaro a pevné miesto počas Vianoc na štedrovečernom stole.


Aký overený recept na prípravu vianočnej kapustnice využívate vy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.





Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close