Plody višne sú od jasne červených až po tmavočervené. Nepatria medzi najpopulárnejšie ovocie, pretože nie sú také sladké ako napríklad čerešne. Rovnako ako väčšina kôstkového ovocia pochádzajú z Ázie. Na naše územie ich doviezli Rimania v 12. storočí. V súčasnej dobe sú tieto ovocné stromy a kríky pestované po celom svete.
Višne obsahujú len málo vitamínov. Najvýraznejší je podiel vitamínov B a C, ale aj ten je len priemerný. Sú skôr zdrojom minerálnych a stopových látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Pre vysoký obsah jódu sú vhodné pre ľudí s ochoreniami štítnej žľazy a s bolesťami chrbtice. Veľké množstvo vápnika je potrebné pre zdravé kosti a zuby a správnu funkciu nervov. Nezanedbateľné množstvo železa je dôležité pre tvorbu červených krviniek. Draslík kontroluje funkciu svalov a obsah tekutín v tele. Prispieva k znižovaniu krvného tlaku a prejavov alergií. Pomáha pri ochoreniach srdca a ľadvín a pri únave. Reguláciu cukru v krvi riadi mangán. Okrem toho znižuje cholesterol, chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, podporuje rast kostí a chrupaviek. Dôležitý je aj pre dojčiace ženy, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Zinok obsiahnutý vo višniach chráni pečeň, neutralizuje škodlivé účinky alkoholu a upokojuje nervy. Má vplyv i na rozmnožovanie – rozhoduje totiž o tvorbe spermií, podporuje počatie a správny priebeh tehotenstva. Nevyhnutný pre fungovanie organizmu je bór a fosfor.
Čističky tela
Višne dokážu na seba viazať škodlivé látky, ktoré sa tak môžu z tela vylúčiť. Pomáhajú čistiť krv, pečeň a ľadviny. Najnovšie štúdie naznačujú, že ich konzumácia ma blahodarný vplyv na liečenie cukrovky. Farbivo antokyanín totiž podporuje tvorbu inzulínu. Britský výskum zase dokazuje, že 300 g ovocia alebo šťavy denne, vás môžu zbaviť nespavosti.
I keď po konzumácii višní často nastúpi pocit smädu, radšej ich nezapíjajte. Môžu sa totiž dostaviť problémy s trávením sprevádzané silnými kŕčmi v bruchu.
Tiež by vás mohlo zaujať: Čerešničky, čerešne: Užite si sezónu tejto sladkej pochúťky plnej zdravia
Preč s nadváhou
Višne pomáhajú pri znižovaní nadváhy tým, že neutralizujú tuky, ktoré sa potom nedostanú do krvi. Stonky višní sa pridávajú do podporných prostriedkov na redukciu hmotnosti. Navyše pomáhajú z tela odstraňovať škodlivé látky, takže sa hodia i na očistné kúry. Je veľká škoda, že ich bežne v obchode nekúpite, zato v lekárni máte široký výber prípravkov s výťažkami višní.
Čaj z višňových stoniek
Čaj z višňových stoniek sa varí už od pradávna ako liek na bronchitídu. Stonky sa zbierajú od júna do konca augusta a sušia sa pri izbovej teplote. Sušené stonky zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 5 minút lúhovať. Odvar sceďte a pri chorobe pite dvakrát denne. Stonky sa používajú aj proti hnačkám, pri chronických a akútnych problémoch s močovými cestami a pri liečení miestnych opuchov. Odvary z listov sa pijú pri málokrvnosti a nadmernej plynatosti.
Z kôry stromu často vyteká višňová živica. Tá sa v ľudovej liečbe používala proti kožným vyrážkam. Krásne višňové drevo sa používa v rezbárstve a na výrobu nábytku.
Výťažky z ovocia sa využívajú v kozmetike. Majú schopnosť vyživovať bunky a spomaľovať starnutie pokožky.
Z ovocia sa vyrába višňový sirup, ktorý sa používa na zlepšenie chuti liekov a na prípravu osviežujúcich nápojov pre chorých. Navyše obsahuje látky, ktoré umožňujú ľahšie vstrebávanie účinných zložiek liekov.
Ako upraviť višne?
V kuchyni sa najčastejšie uplatňujú pri výrobe kompótov, džemov, štiav a zákuskov. Dajú sa kandizovať aj sušiť. Pokiaľ nespotrebované čerstvé ovocie skladujete v chladničke, nemali by ste ho dávať blízko aromatických potravín. Majú totiž tendenciu preberať ich vôňu. Višne našli uplatnenie i v likérnictve – vyrába sa z nich griotka a maraschino.
Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!
Bublanina zo zemiakového cesta
Višňovou bublaninou zo zemiakového cesta nepohrdnú deti ani dospelí. Príprava je jednoduchá. Zmiešajte 4 žĺtky s 200 g práškového cukru. Pridajte 250 g uvarených na jemno nastrúhaných zemiakov a 100 g detskej krupice. Zo 4 bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý zapracujete do cesta. Cesto nalejte na vymazaný a múkou vysypaný plech a obložte 400 g višní. Dajte do trúby a pečte pri 180 °C približne pol hodiny. Jednotlivé porcie môžete ozdobiť šľahačkou a lístkom mäty.
Medová zmrzlina s višňami
Poteší vás nie len v lete. Do peny si vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s vanilkovým cukrom. Pridajte 2 lyžice medu, 1 lyžičku mletej škorice a dôkladne premiešajte. Jednu smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuhej šľahačky a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z dvoch bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do pripravenej hmoty. Hotový krém dajte do mrazničky, do doby než stuhne. K zmrzline si pripravte višňovú omáčku. Umyte a vykôstkujte 300 g višní, dajte do hrnca s 2 lyžicami cukru a zahrievajte tak dlho až sa cukor rozpustí. Nakoniec pridajte 2 lyžice rumu a nechajte zovrieť. Zmrzlinu dajte do misiek, polejte omáčkou s višňami a servírujte.
Zdieľať na