Výborné pohostenie na Silvestra: Tieto slané chuťovky musíte vyskúšať

Slané pečivo

plnielanu.sk

Po sladkých vianočných dobrotách prichádza na rad slané pečenie na Silvestrovskú oslavu. Niečo malé dobré na zahryznutie príde vhod či už trávite posledný deň v roku doma pri telke alebo v spoločnosti priateľov.

Maslové banketové rožky

Chutné malé pečivo, ktoré podávame k rôznym šalátom alebo studeným obloženým misám.

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 balenie čerstvého droždia (42g)
  • 6,5 dl mlieka
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžica cukru
  • 130 g rozpusteného masla
  • 1 vajíčko na pomastenie

Postup: Z deci vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások, soľ, maslo a zamiesime cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste 20 minút. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do malých bochníkov. Každý bochník vyvaľkáme na kruh a rozrežeme na 8 častí podobne ako pizzu. Jednotlivé trojuholníky stáčame na rožky z vonkajšej časti kruhu smerom dostredu k cípu a konce rožkov jemne ohneme do tvaru oblúčika. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať makom, sezamom, rascou a pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu alebo papieri na pečenie pri teplote 170ºC.


Mohlo by vás zaujímať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Syrové slimáčiky

Chrumkavé krekry k vínu a pivu.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g stuženého tuku
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 dl mlieka

Plnka:

  • 250 g masla
  • 300 g nastrúhaného syra
  • trošku mletej papriky

Postup: Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6 častí a vyvaľkáme. Každú časť potrieme syrovou plnkou, pevne zvinieme ako roládu a odložíme na 6 hodín do chladu zabalené do fólie. Potom krájame z rolády rezy hrubé asi 3-5mm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol, posypeme zvechu vegetou a pečieme do zlatista 20-25 minút pri teplote 200ºC.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Bryndzové pagáčiky

Výhodou týchto pagáčikov je, že zostanú niekoľko dní mäkké, takže sa dajú pripraviť aj vopred.

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 250 g bryndze
  • 2 žĺtky
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 lyžička soli
  • 30 g droždia
  • 1 dl vlažného mlieka
  • trošku cukru

Postup: Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Necháme vykysnúť a spolu s ostatnými surovinami vymiesime hladké cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť hodinu. Vyvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech, potierame rozšľahaným posoleným vajíčkom. Necháme na plechu kysnúť ešte ďalších 15 minút a pečieme 10-15 minút pri teplote 170-180ºC.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Jogurtové tyčinky so sezamom

Potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g zmäknutého masla
  • 150 ml hustého bieleho jogurtu
  • soľ podľa chuti
  • vajíčko na potretie
  • sezam

Postup: Z prísad rukami dôkladne spracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-4mm, potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a dobre posypeme sezamom. Ostrým nožom krájame na dlhé tenké tyčinky, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút pri teplote 200ºC.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Slané keksy s pivom

  • 1 kg hladkej múky
  • 1/2l piva
  • 7,5 dl oleja (olivový, slnečnicový)
  • 1 prášok do pečiva
  • trošku soli
  • sezam

Postup: Z múky, piva, oleja, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto, nemá byť príliš mäkké, podľa druhu oleja prípadne dosypeme múku. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, posypeme sezamom a nakrájame na hrubšie krátke tyčinky – štangle. Ukladáme na plech, keďže cesto je dosť mastné, nie je treba ho mastiť. Pečieme 20 minút pri teplote 200-220ºC.


Aké chutné pohostenie si na Silvestra zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk/mm, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close