Domáci dip k pečeným zemiakom
Potrebujeme:
- 1 téglik kyslej smotany
- 100 g syra s modrou plesňou
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžicu šťavy z citróna
- soľ, čierne korenie
- 1-2 strúčiky cesnaku
Postup: Syrový dip je veľmi jednoduchý na prípravu. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsku, pečeným zemiakom, dokonca aj k lupienkom či kúskom zeleniny. Vidličkou popučíme plesňový syr a primiešame všetky ostatné ingrediencie. Do miešania sa môže zapojiť aj metličkový mixér, aby bola zmes krásne hladká. Dochutíme soľou a čiernym korením (ak je treba, pretože syr má svoju vlastnú slanosť). Cesnak je voliteľná prísada – je vhodný pre každého, kto má rád prijemne aromatické pokrmy.
Náš tip na zaujímavé podujatie: Richard Müller a hostia – Šansóny a iné piesne
Výborný syrokrém na pečivo
Potrebujeme:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 kávovú lyžičku jedlej sódy
- plátok masla – hrúbka 1 cm
- na dochutenie – soľ, mletú červenú papriku alebo čerstvé bylinky
Postup: Výsledok tohto receptu sa nápadne ponáša na drahé kupované vaničkové syrokrémy alebo tavené syry v črievku. Avšak s tým rozdielom, že sa vyhneme množstvu taviacich chemických solí a konzervantov. Celý postup výroby je parádne jednoduchý. Tvaroh popučíme v miske so štipkou soli. Dôkladne vmiešame lyžičku jedlej sódy a necháme 10-15 minút postáť. V malom hrnčeku necháme rozpustiť maslo. Teplé ho vlejeme k tvarohovej zmesi a rýchlo dohladka vymiešame. Získame neutrálny základ, do ktorého sa môže pridať červená mletá paprika, chilli alebo čerstvé nasekané bylinky.
Mohlo by vás zaujať: Milovníci syrov, pozor! Pripravte si dobroty, ktoré sa vám rozplynú na jazyku
Tradičný „syrek“, alebo hrudka v novom šate
Potrebujeme:
- vajcia – 10 kusov
- 1 liter plnotučného mlieka
- 1 polievkovú lyžicu soli
- 1 lyžičku cukru
- 50 gramov tvrdého syra (s obsahom tuku aspoň 40 %)
- 3 mrkvy
- misky, cedidlo, gázu alebo bielu látkovú plienku
Postup: Aj keď sa tento recept, dobre známy ako hrudka alebo syrek, spája najmä so sviatkami jari, je škoda nevyužiť jeho potenciál pri príprave studených mís. Uvidíte, že sa „záhadne“ vytratí ako prvý.
Očistenú mrkvu nakrájame na pásiky a potom na menšie kúsky. Uvaríme ich domäkka v osolenej vode. Tvrdý syr nastrúhame najemno. Do hrnca rozbijeme 10 vajíčok a rozmiešame metličkou. Prilejeme 1 liter plnotučného mlieka a premiešame. Na strednom plameni pomaly, za stáleho miešania zohrievame. Počas toho pridáme uvarené kúsky mrkvy, lyžičku cukru a lyžicu soli.
Treba stále miešať, inak sa zmes chytí na dne a prihorí. Postupne sa začne oddeľovať voda a zmes bude viditeľne hrudkovať. Nenechávame ju vyzrážať úplne, inak bude hrudka tvrdá a bude sa droliť. Pred dovarením rýchlo primiešame syr, ktorý jej dodá vláčnosť a lepšiu odolnosť pri krájaní.
Pripravíme si cedidlo, do ktorého dáme gázu/plienku. Voda z hrudky odtečie do misky a v gáze zostane jemná hmota. Pomaly z nej vytlačíme vodu (pozor – zmes je horúca) a v tkanine vytvarujeme bochník. Uviažeme o varešku a preložíme cez okraje veľkého hrnca. Necháme do rána odkvapkať a v gázovom batôžku vytuhnúť. Kto má rád pestrejšie pokrmy, nech sa nebojí primiešať petržlenovú vňať alebo baby špenát.
Dobrú chuť!
Aké syrové recepty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.