O ľadovom čaji by sa dalo povedať, že je to nápoj, ktorý naberá na popularite vždy s nástupom horúcich letných dní. Čaj ako taký, je druhý najobľúbenejší nápoj na svete, hneď po čistej vode. Sprevádza nás každým dňom, no v lete si ho oveľa radšej vychutnávame v jeho studenej verzii.
Zaujímavé fakty o ľadovom čaji
Zelený, čierny, biely, oolong, ovocný, na prípravu ľadového čaju sa dá použiť ktorýkoľvek druh. Vedeli ste, že ľadový čaj bol vynájdený, respektíve spopularizovaný, v roku 1904 na Svetovej výstave v Saint Louis? Hoci, už od konca 19. storočia si obyvatelia južnej časti USA obľúbili popíjanie chladného čaju počas horúcich dní, až na tejto výstave si ľadový čaj získal všeobecnú popularitu. Chúťky Európanov dobíjal ľadový čaj ešte dlhé roky, v mnohých krajinách sa stal obľúbeným až koncom 20. storočia.
1. Pri príprave používame studenú vodu
Znie to celkom logicky, že ak si chceme ľadový čaj pripraviť doma, zvolíme horúcu alebo prevarenú vodu, aby sme zabezpečili dlhšiu trvanlivosť hotového nápoja. Málokto však už vie, že ak pri príprave použijeme studenú vodu, urobíme oveľa lepšie. Prečo to tak je?
Pretože studená voda má viac kyslíka, ktorý je povinnou zložkou potrebnou na otvorenie flavonoidov v čajových lístkoch. Na prípravu ľadového čaju možno zvoliť akýkoľvek typ čajových lístkov, možnosti sú doslova nekonečné. Postup so studenou vodou však umožňuje získať optimálnu chuť z čajových lístkov do ľadového nápoja. Vylúhovaný a precedený čaj možno naliať do džbánu a ešte nechať v chladničke, alebo ho naliať do pohára a pridať kocky ľadu.
Pre intenzívnejší chuťový zážitok sa odporúča vytlačiť do ľadového čaju aj trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy, prípadne vložiť pár plátkov z citrusového ovocia. Tajomstvom tohto procesu je, že kyselina citrónová uchováva v čaji flavonoidy, ktoré podporujú chuť. Vedeli ste, že existuje aj trochu zábavný termín, ktorý sa nazýva „agónia lístkov“ a odkazuje na reakciu čajových lístkov, ktoré sa skrútia a otvoria, keď sa na ne naleje horúca voda. Čiže pri ľadovom čaji by žiadna agónia už hroziť nemala.
2. Ľadový čaj má svoj mesiac
Turci alebo Briti uprednostňujú horúcu verziu čajového nápoja, na rozdiel od Američanov, ktorí ľadový čaj doslova milujú. Podľa štatistík Čajovej asociácie U.S.A Inc. odhadom až 80 % spotrebovaného čaju predstavuje v USA jeho ľadová alebo chladená forma. Aj vďaka nesmiernej popularite sa 10. jún stal národným dňom ľadového čaju a celý mesiac jún je zas národným mesiacom ľadového čaju.
3. Nápad, ktorý sa stal hitom
Horúci letný deň v Saint Louis na Svetovej výstave v roku 1904 a hrnúce sa davy ľudí spôsobili, že horúčava bola ešte neznesiteľnejšia. Svoj predajný stánok s horúcim čajom tam mal aj Richard Belchynden – majiteľ anglických čajových plantáží. V horúcom počasí o teplý nápoj nemal nikto záujem, ale našťastie dostal nápad a do teplého čaju nasypal ľad. Tento nápoj sa stal hitom výstavy takmer okamžite.
4. V histórii sa čaj používal aj do slávnostných drinkov
Verte alebo nie, ale už v 18. storočí bol čaj ingredienciou, ktorá sa pridávala do miešaných nápojov. Často sa miešal s brandy, rumom alebo so šampanským, aby vytvoril zaujímavý kokteilový nápoj tej doby.
5. Hydratácia aj antioxidanty
Bez ohľadu na to, či je čaj teplý alebo studený, má viacero benefitov pre zdravie človeka. Je to jeden z najlepších hydratujúcich nápojov a je skvelým zdrojom antioxidantov. Tie sú dobré pre zdravie pokožky, ale tiež chránia organizmus pred predčasným starnutím. Napríklad zelený čaj je už všeobecne známy tým, že dokáže pomáhať znižovať cholesterol a dokáže upokojiť aj nervy.
Zdieľať na