Káva. Niektorí si bez nej nevedia predstaviť deň, pre iných je len niečím nezdravým, čo odsudzujú. V rozumnom množstve (2-3 šálky za deň) však káva nie je pre telo škodlivá. Ba priam naopak – pretože obsahuje množstvo antioxidantov. Voliť by ste však mali radšej rozpustnú kávu a jej pitie sa neodporúča na lačný žalúdok. Jej chuť si však môžete dopriať aj v inej forme – prostredníctvom chutných kávových zákuskov. Nechajte sa inšpirovať.
Kávové rezy
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 prášok do pečiva
- 100 g granka
- 100 ml oleja
- 100 ml uvarenej rozpustnej kávy
- čokoládová poleva
- malinový lekvár
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a pridáme ku nim granko, múku s práškom do pečiva, olej a lyžicu uvarenej kávy. Zmes poriadne vymiešame a dáme piecť do rúry na 30 – 40 minút pri teplote 180°C. Upečený koláč pokvapkáme uvarenou kávou, natrieme ho lekvárom a naň nanesieme čokoládovú polevu. Dáme stuhnúť do chladu, nakrájame na kocky a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujímať: Milovníci kakaa, máme niečo pre vás: Vyskúšajte niektorú z týchto dobrôt!
Kávové muffiny
Potrebujeme:
- 150 g múky
- 150 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžice uvarenej rozpustnej kávy
- 2 lyžice mlieka
- kúsky čokolády
Postup: Maslo vymiešame s cukrom a pridáme ku nemu vajcia a kávu zmiešanú s mliekom. Zamiešame a pridáme múku s práškom do pečiva, kúsky čokolády a dobre zamiešame. Plníme košíčky, ktoré dáme do rúry upiecť na 15 – 20 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zaujímať: Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!
Kávová roláda
Potrebujeme:
Krém:
- 1 mascarpone
- 1 malé maslo (125 g)
- 100 g trstinového cukru
- 3 lyžice uvarenej rozpustnej kávy
Cesto:
- 4 vajcia
- 100 g múky
- 100 g trstinového cukru
- ½ lyžice kakaa
- 2 lyžice oleja
- uvarenú rozpustnú kávu
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a pridáme ku nim múku, kakao, 2 lyžice uvarenej kávy a olej. Dáme upiecť do rúry na 15 – 20 minút pri teplote 180 °C a po upečení pokvapkáme kávou, ešte teplé zrolujeme a necháme vychladnúť. Krém si pripravíme zmiešaním masla, mascarpone, cukru a uvarenej kávy. Naplníme ňou vychladnutú roládu, zrolujeme a dáme stuhnúť. Vrch môžeme poliať čokoládou, alebo posypať nastrúhanými mandľami.
Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu kávových zákuskov? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v našej diskusii.
Zdieľať na