Pochúťky z jabĺk, hrušiek či hrozna: Pripravte si na zimu sirup či detskú výživu

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Spracovávate si ovocie na zimu?

Jednoduchým spracovaním hrušiek si môžeme pripraviť napríklad aj chutnú detskú výživu

Jeseň je tu a s jej nástupom pomaly vrcholí sezóna zavárania. V záhradkách a sadoch je ešte stále množstvo ovocia a zeleniny, ktoré priam volajú po tom, aby sme ich spracovali na horšie časy. Ak vám už dochádzajú nápady, skúste načerpať inšpiráciu v článku, ktorý sme si pre vás pripravili.


Hrušková detská výživa

Potrebujeme:

  • 2 kg hrušiek
  • kryštálový cukor podľa potreby
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • vodu podľa potreby

Postup: Očistené nakrájané hrušky dáme do hrnca (vhodnejšie sú mäkšie druhy) a podlejeme vodou. Pridáme cukor (podľa sladkosti ovocia) a kyselinu citrónovú. Varíme približne 10 minút, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme. V tejto fáze ešte môžeme dochutiť cukrom, ak sa nám výživa zdá málo sladká. Plníme do malých pohárov a sterilizujeme. Netreba dlho, stačí, aby sa dobre prichytil vrchnák.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Jablkové želé

Potrebujeme:

  • mäkké opadané jablká

Postup: Dobre vyzreté opadané jablká (musia byť dostatočné sladké) umyjeme, pokrájame a odstránime zahnité alebo inak poškodené časti (jadrovníky môžu ostať). Postavíme ich na mierny oheň, podlejeme šálkou vody, aby sa nepripálili a necháme rozvariť. Následne rozmixujeme a necháme cez hustú gázu odkvapkať až do druhého dňa. Šťavu necháme zredukovať (približne 2 hodiny), zozbierame penu a horúce plníme do čistých pohárov. Takto pripravené želé sa dá použiť v rôznych múčnikoch alebo na ozdobu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Hroznový sirup

Potrebujeme:

  • hrozno
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú

Postup: Hrozno očistíme a dáme do hrnca. Podlejeme ho troškou vody (nie je to nutné, lebo šťavu pustí veľmi rýchlo) a premiešavame. Na miernom ohni ho takto varíme približne hodinu a zmes precedíme cez sitko. Šťavu vrátime do hrnca a pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Na 1 liter šťavy dáme približne 1 kg cukru a 14 gramov kyseliny. Zmes zohrejeme na bod varu, plníme fľaše a zbierame penu. Zavárame 20 minút na maximálne 90 stupňoch.


Pripravujete si domácu detskú výźivu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • jozef 20.12.2013, 08:45

    a toto prosim vas kto tu pise co neviete ze vsetky tepelne upravene potraviny su kyselinotvorne jak to sem mozte dat pod clanok o prekyseleni organizmu hehe pometenci.

1

Pridať komentár