Pochúťky z jabĺk, hrušiek či hrozna: Pripravte si na zimu sirup či detskú výživu

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Spracovávate si ovocie na zimu?

Jednoduchým spracovaním hrušiek si môžeme pripraviť napríklad aj chutnú detskú výživu

Jeseň je tu a s jej nástupom pomaly vrcholí sezóna zavárania. V záhradkách a sadoch je ešte stále množstvo ovocia a zeleniny, ktoré priam volajú po tom, aby sme ich spracovali na horšie časy. Ak vám už dochádzajú nápady, skúste načerpať inšpiráciu v článku, ktorý sme si pre vás pripravili.


Hrušková detská výživa

Potrebujeme:

  • 2 kg hrušiek
  • kryštálový cukor podľa potreby
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • vodu podľa potreby

Postup: Očistené nakrájané hrušky dáme do hrnca (vhodnejšie sú mäkšie druhy) a podlejeme vodou. Pridáme cukor (podľa sladkosti ovocia) a kyselinu citrónovú. Varíme približne 10 minút, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme. V tejto fáze ešte môžeme dochutiť cukrom, ak sa nám výživa zdá málo sladká. Plníme do malých pohárov a sterilizujeme. Netreba dlho, stačí, aby sa dobre prichytil vrchnák.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Jablkové želé

Potrebujeme:

  • mäkké opadané jablká

Postup: Dobre vyzreté opadané jablká (musia byť dostatočné sladké) umyjeme, pokrájame a odstránime zahnité alebo inak poškodené časti (jadrovníky môžu ostať). Postavíme ich na mierny oheň, podlejeme šálkou vody, aby sa nepripálili a necháme rozvariť. Následne rozmixujeme a necháme cez hustú gázu odkvapkať až do druhého dňa. Šťavu necháme zredukovať (približne 2 hodiny), zozbierame penu a horúce plníme do čistých pohárov. Takto pripravené želé sa dá použiť v rôznych múčnikoch alebo na ozdobu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Hroznový sirup

Potrebujeme:

  • hrozno
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú

Postup: Hrozno očistíme a dáme do hrnca. Podlejeme ho troškou vody (nie je to nutné, lebo šťavu pustí veľmi rýchlo) a premiešavame. Na miernom ohni ho takto varíme približne hodinu a zmes precedíme cez sitko. Šťavu vrátime do hrnca a pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Na 1 liter šťavy dáme približne 1 kg cukru a 14 gramov kyseliny. Zmes zohrejeme na bod varu, plníme fľaše a zbierame penu. Zavárame 20 minút na maximálne 90 stupňoch.


Pripravujete si domácu detskú výźivu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • jozef 20.12.2013, 08:45

    a toto prosim vas kto tu pise co neviete ze vsetky tepelne upravene potraviny su kyselinotvorne jak to sem mozte dat pod clanok o prekyseleni organizmu hehe pometenci.

1

Pridať komentár