Jeseň je tu a s jej nástupom pomaly vrcholí sezóna zavárania. V záhradkách a sadoch je ešte stále množstvo ovocia a zeleniny, ktoré priam volajú po tom, aby sme ich spracovali na horšie časy. Ak vám už dochádzajú nápady, skúste načerpať inšpiráciu v článku, ktorý sme si pre vás pripravili.
Hrušková detská výživa
Potrebujeme:
- 2 kg hrušiek
- kryštálový cukor podľa potreby
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- vodu podľa potreby
Postup: Očistené nakrájané hrušky dáme do hrnca (vhodnejšie sú mäkšie druhy) a podlejeme vodou. Pridáme cukor (podľa sladkosti ovocia) a kyselinu citrónovú. Varíme približne 10 minút, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme. V tejto fáze ešte môžeme dochutiť cukrom, ak sa nám výživa zdá málo sladká. Plníme do malých pohárov a sterilizujeme. Netreba dlho, stačí, aby sa dobre prichytil vrchnák.
Tiež by vás mohlo zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?
Jablkové želé
Potrebujeme:
- mäkké opadané jablká
Postup: Dobre vyzreté opadané jablká (musia byť dostatočné sladké) umyjeme, pokrájame a odstránime zahnité alebo inak poškodené časti (jadrovníky môžu ostať). Postavíme ich na mierny oheň, podlejeme šálkou vody, aby sa nepripálili a necháme rozvariť. Následne rozmixujeme a necháme cez hustú gázu odkvapkať až do druhého dňa. Šťavu necháme zredukovať (približne 2 hodiny), zozbierame penu a horúce plníme do čistých pohárov. Takto pripravené želé sa dá použiť v rôznych múčnikoch alebo na ozdobu.
Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie
Hroznový sirup
Potrebujeme:
- hrozno
- kryštálový cukor
- kyselinu citrónovú
Postup: Hrozno očistíme a dáme do hrnca. Podlejeme ho troškou vody (nie je to nutné, lebo šťavu pustí veľmi rýchlo) a premiešavame. Na miernom ohni ho takto varíme približne hodinu a zmes precedíme cez sitko. Šťavu vrátime do hrnca a pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Na 1 liter šťavy dáme približne 1 kg cukru a 14 gramov kyseliny. Zmes zohrejeme na bod varu, plníme fľaše a zbierame penu. Zavárame 20 minút na maximálne 90 stupňoch.
Pripravujete si domácu detskú výźivu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na