Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Bryndza je považovaná za probiotický zázrak

Probiotiká, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vašich črevách, dbajú o ich zdravie a správnu funkciu. A keďže sa hovorí, že až 70% zdravia, resp. imunity, pochádza práve z čriev, logicky to znamená, že by ste mali dbať o to, aby probiotiká v tele nechýbali. Dopriať si ich možno v umelej forme prostredníctvom tabliet, ale aj v prírodnej forme, v podobe zdravých dobrôt. Akých?


Prečo telo potrebuje probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, prospievajúce vašim črevám, tráveniu a fungovaniu imunity. Okrem toho však pomáhajú aj detoxikovať telo, znižujú zlý cholesterol, nadmerné hodnoty krvného cukru a majú priaznivý vplyv aj na žalúdok, črevá a pečeň. Dokážu tiež napomôcť v boji proti alergiám, onkologickým ochoreniam, tráviacim problémom, ako aj rozličným infekciám, plesniam či kvasinkám. Zlepšujú celkové zdravie, predlžujú život a zlepšujú jeho celkovú kvalitu.

Ako to funguje?

Probiotiká bojujú v čreve s hnilobnými a patogénnymi baktériami a zabíjajú ich. Tieto vám potom už nemôžu škodiť a spôsobovať ochorenia. Následnou produkciou kyseliny mliečnej si telo udržiava správne pH. Avšak priaznivých probiotických kmeňov musí byť v tele dostatok, aby mali šancu udržiavať v ňom rovnováhu. Preto je ich pravidelný prísun skutočne dôležitý, zvlášť pre ľudí trpiacich zníženou imunitou.


Mohlo by vás zaujať: Potraviny pre zdravší životný štýl: Zaraďte ich do jedálnička čo najskôr!


Treba sa zamerať na budovanie silnej imunity

V súčasnej dobe neustále silnejúcich baktérií a vírusov a zároveň neustále väčšej rezistencii antibiotík voči nim, je potrebné zamerať ochranu svojho zdravia najmä na prevenciu - teda na posilňovanie imunity. Jedným z účinných trikov ako to dosiahnuť, je aj zásobovanie tela dostatočným množstvom probiotík, najlepšie v prírodnej forme. Kde ich však zobrať? Možností je hneď niekoľko.

Bryndza – probiotický zázrak!

Prírodných produktov s obsahom probiotických živých kultúr je niekoľko. Medzi najvýznamnejšie a najbohatšie zdroje však rozhodne patrí pravá slovenská bryndza. Zatiaľ čo jogurty obsahujú 2 – 3 probiotické kmene, bryndza ich môže obsahovať až 28! Omnoho zdravšia je pritom 100% ovčia bryndza, nie taká, kde sa nachádza len jej podiel. Ak chcete skutočnú probiotickú bombu, kupujte len čistú nepasterizovanú ovčiu bryndzu, alebo aspoň takú, ktorá obsahuje čo najviac, minimálne 50% ovčej časti. Bryndza obsahuje ešte aj vitamíny skupiny B, minerály a bielkoviny. A čo je najlepšie, pravý bryndzový čas klope na dvere – vychutnajte si preto pravú „májovku“ do sýtosti s vedomím, že robíte niečo nielen pre svoje chuťové bunky, ale aj pre celkové zdravie.


Mohlo by vás zaujať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete


Aké potraviny ešte obsahujú probiotiká?

  • jogurt (ideálne domáci)
  • cmar
  • žinčica
  • acidofilné mlieko
  • kefír
  • kvasená kapusta
  • a iné fermentované, resp. kvasené produkty

Probiotiká podporujú prebiotiká

Činnosť probiotík v tele podporujú aj názvom podobné prebiotiká. Ide o látky, ktoré sú doslova živnou pôdou pre rast telu nenahraditeľných probiotík. Do skupiny látok, ktoré plnia túto funkciu, patrí najmä vláknina a vitamíny skupiny B. Na doplnenie probio a prebiotík nezabúdajte v čase zvýšenej fyzickej, ako aj psychickej záťaže, pri liečbe antibiotikami, pri infekčných ochoreniach, pri rekonvalescencii po chorobách, poruchách metabolizmu, či pri častých a jednostranných diétach.

Náš tip: Ak chcete zabiť dve muchy jednou ranou, vsaďte najmä na bryndzu či kvasenú kapustu. Obe sú zdrojom prebiotík aj probiotík súčasne.


Dopĺňate si nejakým spôsobom mimo bežnej stravy probiotiká? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (20)

  • Tina 16.02.2016, 18:45

    10 € za bryndzu? to mi príde nejak veľa, však toľko nedám ani za domácu. To je aké veľké množstvo? Inaak dala by som si také bryndzové halušky domáce :) s domácou slaninkou... Keď som bola na antibiotikách, tak som používala biopron 9 premium na podporu črevnej mikroflóry, lebo som ten človek, ktorý keď je chorý, tak toho veľa nezje. Inak si sme si teraz obľúbili tmavé pečivko a najlepšie domáci chlebík, ale nie vždy mám na neho čas. Bryndzu väčšinou vozím od tety, ktorá vyrába aj skvelé korbáčiky :) Takže tam bude dostatok živej kultúry ;)

  • karel 01.02.2016, 20:01

    kašlem na celu bryndzu,už stojí 10 eur.Komunisti sa báli jesť bryndzu v lete.

  • dodo 26.05.2015, 06:33

    a hlavne treba vela trtkat , aspon 3krat denne a potom este doma na vecer z vlastnou zenou !!!!!

  • Klaudia 27.04.2015, 22:43

    najlepšie sú laktobacily papať, hlavne pri antibiotikách, obsahujú probiotika. ja užívam vždy laktobacily swiss imunit keď mám podráždený žalúdok alebo ma bolí a pomáhajú

  • Jayro 16.07.2014, 13:01

    100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew

  • niki 19.04.2014, 22:40

    ale ved nepasterizovane mliecne vyrobky mozu sposobovat zdravotne problemy, nerozumiem tomu

  • Noro 18.04.2014, 01:55

    Stači ísť na Miletičku a kúpiť nepasterizovanú ovčiu bryndzu a čo je dôležité-jesť ju bez tepelnej úpravy len tak s jarnou cibuľkou a celozrnnou bagetou-chlebom. Netreba ju ani soliť,lebo sol je srdcový zabiják stači len tak bez úpravy nanajvýš s červenou mletou paprikou a mletou rascou ! Dobrú chuť !!!

  • Dagmar 15.04.2014, 17:29

    Ak sa chcete dozvediet skoro vsetko o PRIRODNYCH probiotikach odporucam http://www.daflorn.com/sk/ . Uzivam aj ked nemam zdravotny problem a mozno prave preto ho nemam...

  • assap 15.04.2014, 14:16

    Kup si ovci syr na salasi.Doma daj na chladne miesto do spajzy,zataz doskou-takou hrubou tazkou z bukoveho ci duboveho dreva co sa pouziva v kuchyni na krajanie.Prikri bavlnenym obruskom aby sa na syr neprasilo.Nechaj 2-3 dni aby sa vytlacila srvatka.Ci je vyzrety poznas podla toho ze do neho pichnes drevenym koncom varechy a musi sa syr na palicku lepit.To je dolezite lebo ked zomelies nevyzrety syr tak bryndza bude horka.Ked rozkrojis syr tak ma diery ako emental.Potom zomelies na masovom mlyncenu s najmensimi dierkami.Na 1 kilo syra sa dava 1 polievkova lyzica soli.Dobre premiesat az kym nelepi Potom sa necha zasa v spajzi na 48 hodin a znovu zomelie a premiesa a bryndza je hotova.Das do chladnicky ,ak mas moc tak rozporcujes a do mrazaku kde vydrzi aj 3 roky a je stale dobra.Ja som uz v piatok kupil ovci syr 7 eur za kilo.Ovce sa uz pasu. Nie vsade.

  • kikino 15.04.2014, 14:07

    Kedze je zname, ze 70% imunity zabezpecuju creva, tak z toho NE-vyplyva zrat tabletky.. Jedine co z toho vyplyva je fakt, ze treba udrziavat creva v zdravom stave. Ked vidim kolko kartonov tzv Aktivie je v obchodoch a kolko tupcov ma tohto "blivajzu" plne kosiky, tak mi je smutno a smiesne zaroven. Ludia su tak nachylni na tieto reklamne zvasty, ze je to uz epidemia.. Nebudem sa cudovat ked pride na trh krasna dizajnova krabicka s mega-reklamou vsade kam sa pozries a vnutri bude zabalene hovno. Ludia to bez mihnutia oka kupia.. Preco ? Lebo reklama, ..lebo v telke povedali..

1 2 >

Pridať komentár