Nájde sa len málo ľudí, ktorým by nechutili pagáče. Toto skvelé slané pečivo sa výborne hodí ako príloha k polievke, napríklad k hustej fazuľovej, ale tiež len na domáce pojedanie k pivu, vínu alebo aj čaju. Inšpirujte sa troma verziami, medzi ktorými nájdete jeden na klasické oškvarkové pagáče, ale tiež jednoduché a rýchle bryndzové a vegetariánske zemiakové.
Klasické oškvarkové pagáče
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 500 g mletých oškvarok
- 250 g tuku na pečenie
- 300 ml mlieka
- 3 vajcia
- 1 kocku droždia
- 1 ČL cukru
- soľ
Postup: Preosejeme múku, v ktorej si v strede vytvoríme jamku. Do nej nasypeme jednu čajovú lyžičku cukru a rukou nadrobíme droždie. Zalejeme teplým mliekom, ktoré ohrejeme na takú teplotu, aby nás nepálilo a zároveň bolo dostatočne zohriate. Po chvíli pridáme tuk na pečenie a dôkladne rozmiesime. Dodáme dve vajcia, zvyšok mlieka a soľ. Cesto necháme nakysnúť. Následne ho pomúčnime, rozvaľkáme a potrieme tretinou mletých oškvarkov. Cesto zložíme do tvaru obálky, necháme niekoľko minút nakysnúť. Takto pokračujeme ešte dvakrát. Cesto rozvaľkáme na výšku palca, nožom nakreslíme mriežku a vyrežeme okrúhle pagáče. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme pri 200 stupňoch, kým nie sú hnedé.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Rýchle bryndzové pagáčiky bez kysnutia
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 250 g bryndze
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
- rascu
- ľanové semienka
Postup: Múku, tuk, semienka, rascu a bryndzu zmiešame a dôkladne vymiesime. Bryndzu môžeme nahradiť tiež nivou alebo strúhaným tvrdým syrom. Vytvarujeme maličké pagáčiky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Vrch pagáčikov potrieme vajcom a ozdobíme troškou rasce. Pagáčiky pečieme asi 25 až 30 minút na 180°C.
Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo patrí k Vianociam, aj k Silvestru: Čím u hostí určite zabodujete?
Zemiakové pagáče
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 300 ml mlieka
- 100 ml olivového oleja
- kocku droždia
- 1 PL cukru
- 250 g zemiakov
Postup: Droždie vymiešame s cukrom a odložíme bokom. Prisypeme múku, do ktorej postupne pridáme dve vajcia, mlieko, olivový olej a soľ. Necháme odpočívať aspoň 15 minút. Následne cesto dôkladne premiesime a necháme kysnúť aspoň polhodinu na teplom mieste. Kým stojí bokom, uvaríme do mäkka zemiaky v šupke. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku približne 1 centimeter. Zemiaky očistíme od šupky, nastrúhame a osolíme. Túto zmes nanesieme na cesto. To preložíme na polovicu a necháme ďalších 15 minút oddychovať. Rozvaľkáme ho, opäť ho preložíme na polovicu, čo zopakujeme ešte dvakrát. Na vrchu cesta vytvarujeme mriežku nožíkom, vyrežeme pagáče a potrieme ich vajíčkom. Posypeme rascou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C dokým nebudú zlatisto hnedé.
Aké pagáče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na