Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
rebarbora

Už oddávna naše mamy a staré mamy pestovali túto zeleninu na záhradách. A robili z nej nielen chutné, ale hlavne zdravé koláče! Jej kyslá chuť zapríčinená kyselinou šťavelovou, jablčnou a citrónovou, ktoré sú v nej obsiahnuté, sa vynikajúco hodí nie len do sladkých dezertov, ale aj do omáčok podávaných k mäsu počas chutných letných grilovačiek.


Napriek tomu, že na svete má pestovanie rebarbory a jej používanie v liečiteľstve dávnu tradíciu, u nás sa (snáď iba niekedy v posledných rokoch) na ňu trochu zabudlo. Mnohí ju nikdy nejedli, a mnohí ju ani nespoznávajú na obchodných pultoch, ak sa tam z času na čas objaví. A pritom má toľko pozitívnych vlastností!

Ktorá časť sveta je jej rodnou kolískou?

Rebarbora pochádza z Ázie, presnejšie niekde z oblasti východnej Sibíri a severného Mongolska. Rástla divo popri brehoch Volgy a do našich končín sa dostala až niekedy v 18. storočí. No práve z Európy dnes pochádza viac ako polovica svetovej produkcie rebarbory. O tejto rastlinke sa tiež kedysi hovorilo, že je potravinou chudobných, pretože rástla v ich záhradách. Má však toľko zdraviu prospešných účinkov, že je pre nás skôr skutočným bohatstvom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čas šalátu je tu: Čo všetko vám jeho listy ponúkajú?


Ako pomáha ľudskému telu?

Jednotlivé časti rebarbory, od koreňov po listy, sa používali v tradičnej čínskej medicíne celé tisícročia. Konzumujú sa jej mäsité stopky, ktoré obsahujú draslík pomáhajúci odvodňovať naše telo. Veľké množstvo vápnikavitamínu B v rebarbore je dôvodom, prečo sa odporúča najmä pre ženy v menopauze. Rebarbora je takisto výborným zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, pomáha detoxikovať a upravuje činnosť čriev. Niacín v rebarbore je vynikajúci prostriedok na podporenie správneho fungovania krvného obehu a vďaka kyseline pantotenovej je mohutná rastlinka vhodná aj na zlepšenie kvality vlasov či pokožky. Jedno dôležité upozornenie: nesmiete to s konzumáciou rebarbory prehnať, naopak, vychutnávajte si ju iba v malých dávkach, pretože vo veľkom množstve môže spôsobiť nevoľnosť, problémy s obličkami a iné ťažkosti.

Chcete si vypestovať vlastnú rebarboru?

Táto ázijská rastlina pochádzajúca z chladných horských oblastí a nie je náročná na pestovanie. Vysádza sa na jar alebo na jeseň a rásť vám bude často aj desať rokov. Môžete ju vypestovať zo semienok, ale aj odsadiť od inej rastliny, čo je v našich podmienkach jednoduchšie. Stonky sa zbierajú už druhý rok po vysadení – rezať ich treba úplne od zeme a hneď odstrániť list. Rastlina má veľmi hlboké korene a naozaj veľké rozmery. Na konci júla už vytvára obrovské rady hrubých stoniek s veľkými, lopúchom podobnými listami.

Použitie v kuchyni

Hoci sa rastlina radí medzi zeleninu, používa sa skôr ako ovocie a napríklad v Spojených štátoch amerických je medzi ovocie aj zaraďovaná. Je niekoľko druhov rebarbory, ktoré sa líšia nie len farbou stopiek, ale aj intenzitou chute. Rebarbora s červenými stopkami má najjemnejšiu chuť a vraj do Jána (24.jún) aj najlepšiu. Pred tepelnou úpravou je potrebné stopky ošúpať a pri varení či pečení rebarborových maškŕt by sa nemal používať hliníkový riad. Pripraviť si môžete vynikajúci kompót alebo sladký džem, množstvo variácií rebarborových koláčov, ale aj dip či čatní k mäsu aj k rybe.


Tiež by vás mohlo zaujať: Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu


Rebarborový koláč s posýpkou

  • 400 g rebarbory
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva

Ošúpanú rebarboru pokrájajte na kocky alebo pozdĺžne na tenšie pásy. Z masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku a časť si odložte na posypanie koláča. Zvyšok premiešajte s práškom do pečiva, mliekom a vajíčkami. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a navrch poukladajte rebarboru. Nakoniec posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista. Dobrú chuť!

Máte nejaké ďalšie recepty, kde je použitá aj rebarbora? Aké?

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • maria 12.08.2013, 23:21

    Skvelý letný drink pre deti :-))) chcela som si rebarboru vysušiť ako kandizovanú, tak som ju prevarila vo vode s cukrom (cca 1:1 - asi liter vody a kilo cukru) a nechala stáť. Na druhý deň som ju dala do sušičky a keď bola suchá, šup s ňou do musli :-). Keďže mi bolo ľúto vyhodiť ten cukrový sirup, doplnila som zopár popučených čučoriedok kvôli farbe a zohriala. Vznikol ružový kyselkavý koncentrát bez štipky kyseliny citrónovej. Používame ho ako sirup, riedime vodou ako bežný sirup z obchodu.

  • MONIKA 04.06.2012, 07:46

    Len by ma zaujímalo,prečo je pri článku o rebarbore fotka mangoldu?:)

1

Pridať komentár