Pre mnohých to je typické sobotné či nedeľné ráno. S rannou kávou nás nakopnú tiež poctivé raňajky z vajíčok. Ak sa vám však zunovali klasické praženice či omelety, prípadne vajíčka na mäkko, skúste niektorý z nasledovných receptov. Či už je to klasika v podobe Ruských vajec, alebo zapekané vajcia s ľubovoľnými surovinami, ktoré nájdete v chladničke, bude to stáť za to.
Ruské vajcia
Potrebujeme:
- 8 vajec
- 1 majonézu
- 2 PL horčice
- 6 zemiakov
- 1 konzervu hrášku
- 1 jablko
- 2 kyslé uhorky
- šťavu z uhoriek
- šunku
- salámu
- pažítku
- kápiu
- ocot
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme k nim hrášok bez šťavy, na malé kocky pokrájané jablko i sterilizované uhorky. Môžeme tiež pridať trošku citrónovej šťavy, nech jablko nehnedne. Pridáme dve tretiny majonézy, šalát môžeme tiež ochutiť octom, horčicou, soľou a čiernym korením. Medzitým si uvaríme vajíčka natvrdo, ktoré olúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Zo šalátu vytvoríme malé kôpky, na ktoré položíme polku vajca žĺtkom dole. Zvyšok majonézy vymiešame s 1 PL horčice a trochou šťavy zo sterilizovaných uhoriek. Ňou polejeme jednotlivé vajíčka. Ozdobíme ich pažítkou a medzi vajíčkami plátkami šunky, salámy a kapiou. Podávame s čerstvým pečivom.
Mohlo by vás zaujímať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné
Stratené vajcia Benedikt
Potrebujeme (2 porcie):
- 4 vajcia
- 250 g masla
- ocot
- soľ
- čierne korenie
- pečivo
- olivový olej
- plátky kvalitnej šunky
Postup: Najskôr si pripravíme omáčku. Roztopíme 250 g masla a vo vodnom kúpeli varíme pomaly dve žĺtka, do ktorých pridáme 1 PL octu, soľ a čierne korenie. Pomaly prilievame roztopené maslo a to za stáleho miešania. Odložíme na teplom mieste. Necháme zovrieť vodu, ktorú posolíme a vlejeme do nej trochu octu. Do hrnca, tesne nad hladinou vody, rozbijeme dve vajcia a varíme približne 2,5 minúty. Medzitým si ohrejeme pečivo, napríklad krajec chleba, pokvapkáme olivovým olejom, položíme naň kúsok kvalitnej šunky, vajce a na záver polejeme pripravenou omáčkou.
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Zapekané vajcia
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- trochu masla
- 1 ČL horčice
- 2 PL hladkej múky
- 2 dl mlieka
- 50 g nastrúhaného syru (podľa chuti)
- parmezán
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Po ošúpaní ich pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Uložíme ich do plechu s košíčkami. Roztopíme si maslo a pridáme doňho múku, poriadne rozmiešame. Po chvíli dolejeme mlieko a privedieme ho do varu. Stiahneme z plynu a dodáme strúhaný tvrdý syr a horčicu. Zmes nalejeme na vajcia, posypeme parmezánom a pečieme na 180° približne 10 minút. Podávame s čerstvým pečivom a trochou olivového oleja.
Aké ďalšie chutné dobroty si z vajec pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na